Szybkie wesołe ciasteczka – Dzisiaj wpadną do mnie przyjaciółki, więc zapowiada się wesoły wieczór. Upiekłam z tej okazji bardzo smaczne, maślane ciasteczka z dodatkiem czekoladowych, kolorowych cukierków. Ładnie pachną i wspaniale smakują. Takie kruche, śmietankowe ciasto z odrobiną czekolady. Szybkie w przygotowaniu i łatwe. Ciasteczka są naprawdę urocze i kuszące, mam nadzieje, że nie zabraknie ich do wieczora:). Na razie to tyle, wracam do kuchni przygotowywać koleje przekąski. Pozdrawiam słodko…
Szybkie wesołe ciasteczka
Składniki na około 25 sztuk (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
kostka miękkiego masła (200g)
2/3 szklanki cukru
1 jajko
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
200g smarties (5x38g)
1. Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko oraz aromat, miksować przez chwilę, aż składniki się połączą.
3. Dodać mąkę i wymieszać (możemy ręcznie). Z ciasta formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. W każde ciasteczka lekko wcisnąć 6-7 cukierków. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut.
Udanych wypieków:)
Szukałam przepisu na ciastka dla przedszkolaków. Zrobiłam właśnie na próbę bo byłam sceptycznie nastawiona. Jednak przepis jest strzałem w 10. U mnie w domu ciastka rozchodzą się w mgnieniu oka nie tylko w brzuszkach malucha a i tych większych dzieciaków i dorosłych. Polecam!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Mmmm, jaka pyszna stronka :), w następny weekend moje dziecko będzie miało gości i chyba skorzystamy z któregoś przepisu :).
Czy cukierki nie rozpuszczą się pod wpływem ciepła?
nie rozpuszczą się, pozdrawiam
Szczerze mówiąc jak zobaczyłam ten przepis bardzo sceptycznie do niego podeszłam. Jakoś chyba lista produktów i prostota wykonania do mnie nie przemawiały. Jednak coś mnie tknęło i zrobiłam. Bardzo smaczne!!! Robi się super szybko i łatwo i bardzo smakują . Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz :)
Bardzo się cieszę, że smakowały! pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
A czy można użyć mąki z pełnego przemiału?
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, wszystkie ciasteczka są super, bardzo lubię te:
http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-orzechowe.html
pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne, również na drugi dzień.
Kolejny przepis od Ciebie – wypiek udał się jak zwykle!!!
Dzięki, że prowadzisz tę stronę!
ps. Które jeszcze z ciasteczek będą wspaniałe???
Dzisiaj piekłam z moja córka ciasteczka są naprawdę pyszne i proste następnym razem będę piekła w dwóch turach teraz za blisko siebie były ciasteczka po wyrośnięcia złączy się . Ja użyłam cukierkow m&ms i nie straciły w ogóle koloru
Świetne przepisy, ciasta, torty, ciasteczka- wszystko wychodzi rewelacyjnie:), wesole ciasteczka robie juz chyba po raz dwudziesty:).Cudownie, ze jest Mała Cukierenka;),pozdrawiam.
A czy można sodę zastąpić proszkiem do pieczenia?
nie wiem o co chodzi, w przepisie nic nie ma o folii, pozdrawiam
O co chodzi z tym przykryciem folia? I jaka ma byc ta folia?
przykro mi, pozdrawiam
Przed chwilą upiekłam ciasteczka. Niestety nastawiłam na 14 minut na czas i wcześniej nie zaglądałam i trochę mi się przyrumieniły brzegi a cukierki straciły swój wyrazisty kolor :( zrobiły się takie bure..