Rogaliki waniliowe – Uważam, że rogaliki są fantastyczne. Delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak. Dla mnie po prostu coś wspaniałego :) Bardzo szybkie w przygotowaniu. (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
Rogaliki waniliowe
Składniki:
250g przesianej mąki
100g mielonych migdałów bez skórki (migdały przygotować samemu, nie kupować zmielonych, ponieważ będą bez smaku, nie będzie ich czuć w ciasteczkach, a przecież tego byśmy nie chcieli)
210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)
70g przesianego cukru pudru
cukier waniliowy
Do posypania:
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią.
Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.
Pozdrawiam :)
Czy może być margaryna?
myślę, że tak, pozdrawiam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
po prostu bomba! szybkie do zrobienia i przepyszne! na pewno jeszcze nie raz je zrobię!
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Smakują genialnie !!! Teraz będzie to jeden z ulubionych przepisów na ciasteczka w moim domu
Po raz kolejny bardzo dziękuję !
to są płaskie ciasteczka, proszę zrobić większe odstępy między ciasteczkami i dodać zimne masło takie z lodówki,
powinno pomóc,
pozdrawiam serdecznie
Kochana rogaliki są przepyszne… tylko jest małe ale… pod koniec pieczenia strasznie mi opadają – robią się zupełnie płaskie. Pierwsza porcją zupełnie się ze sobą zlała ale jak dałam więcej mąki było lepiej ale dalej są płaskie. Co robię źle?
życzę smacznego:)
pozdrawiam
Wlasnie wyjelam z pieca. Bardzo proste i bardzo dobre. Dzieki za fajny przepis :)
W cukierence się udały i już paru osobą też, więc myślę że tak,
pozdrawiam
chciałam zapytać o jajka?.. czy bez nich na pewno udadzą się rogaliki?
Bardzo miło mi to słyszeć,
pozdrawiam:)
Są pyszne bardzo doby przepis ! :-)
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
są przepyszne! na święta w tym roku obowiązkowo:-) dzięki za super przepis!:-)
pozdrawiam