Prosty piernik korzenny

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu aromatyczny piernik. Z dodatkiem miodu i jogurtu. Wierzch posypujemy orzechami, które się uprażą i będą wspaniale smakowite. Piernik jest puszysty, pyszny i idealny dla osób, które nie mają czasu. Bardzo polecam… (przepis z książeczki „Ciasta i torty” Anne Wilson).

Przepis z FILMEM.

prosty piernik

Prosty piernik korzenny
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce mielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry
180g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 jajka
2 łyżki naturalnego jogurtu
Wierzch:
1-2 łyżki jasnego brązowego cukru
2-3 garście orzechów włoskich

1. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem i krótko zamieszać łyżką. Dodać jajka, jogurt i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać orzechami włoskimi (można je lekko docisnąć) i brązowym cukrem. Ciasto wystawać do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut. Piekłam na najniższym poziome piekarnika.

4. Podawać przestygnięte pokrojone na kwadraty.
(najlepiej smakuje świeży)

Udanych wypieków:)

prosty piernik

prosty piernik

Przepis z FILMEM.

Print Friendly, PDF & Email

45 komentarzy do “Prosty piernik korzenny”

  1. Bardzo mi przykro, może Pani piec na wyższej półce w piekarniku i krócej lub zmniejszyć trochę temperaturę na 160-170oC,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ja piekłam 15 minut krócej, a i tak przypalił mi się spód i orzechy :( Czy można piec na środkowym poziomie piekarnika? Co zrobić żeby było bardziej mokre w środku?

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj upiekłam ten piernik :) Zamiast jogurtu dałam śmietanę 12%(akurat była w lodówce)a na wierzch obrane , posiekane migdały i orzechy włoskie .Moja rada to aby uważać z przyprawami i jednak zmniejszyć ilość jeśli używamy świeżo zmielonych a nie tych z torebki które są o wiele mniej aromatyczne. (ja tarłam i mieliłam przyprawy .Dałam według przepisu a nawet o jedną łyżeczkę mniej cynamonu i jak dla mnie ciasto wyszło tak aromatyczne, że aż mdłe. ;)

    Odpowiedz
  4. Klaudia: – to że się oddzieliło masło to nic nie szkodzi, jeśli chodzi o pieczenie to zależy od piekarnika u Pani bardzo szybko się upiekło, można spróbować na termoobiegu tylko proszę dać mniejszą temperaturę 160oC lub upiec na funkcji góra-dół też przy mniejszej temperaturze, przykro mi że się spaliło
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Mam pytanko, czy piernik trzeba zrobić wcześniej i schować do szafki? Czy można podać na „świeżo”??? Proszę o odpowiedź :)

    Odpowiedz
  6. Witam,
    Piernik jest rzeczywiście prosty ale… mam kilka pytań. Zrobiłam masę z cukru, miodu i masła i po przestudzeniu masło oddzieliło się od kleistej reszty, czy to normalne? (z tym jakoś sobie poradziłam). Ciasto wrzuciłam do piekarnika i po jakimś czasie po mieszkaniu roznosił się cudowny, świąteczny zapach. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że ciasto się spaliło :D Piekłam je wedle instrukcji około godziny (50 minut) w temperaturze 180 stopni na najniższym poziomie. Już po 30 minutach coś zaczęło być nie tak. Czy jest to wina pieca, dlaczego tak się stało skoro postępowałam wg instrukcji? Nie lepiej byłoby piec to ciasto na opcji termoobieg?

    Odpowiedz
  7. Może Pani wszystkie przyprawy zastąpić przyprawą do piernika, miód nie musi myć płynny ja dodałam taki zbity, może być zwykły cukier, brązowy kupuję w większych supermarketach często jest przy stoiskach ze zdrową/dietetyczną żywnością, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Mam 3 pytanka. Te wszystkie przyprawy moge zastąpić przyprawą do piernika? I ten miód ma być płynny? Nie umiem znaleźć cukru brązowego może być zwykły?Albo gdzie go kupie?

    Odpowiedz
  9. Witaj Mala Cukierenko. Piernik zrobilam. Faktycznie jest prosty i puszysty a przede wszystkim pyszny. Zwiększyłam proporcje i przełożyłam kremem miodowym(smietanka kremówka+serek mascarpone+miód). No i z prostego,pysznego pierniczka mam przepyszne,eleganckie i bardzo aromatyczne cudo.Dziekuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz