Sernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek. Aromatyczny, ze świetnie wyglądającą polewą czekoladową posypaną kakao, pychotka. W przygotowaniu jest prosty i szybki, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik kawowy z czekoladą
Składniki:
Spód:
200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive)
50g masła – roztopionego
Masa serowa:
400g gotowego sera na sernik
500g serka mascarpone
170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany)
1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
1 espresso
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
50g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
kakao do posypania
czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby
Spód:
1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, wstawić do lodówki.
Masa serowa:
2. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię, mąkę, kawę espresso i kawę w granulkach przetrzeć przez sitko (patrz FILM), wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać żółtka, wymieszać.
4. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem i wyrównać. Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
Polewa:
5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka przełożyć czekoladę, masło, śmietankę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca.
6. Gotową polewą udekorować wierzch sernika (patrz FILM), posypać kakao i poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Sernik podawać schłodzony.
Udanych wypieków :)
Witam
Mam pytanie
Co oznacza 400g gotowego sera na sernik?
Ja mam 400 g twarogu półtłustego?
Czy coś specjalnie powinnam dodać do niego aby uzyskać podobny efekt ?
Domyślam się że muszę twaróg w kostce zmielić w malajserze ale czy coś jeszcze?
PS Szybkie kruche ciasto z wiśniami i kruszonką nie wychodzi z letniego menu,tylko owoce zmieniam.Pychota.Dodam że nie jestem utalentowaną piekarką.
Pozdrawiam
trzeba go tylko zemleć, cieszę się, że ciasto z wiśniami smakuje, pozdrawiam serdecznie
Cześć :D A gdzie ziarenka kupiłaś ?
Bo ogólnie ja to kupuję z palarni internetowej singleorigin, więc polecam. Ale może Ty też masz jakąś Swoją ulubioną kawę, więc się pytam :) A sernik wyszedł mi świetny :D
Tylko chyba przytyłam z 5 kg xD
to jest tylko czekolada, zdaje się dr.Oetker, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Witam
Czy można ten sernik piec w kąpieli wodnej ? Jeśli tak czy zmienić temperaturę pieczenia?
Pozdrawiam
myślę, że można, ale nie wiem czy zmieniać temperaturę, pozdrawiam
Sernik wyrósł mi bardzo ( pomimo braku proszku) nawet ponad formę .niestety później strasznie opadł mimo że studzilam go w piekarniku przez dłuższy czas.co zrobiłam nie tak ?
Czy zamiast sera na sernik mogę użyć ricotta?
myślę, że tak też powinien się udać, pozdrawiam
Kolejny wypróbowany przepis, sernik super!, trochę bałam się, że na spód tych ciastek za dużo w stosunku do masła (na filmie były inne ciastka), ale wszystko wyszło super. Już szukam następnego przepisu do wypróbowania :) pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
fajowe i zdjęcia tez, fajnie sie robi takie deserki z robotem kuchennym ja mam Kohersen, bo recznie wyrabinie ciasta to nie mam weny he
Mmm, musiał smakować jak marzenie :)
Właśnie robię i….wyszła mi zamiast masy woda konsystencja wody nie wiem czy coś z tego wyjdzie ?
Pysznie wygląda. Czy twaróg można zastąpić ricottą?
myślę, że tak, że powinien się udać, pozdrawiam
Pycha! Świetny przepis :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wygląda obłędnie, musiał być pyszny :)
Espresso ile ma mieć ml?
około 30ml, pozdrawiam serdecznie
Pycha! od razu pomyślałam o mamie, która uwielbia kawowe wypieki. Zapisuję przepis :)
Ależ cudnie wygląda ten sernik!