Sernik kawowy z czekoladą

Sernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek. Aromatyczny, ze świetnie wyglądającą polewą czekoladową posypaną kakao, pychotka. W przygotowaniu jest prosty i szybki, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik kawowy z czekoladą

Sernik kawowy z czekoladą
Składniki:
Spód:
200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive)
50g masła – roztopionego
Masa serowa:
400g gotowego sera na sernik
500g serka mascarpone
170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany)
1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
1 espresso
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
50g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
kakao do posypania
czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby

Sernik kawowy z czekoladą

Spód:
1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, wstawić do lodówki.

Masa serowa:
2. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię, mąkę, kawę espresso i kawę w granulkach przetrzeć przez sitko (patrz FILM), wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać żółtka, wymieszać.

4. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem i wyrównać. Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Polewa:
5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka przełożyć czekoladę, masło, śmietankę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca.

6. Gotową polewą udekorować wierzch sernika (patrz FILM), posypać kakao i poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Sernik podawać schłodzony.

Udanych wypieków :)

Sernik kawowy z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Prosty sernik na zimno z truskawkami

27 komentarzy do “Sernik kawowy z czekoladą”

  1. Witam
    Mam pytanie
    Co oznacza 400g gotowego sera na sernik?
    Ja mam 400 g twarogu półtłustego?
    Czy coś specjalnie powinnam dodać do niego aby uzyskać podobny efekt ?
    Domyślam się że muszę twaróg w kostce zmielić w malajserze ale czy coś jeszcze?
    PS Szybkie kruche ciasto z wiśniami i kruszonką nie wychodzi z letniego menu,tylko owoce zmieniam.Pychota.Dodam że nie jestem utalentowaną piekarką.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Cześć :D A gdzie ziarenka kupiłaś ?
    Bo ogólnie ja to kupuję z palarni internetowej singleorigin, więc polecam. Ale może Ty też masz jakąś Swoją ulubioną kawę, więc się pytam :) A sernik wyszedł mi świetny :D
    Tylko chyba przytyłam z 5 kg xD

    Odpowiedz
  3. Sernik wyrósł mi bardzo ( pomimo braku proszku) nawet ponad formę .niestety później strasznie opadł mimo że studzilam go w piekarniku przez dłuższy czas.co zrobiłam nie tak ?

    Odpowiedz
  4. Kolejny wypróbowany przepis, sernik super!, trochę bałam się, że na spód tych ciastek za dużo w stosunku do masła (na filmie były inne ciastka), ale wszystko wyszło super. Już szukam następnego przepisu do wypróbowania :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. fajowe i zdjęcia tez, fajnie sie robi takie deserki z robotem kuchennym ja mam Kohersen, bo recznie wyrabinie ciasta to nie mam weny he

    Odpowiedz

Dodaj komentarz