Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik Pod Pierzynką
Składniki:
Spód:
230g zmielonych maślanych herbatników
100g miękkiego masła
Masa Serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2 jajka
3 żółtka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Beza:
3 białka
150g cukru
Spód:
1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.
Masa Serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę.
Beza:
4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier (patrz FILM) i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę, ale tak żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy (patrz FILM). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę.
Udanych wypieków :)
Czy to normalne, ze sernik jest trochę mokry w środku?
Powiedz jakiego miksera używasz, jesteś zadwolona? Szykuje mi się nowy zakup i szukam czegos sprawdzonego.
Czy można zastąpić cukier ksylolitem ?
Ja zrobiłam ! To mój pierwszy sernik ! Wyszedł idealny. Piękny. Smaczny. Mniammmm!!! Na święta też robię ! Polecam serdecznie…. Ja dałam na kwadratowa blaszkę i dołożyłam 1/3 składników.
Czy myśli Pani, że można ten przepis przełożyć na mini serniczki, pieczone jak muffiny? Spod, masa sernikowa na to i beza zakładana workiem cukierniczym. Uda się?
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
Wyglada pięknie ! Planuje zrobić w środę na urodziny córki, mam nadzieje ze wyjdzie 😊 zastanawiam się tylko nad skórka z cytryny …. bardzo to czuć ? Można zastąpić jakimś aromatem? Np.waniliowym?
można dać aromat waniliowy, pozdrawiam
Dodałam dwa żółtka więcej sernik super urusł teraz czekamy aż ostygnie
Witam. Zrobiłam ten sernik według przepisu. Wyszedl bardzo mokry. Czy to normalne. Mam wrażenie jakby był surowy. Jaka powinien mieć konsystencję? Pozdrawiam.
to jest mokry sernik, taki kremowy, pozdrawiam
Witam, co to jest kwaśna śmietana?
Może pani podać przykład o jaką pani chodzi?
zwykła śmietana 12% lub 18% jak do np. sałaty, może być marki zott, pozdrawiam
Dzień dobry,
czy zamiast startej skórki z cytryny można dać z pomarańczy?
myślę, że tak, pozdrawiam
witam
czy można użyć zwykłego twarogu?oczywiście po zmieleniu go:)
tak można, pozdrawiam
Witam, sernik jest smaczny, ale mam z nim problem. Po wyjęciu sernika z lodówki beza mi się „skrapla”. Nie wiem jak to dokładnie opisać, nie jest taka twarda i chrupaca, ale tak makra. Może Pani powiedzieć czym to jest spowodowane.
będzie się tak działo, bo sernik jest mokry i beza, która jest z cukru będzie się na nim trochę topić, pozdrawiam
Jaki ser użyć? Naturalny czy może być waniliowy ?
użyłam naturalny, pozdrawiam
czy studzi Pani sernik w piekarniku? Pozdrawiam
ten nie, po upieczeniu od razu wyjęłam, pozdrawiam
Czy gdybym chciała dodać brzoskwinie z puszki do sera, powinnam w jakiś sposób zmodyfikować pozostałe składniki?
myślę, że nie, może tylko większą blaszkę dać, pozdrawiam