Niedługo tłusty czwartek, dlatego zaczął się już szał na pączki. Wszędzie teraz widzę pączki:). Nie mogłam się powstrzymać i też już zrobiłam mały wstęp przed tym fantastycznym dniem, tak fantastycznym:). Śmieszy mnie zawsze myśl, że tyle ludzi w ten dzień je okrągłe, mega tłuste i słodkie ciasto:)…, ale wracamy już do Małej Cukierenki. Upiekłam dzisiaj smaczne, małe pączki ze skórką pomarańczową i serem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, zagniatamy tylko ciasto i smażymy. Bez nadziewania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Pączki robimy małe, aby upiekły się w środku. Z wierzchu są chrupiące, w środku mięciutkie i delikatnie pomarańczowe. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze PYSZNE MINI Pączki z Serem
Składniki na około 25 mini pączków:
Ciasto:
240g mąki pszennej
150g zmielonego twarogu (użyłam twarożku kanapkowo – sernikowego)
60g cukru
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub mieszanki kandyzowanych skórek (niekoniecznie)
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki
1. Składniki na ciasto zagnieść rękoma (powstanie gęste ciasto), patrz FILM.
2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze (to ważne, ponieważ większe pączki nie dopieką się w środku).
3. Do rondla wlać olej i podgrzać. Kiedy będzie już bardzo gorący (będzie czuć jego zapach) zmniejszyć ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączać je na papierowych ręcznikach.
4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Bardzo ciekawy przepis. Koniecznie wypróbuje.
U mnie w domu z takich skladnikow robilo sie oponki.Proporcji nie pamietam bo robila mama.Smak niezapomniany ;)
Nie spodziewałam się, że w pół godziny je zrobię. Jako, że nie znalazłam nigdzie sera kanapkowo-sernikowego, to użyłam zwykły serek kanapkowy i efekt moim zdaniem był zadowalający. A że nie lubię owoców kandyzowanych, to użyłam aromatu pomarańczowego :D więc lekko zmieniona wersja, ale wszyscy się zachwycali :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
to dziwne, mi ani razu nie wyszła twarda skórka, proszę smażyć może krócej,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, są smaczne, ale strasznie twarda skórke mają. Czy jest na to sposób?
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Zrobione, szybkie, smaczne, z chrupiącą skórką. Fajny przepis
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wyszły cudowne!!!!
najlepiej smażyć na świeżym oleju, ale jeśli Pani chce i nie jest zbyt „brudny” od mąki, to czemu nie,
pozdrawiam
A czy ten olej można jeszcze wykorzystać? Zastanawiam się czy można jeszcze raz na nim pączki usmażyć? Pozdrawiam
nie wiem, nigdy nie smażyłam w maszynie, więc nie doradzę, wychodzi około 40 pączków, pozdrawiam
Można te pączki smażyć w maszynie? Czy koniecznie w tłuszczu?
i jeszcze jedno pytanko… ile pączków wychodzi z tych proporcji? ;)
Pozdrawiam :)
bardzo dziękuję za informację, pozdrawiam serdecznie
Ktoś sie bawi w sprzedaż przepisów na allegro , http://aukcje.wosp.org.pl/przepis-na-przepyszne-mini-paczki-z-serem-dla-wosp-i2561863