Najlepsze ciasto na Święta makowo serowe z masą orzechową – Zapraszam na pyszne, idealne ciasto na Święta. Jest wilgotne, cudownie pachnie i wspaniale, apetycznie wygląda. Z ciastem jest trochę zachodu, ale uważam, że warto, jest bardzo smaczne. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą i na jednym kawałku trudno poprzestać. Polecam! Trochę zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze ciasto na Święta makowo serowe z masą orzechową
Składniki:
Ciasto makowe:
- 300g suchego, niemielonego maku + 500ml mleka (można ugotować mak bez mleka, ale gotowany na mleku jest smaczniejszy)
- 40g rodzynek
- 180g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżki miodu
- 5 jajek M – osobno żółtka i białka
Ciasto serowe:
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka „Mój ulubiony” z Wielunia)
- 3 jajka M
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 200g cukru pudru
- około 5-6 kropli aromatu śmietankowego (można pominąć; jak będziemy dodawać radzę użyć aromatu Dr.Oetkera)
- 110g kwaśnej śmietany 18%
Ciasto orzechowe:
- 5 jajek M – osobno żółtka i białka
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto makowe:
1. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i około 200-300ml gorącej wody (tak, żeby mak był dobrze przykryty). Postawić na ogniu i zagotować. Gdy mak się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go przez około 25-30 minut.
2. Ugotowany mak osączyć na sitku i zemleć 2-3 razy, patrz FILM.
3. Do żółtek dodać 2/3 cukru pudru, miód i krótko wymieszać. Dodać pozostały cukier puder i ubić na puszystą masę.
4. Do maku dodać ubite żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy i krótko wymieszać mikserem.
5. W drugiej misce ubić białka, ale nie na bardzo sztywno i dodać je do makowej masy, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
6. Ciasto makowe przełożyć do blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ciasto na chwilę odstawić, przygotujemy ciasto serowe.
Ciasto serowe:
7. Do sera dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, aromat i wymieszać mikserem.
8. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać. Ciasto serowe wyłożyć na ciasto makowe w blaszce, patrz FILM.
Ciasto orzechowe:
9. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Dodać orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem.
10. W drugiej misce ubić białka, ale nie na bardzo sztywno i w dwóch porcjach dodać je do orzechowej masy, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
11. Gotowe ciasto orzechowe wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, patrz FILM.
12. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 70-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Ciasto troszkę opadnie.
13. Ostudzone ciasto można wyjąć z blaszki, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Pyszne . Idelane na świeta . Wilgotne i łatwe do zrobienia.
Wyszło super
Czy to ciasto mozna mrozić?
pozdr
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Mam pytanie :) Czy można użyć maku gotowego zmielonego? Nie chodzi mi o gotową masę makową z puszki. Jeśli tak to jak postępować?
Dziękuję za super przepisy :) <3
Czy można użyć gotowego maku z puszki ?
myślę, że tak, tylko wtedy nie dodajemy już cukru pozdrawiam
Czy można zrobić ciasto makowe z maku gotowego mielonego kupionego w sklepie ?
Wygląda obłędnie :), w tym stylu szukałam przepisu na wypiek na święta, chętnie skorzystam z przepisu – dziękuję za inspiracje :)<3