Proponuję smaczny, kokosowy deser z kuchni indyjskiej. Łatwy w przygotowaniu i niewymagający dużej ilości składników. Kostki kokosowe są wilgotne i aromatyczne. Świetnie smakują na śniadanie z kawą. Polecam … (oryginalny przepis z książki „Kuchnia indyjska” z kuchennej półeczki Shehzad Husain)
Składniki:
75g masła
200g wiórków kokosowych
175g skondensowanego mleka (w puszce jest 411g, ja dodaje połowe mleka z puszki, wtedy deser jest bardziej soczysty)
3 łyżeczki cukru
kilka kropli barwnika spożywczego (według uznania, ja użyłam różowego)
Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać.
Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.
Masę zdjąć z ognia i podzielić na dwie części. Do jednej dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty (ja jeszcze ciepłą masę włożyłam do keksówki i rozprowadziłam na 1/3 wysokości foremki, zostawiłam do wystygnięcia). Studzić jeszcze godzinę i podawać.
Pozdrawiam :)
A czy mozna mleko kokosowe zamiast mleka skondensowanego?
trudno powiedzieć, ale wydaje mi się że też powinno się udać, pozdrawiam
można dodać syrop klonowy bez masła będzie bardziej suche,
pozdrawiam
Czy mozna zamienić cukier na syrop klonowy?a bez masła wyjdzie ?
cieszę się bardzo, pozdrawiam
to był hit, wszystkim smakowało, szybko zniknęło :)
to są ciastka, krajanka, nie robiłabym do tego spodu,
może biszkopt,
pozdrawiam
Witam. Mogłaby Pani podpowiedzieć czy można zrobić jakiś spód do tego ciasta? Pozdrawiam:)
myślę, że będzie bardzo słodkie, pozdrawiam
Czy probowala Pani uzyc mleka skondensowanego slodzonego?Zastanawiam sie czy nie bedzie za slodkie?
jak najbardziej, pozdrawiam
A można oblac czekolada
około 20 sztuk, pozdrawiam
Ile sztuk wychodzi z takiej porcji ?
Faktycznie jest w książce Kubusia Puchatka :)
tak można bez barwnika,
pozdrawiam