Proponuję smaczny, kokosowy deser z kuchni indyjskiej. Łatwy w przygotowaniu i niewymagający dużej ilości składników. Kostki kokosowe są wilgotne i aromatyczne. Świetnie smakują na śniadanie z kawą. Polecam … (oryginalny przepis z książki „Kuchnia indyjska” z kuchennej półeczki Shehzad Husain)
Składniki:
75g masła
200g wiórków kokosowych
175g skondensowanego mleka (w puszce jest 411g, ja dodaje połowe mleka z puszki, wtedy deser jest bardziej soczysty)
3 łyżeczki cukru
kilka kropli barwnika spożywczego (według uznania, ja użyłam różowego)
Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać.
Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.
Masę zdjąć z ognia i podzielić na dwie części. Do jednej dodać odrobinę barwnika i wymieszać.
Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty (ja jeszcze ciepłą masę włożyłam do keksówki i rozprowadziłam na 1/3 wysokości foremki, zostawiłam do wystygnięcia). Studzić jeszcze godzinę i podawać.
Pozdrawiam :)
A czy mozna mleko kokosowe zamiast mleka skondensowanego?
trudno powiedzieć, ale wydaje mi się że też powinno się udać, pozdrawiam
można dodać syrop klonowy bez masła będzie bardziej suche,
pozdrawiam
Czy mozna zamienić cukier na syrop klonowy?a bez masła wyjdzie ?
cieszę się bardzo, pozdrawiam
to był hit, wszystkim smakowało, szybko zniknęło :)
to są ciastka, krajanka, nie robiłabym do tego spodu,
może biszkopt,
pozdrawiam
Witam. Mogłaby Pani podpowiedzieć czy można zrobić jakiś spód do tego ciasta? Pozdrawiam:)
myślę, że będzie bardzo słodkie, pozdrawiam
Czy probowala Pani uzyc mleka skondensowanego slodzonego?Zastanawiam sie czy nie bedzie za slodkie?
jak najbardziej, pozdrawiam
A można oblac czekolada
około 20 sztuk, pozdrawiam
Ile sztuk wychodzi z takiej porcji ?
Faktycznie jest w książce Kubusia Puchatka :)
tak można bez barwnika,
pozdrawiam
Ja robiłam coś podobnego tyle że z mlekiem w proszku był to tzw blok kokosowy pycha.. muszę tego też spróbować.. a można zrobić bez barwnika..???
tak spokojnie można sobie darować barwnik,
pozdrawiam ciepło:)
A można darować sobie użycie barwnika?
Bardzo ciekawy przepis :)
nie, wydaje mi się że musi być zagęszczone,
pozdrawiam
czy zamiast mleka skondensowanego mogę dodać mleko zwykłe? 3,2 %?
trzymamy kciuki, na pewno wyjdzie,
pozdrawiam:)
Skladniki skompletowane :) zabieram się do odtwarzania tego cuda ;) trzymajcie kciuki
niesłodzone, pozdrawiam
Witam! ;-)
To mleko ma być słodzone czy niesłodzone?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! :-)
bardzo się cieszę, miło to czytać:)
pozdrawiam
zrobiłam są fajniutkie i syte:P ozdobiłam roztopiona czekoladą ślicznie się prezentuja;]
Świetna strona i suuuuper przepisy. ciasto cynamonowe zrobiłam w odwiedki bo 2 tyg temu urodziłam syna. Bez sprawdzania ciasto podałam na stół i wszytskim smakowało. Niestety ja smaku ocenić niemogę bo karmie piersią.Ale zapach super aż mnie skręcało :)
A może znają sie jakieś przepisy dla karmiących mam. poprosze o kontakt na emaila.
Dziekuję
Dzień dobry:)
Ja kupuję zawsze w sklepie internetowym, jest duży wybór,
pozdrawiam
przepis dodaję do kolejki do zrobienia ale mam pytanie – gdzie kupujecie barwniki spożywcze? ja mieszkam w gdańsku i w żadnym dużym markecie ich nie ma…
Ten przepis pamiętam z „Książki kucharskiej Kubusia Puchatka” i był on chyba pierwszym, jaki wykonałam w życiu. Wtedy w Polsce nie było jeszcze sztucznych barwników spożywczych i używało się do barwienia na różowo koncentratu z buraków (jedną łyżeczkę, żeby nie zmienić smaku), albo szafranu dla koloru żółtego, tylko że nie każdego było na to stać.