Przysmak kokosowy


Proponuję smaczny, kokosowy deser z kuchni indyjskiej. Łatwy w przygotowaniu i niewymagający dużej ilości składników. Kostki kokosowe są wilgotne i aromatyczne. Świetnie smakują na śniadanie z kawą. Polecam …  (oryginalny przepis z książki „Kuchnia indyjska” z kuchennej półeczki Shehzad Husain)



Składniki:

75g masła

200g wiórków kokosowych

175g skondensowanego mleka (w puszce jest 411g, ja dodaje połowe mleka z puszki, wtedy deser jest bardziej soczysty)

3 łyżeczki cukru

kilka kropli barwnika spożywczego (według uznania, ja użyłam różowego)

Masło stopić na małym ogniu, dodać wiórki kokosowe zamieszać.

Do mleka skondensowanego dodać cukier, wlać mleko do wiórków kokosowych i ciągle mieszając, gotować przez 7-10 minut.

Masę zdjąć z ognia i podzielić na dwie części. Do jednej dodać odrobinę barwnika i wymieszać.

Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty (ja jeszcze ciepłą masę włożyłam do keksówki i rozprowadziłam na 1/3 wysokości foremki, zostawiłam do wystygnięcia). Studzić jeszcze godzinę i podawać.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Przysmak kokosowy”

  1. Ten przepis pamiętam z „Książki kucharskiej Kubusia Puchatka” i był on chyba pierwszym, jaki wykonałam w życiu. Wtedy w Polsce nie było jeszcze sztucznych barwników spożywczych i używało się do barwienia na różowo koncentratu z buraków (jedną łyżeczkę, żeby nie zmienić smaku), albo szafranu dla koloru żółtego, tylko że nie każdego było na to stać.

    Odpowiedz
  2. przepis dodaję do kolejki do zrobienia ale mam pytanie – gdzie kupujecie barwniki spożywcze? ja mieszkam w gdańsku i w żadnym dużym markecie ich nie ma…

    Odpowiedz
  3. Świetna strona i suuuuper przepisy. ciasto cynamonowe zrobiłam w odwiedki bo 2 tyg temu urodziłam syna. Bez sprawdzania ciasto podałam na stół i wszytskim smakowało. Niestety ja smaku ocenić niemogę bo karmie piersią.Ale zapach super aż mnie skręcało :)
    A może znają sie jakieś przepisy dla karmiących mam. poprosze o kontakt na emaila.
    Dziekuję

    Odpowiedz
  4. Ja robiłam coś podobnego tyle że z mlekiem w proszku był to tzw blok kokosowy pycha.. muszę tego też spróbować.. a można zrobić bez barwnika..???

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.