Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik Pod Pierzynką
Składniki:
Spód:
230g zmielonych maślanych herbatników
100g miękkiego masła
Masa Serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2 jajka
3 żółtka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Beza:
3 białka
150g cukru
Spód:
1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.
Masa Serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę.
Beza:
4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier (patrz FILM) i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę, ale tak żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy (patrz FILM). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę.
Udanych wypieków :)
Przepyszny cudowny sernik
Witam a czy można sernik zrobić bez bezy ?
tak można, pozdrawiam
Czy wtedy konieczne jest pieczenie w kąpieli wodnej, czy zostawić tak jak w przepisie piekarnik góra dół?
Czy na tortownicę o średnicy 25 cm powinnam zwiększyć proporcje składników. Jeśli tak to o ile?. Czy chcąc upiec ten sernik bez bezy mogę dodać wszystkie jajka całe nie oddzielając żółtka od białek?
25cm myślę, że będzie ok, można dodać całe jajka, pozdrawiam
Niestety sernik nie wyszedł beza podeszła wodą :( choć wszystko według przepisu.
Ja miałam podobnie niestety. Nigdy nie byłam dobra w bezy.
Dawno już nie piekłam sernika, boję się, że nie wyjdzie z tego sera, który jest rzadki. Mam pytanie, czy nie powinno się ubić osobno piany i później wymieszać?
nie trzeba, proszę trzymać się przepisu, pozdrawiam
Przepyszny i przepiękny sernik! :) dzieki wielkie za przepis :)
Kolejny przepis który wyszedł idealnie! Ciasto przepyszne Twoje pomysły są fantastyczne i co najważniejsze, zawsze się udają. Dziękuję za przepis i na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę.
Zrobiłam i jest mega pyszny
Czy można zamiast mąki dać budyń smietankowy? Jeśli tak to ile? Czy masło w serniku nie jest konieczne?
można dać budyń około 4 łyżki, można dać margarynę, pozdrawiam
Przesmaczny serniczek! Dziękuję za ten przepis ♡
Super przepis! Goście byli zachwyceni. Najsmaczniejszy 3 dnia. Kiedy już sie kończył
Dzień dobry,
Jakiej firmy ser Pani użyła? Z mojego doświadczenia te w wiaderkach są za rzadkie i sernik mi nie wychodzi. Będę wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie
Użyłam „mój ulubiony” z Wielunia,
pozdrawiam
Czy zamiast kwaśnej śmietany można dać śmietanę 36%?
można, pozdrawiam
Chciałabym spróbować ten cudowny przepis tylko, że na normalnej prostokątnej blaszcze. Proszę mi podpowiedzieć czy przy zwiększaniu proporcji składników należy wydłużyć czas pieczenia? pozdrawiam!
piekłabym tyle samo, pozdrawiam
Czy może być tortownica o średnicy 26
trochę za duża, trzeba by było zwiększyć składniki, pozdrawiam
Jaka wysokość tortownicy ?
Jakie proporcje na dużą blaszke??
Piękny sernik i na pewno bardzo smaczny :)
Boze co za serniczek
Niestety sernik w ogole nie urosl, czy to normalne? Jeszcze mie wiem jak w smaku, bo to na prezent, ale tyle ile wlalam masy do formy, tak sie upiekl. Nic nie ruszyl :(
on prawie w ogóle nie rośnie, pozdrawiam