Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).
Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.
Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.
7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.
Udanych wypieków:)
Czy w tym przepisie można nie dodawać sody?
bardzo dziękuję:) cieszę się, pozdrawiam!
Mmm, pycha! Świetny przepis, świetny blog :)
PS Świetne zdjęcia ;)
cieszę się bardzo że smakowały i że się udały, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie:)
Świetny, prosty przepis, ja zastosowałam margarynę o zaw tłuszcz 60% + trochę masła ok 3 łyżki, ponieważ nie miałam więcej. Zamiast sody użyłam tylko proszku do pieczenia(1 łyżeczka) Ciasto udało się idealne do formowania, nie kleiło się do rąk, mięciutkie bardzo ciemne, super. Ciasteczka wyszły znakomite, ale wymagały dodatkowych 15 min w piekarniku. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy. Pozdeawiam i dziękuję, wszystkim polecam :)
to cieszę się:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
Cudowne ciasteczka, proste i przepyszne, wejdą na stałe do menu słodkości :)
( zamiast masła bo nie miałam akurat dałam mix śmietankowy i też się sprawdził)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
od niedawna ,,pracuję,, w kuchni i weszłam na te strone w poszukiwaniu prostych a zarazem pysznych przepisów i trafiłam w 10. Ciasteczka wyszły fantastyczne ( nie robiłam polewy i nie posypałam posypką ponieważ stwierdziłam że może być za słodkie). Gorąco pozdrawiam
cieszę się, że ciasteczka się udały, pozdrawiam serdecznie
Tylko że jak użyłam delmy to wyszły całe miękkie , ale dobre :) Ale dodałam więcej mąki :d
masło w kostce, najlepiej o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam
Bardzo fajny przepis mam taką książkę z biedronki i tam taki przepis ;D Ale mam pytanie to może być masło „Delma” ? czy jakieś w kostce?
nie wyszło :C
nie wiem, nie próbowałam, pozdrawiam