Proste brownies z orzechami – Czekoladowe, pyszne kwadraty z dużą ilością orzechów i nutką waniliową. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wszystkie składniki trzeba tylko ze sobą wymieszać:). Cudownie kakaowe i delikatnie wilgotne, z aromatycznymi orzechami włoskimi. Polecam …
Proste brownies z orzechami
Składniki:
60g masła
50g kakao bez cukru
150g cukru
szczypta soli
60g mąki
aromat waniliowy
2 duże jajka
120g + 50g poszatkowanych orzechów włoskich
1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę i parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać (powstanie sypka masa).
2. Dodać jajka i 120g orzechów, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50g) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 30 minut.
Smacznego :)
Moje pierwsze w zyciu brownie:)Zrobilam z orzechami pecan i cukrem waniliowym, bo nie mialam aromatu;). Pyszne!
dobrze czekam, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Od kilku dni przeglądam przepisy z tej strony i kilka naprawdę niezłych ciast wpadło mi w oko, teraz czekają na wypróbowanie. Dziś zamierzam zrobić „brownie”, niestety orzechów włoskich nie mam więc lekko zmodyfikuję przepis aczkolwiek myślę, że i tak wyjdzie pycha :)
Dam znać oczywiście jak wyszło.
Pozdrawiam serdecznie :)
to wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
PRZEFANTASTYCZNE! Jestem zachwycona :) a rodzina na wyścigi oferuje, że połupie orzechy, żebym mogła upiec kolejną blaszkę :)
super pomysł:) cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
nie posiadam blachy o takich wymiarach ale wykonalam kuleczki zamiast tradycyjnego ciasta i zniknęły w mgnieniu oka. dodatkowo dodałam rodzynki i wysmienicie sie komponowało. do dzisiaj wszyscy chca abym ponownie to wykonala :D
Wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Świetne! Zrobiłam z podwójnej porcji, z mniejszą ilością cukru, gdyż mąż nie lubi słodyczy i ja też zaczynam stopować. Spokojnie można dać 200g cukru i resztę podwójnie – na standardową blache w sam raz faktycznie bez sody itp, nie rośnie pozostanie takie jak wyłożymy. Mało zmywania. Polecam!
Jak dla mnie- brownie/ciasto „IDEALNE”:
1. nie trzeba miksera;
2. miesza się szybko i zmywa tylko ! dwie sztuki (łyżkę i rondelek), no może jeszcze blaszkę po pieczeniu, ale jak wyłożona papierem to i jej nie trzeba myć;
3. nie muszę nareszcie nic zmieniać, bo mam taką foremkę;
4. proporcje/ilość kakao idealna, że nadaje brownie „charakteru”czekoladowego;
5. nie ma czekolady ani odrobiny, więc STRES z jej braku ( np. nie ma akurat w domu lub w sklepach jset zbyt droga taka 70% i czekamy z jej zakupem na obniżkę) totalnie odpada; a przecież prawdziwe brownie to tylko z czekoladą;
6. ciasto wilgotne, pyszne po upieczeniu i fajnie wygląda z orzechami ( ilość ich jest w sam raz );
7. kurczę, odkąd mam ten przepis robię je na okrągło :-) , ciekawe kiedy się znudzi?
Duże dzięki za TEN przepis na blogu. Pozdrawiam serdecznie, Ursa z Kapsztadu.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mozna zastapic make pszenna pelnoziarnista?
około 1/3 łyżeczki, pozdrawiam
mam pytanie ile aromatu waniliowego dodac?
blaszka dużo mniejsza, ale myślę, że może Pani upiec, ciasto będzie wyższe, piekłam na funkcji góra-dół,
pozdrawiam serdecznie
Mam 2 pytania zanim zabiorę się do zrobienia tych pyszności ;) :
1) Czy można to ciasto upiec w tortownicy o średnicy 21 cm?
2) Czy piekłaś je na funkcji piekarnika góra-dół?
Z góry dziękuję za odpowiedź