Proste brownies z orzechami

Proste brownies z orzechami – Czekoladowe, pyszne kwadraty z dużą ilością orzechów i nutką waniliową. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wszystkie składniki trzeba tylko ze sobą wymieszać:). Cudownie kakaowe i delikatnie wilgotne, z aromatycznymi orzechami włoskimi. Polecam …

Proste brownies z orzechami

Proste brownies z orzechami
Składniki:
60g masła
50g kakao bez cukru
150g cukru
szczypta soli
60g mąki
aromat waniliowy
2 duże jajka
120g + 50g poszatkowanych orzechów włoskich

1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę i parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać (powstanie sypka masa).
2. Dodać jajka i 120g orzechów, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50g) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 30 minut.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

47 komentarzy do “Proste brownies z orzechami”

  1. Od kilku dni przeglądam przepisy z tej strony i kilka naprawdę niezłych ciast wpadło mi w oko, teraz czekają na wypróbowanie. Dziś zamierzam zrobić „brownie”, niestety orzechów włoskich nie mam więc lekko zmodyfikuję przepis aczkolwiek myślę, że i tak wyjdzie pycha :)
    Dam znać oczywiście jak wyszło.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  2. PRZEFANTASTYCZNE! Jestem zachwycona :) a rodzina na wyścigi oferuje, że połupie orzechy, żebym mogła upiec kolejną blaszkę :)

    Odpowiedz
  3. nie posiadam blachy o takich wymiarach ale wykonalam kuleczki zamiast tradycyjnego ciasta i zniknęły w mgnieniu oka. dodatkowo dodałam rodzynki i wysmienicie sie komponowało. do dzisiaj wszyscy chca abym ponownie to wykonala :D

    Odpowiedz
    • Świetne! Zrobiłam z podwójnej porcji, z mniejszą ilością cukru, gdyż mąż nie lubi słodyczy i ja też zaczynam stopować. Spokojnie można dać 200g cukru i resztę podwójnie – na standardową blache w sam raz faktycznie bez sody itp, nie rośnie pozostanie takie jak wyłożymy. Mało zmywania. Polecam!

      Odpowiedz
  4. Jak dla mnie- brownie/ciasto „IDEALNE”:
    1. nie trzeba miksera;
    2. miesza się szybko i zmywa tylko ! dwie sztuki (łyżkę i rondelek), no może jeszcze blaszkę po pieczeniu, ale jak wyłożona papierem to i jej nie trzeba myć;
    3. nie muszę nareszcie nic zmieniać, bo mam taką foremkę;
    4. proporcje/ilość kakao idealna, że nadaje brownie „charakteru”czekoladowego;
    5. nie ma czekolady ani odrobiny, więc STRES z jej braku ( np. nie ma akurat w domu lub w sklepach jset zbyt droga taka 70% i czekamy z jej zakupem na obniżkę) totalnie odpada; a przecież prawdziwe brownie to tylko z czekoladą;
    6. ciasto wilgotne, pyszne po upieczeniu i fajnie wygląda z orzechami ( ilość ich jest w sam raz );
    7. kurczę, odkąd mam ten przepis robię je na okrągło :-) , ciekawe kiedy się znudzi?
    Duże dzięki za TEN przepis na blogu. Pozdrawiam serdecznie, Ursa z Kapsztadu.

    Odpowiedz
  5. blaszka dużo mniejsza, ale myślę, że może Pani upiec, ciasto będzie wyższe, piekłam na funkcji góra-dół,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Mam 2 pytania zanim zabiorę się do zrobienia tych pyszności ;) :
    1) Czy można to ciasto upiec w tortownicy o średnicy 21 cm?
    2) Czy piekłaś je na funkcji piekarnika góra-dół?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz

Dodaj komentarz