Sernik Pod Pierzynką

Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik Pod Pierzynką – PRZEPIS – Mała Cukierenka

Sernik Pod Pierzynką
Składniki:
Spód:
230g zmielonych maślanych herbatników
100g miękkiego masła
Masa Serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2 jajka
3 żółtka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Beza:
3 białka
150g cukru

Sernik Pod Pierzynką

Spód:
1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa Serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę.

Beza:
4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier (patrz FILM) i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.

5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę, ale tak żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy (patrz FILM). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę.

Udanych wypieków :)

Sernik Pod Pierzynką

Print Friendly, PDF & Email

65 komentarzy do “Sernik Pod Pierzynką”

  1. Ja zrobiłam ! To mój pierwszy sernik ! Wyszedł idealny. Piękny. Smaczny. Mniammmm!!! Na święta też robię ! Polecam serdecznie…. Ja dałam na kwadratowa blaszkę i dołożyłam 1/3 składników.

    Odpowiedz
  2. Czy myśli Pani, że można ten przepis przełożyć na mini serniczki, pieczone jak muffiny? Spod, masa sernikowa na to i beza zakładana workiem cukierniczym. Uda się?

    Odpowiedz
  3. Wyglada pięknie ! Planuje zrobić w środę na urodziny córki, mam nadzieje ze wyjdzie 😊 zastanawiam się tylko nad skórka z cytryny …. bardzo to czuć ? Można zastąpić jakimś aromatem? Np.waniliowym?

    Odpowiedz
  4. Witam. Zrobiłam ten sernik według przepisu. Wyszedl bardzo mokry. Czy to normalne. Mam wrażenie jakby był surowy. Jaka powinien mieć konsystencję? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Witam, sernik jest smaczny, ale mam z nim problem. Po wyjęciu sernika z lodówki beza mi się „skrapla”. Nie wiem jak to dokładnie opisać, nie jest taka twarda i chrupaca, ale tak makra. Może Pani powiedzieć czym to jest spowodowane.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz