Niedługo tłusty czwartek, dlatego zaczął się już szał na pączki. Wszędzie teraz widzę pączki:). Nie mogłam się powstrzymać i też już zrobiłam mały wstęp przed tym fantastycznym dniem, tak fantastycznym:). Śmieszy mnie zawsze myśl, że tyle ludzi w ten dzień je okrągłe, mega tłuste i słodkie ciasto:)…, ale wracamy już do Małej Cukierenki. Upiekłam dzisiaj smaczne, małe pączki ze skórką pomarańczową i serem. Bardzo szybkie w przygotowaniu, zagniatamy tylko ciasto i smażymy. Bez nadziewania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Pączki robimy małe, aby upiekły się w środku. Z wierzchu są chrupiące, w środku mięciutkie i delikatnie pomarańczowe. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze PYSZNE MINI Pączki z Serem
Składniki na około 25 mini pączków:
Ciasto:
240g mąki pszennej
150g zmielonego twarogu (użyłam twarożku kanapkowo – sernikowego)
60g cukru
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub mieszanki kandyzowanych skórek (niekoniecznie)
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki
1. Składniki na ciasto zagnieść rękoma (powstanie gęste ciasto), patrz FILM.
2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze (to ważne, ponieważ większe pączki nie dopieką się w środku).
3. Do rondla wlać olej i podgrzać. Kiedy będzie już bardzo gorący (będzie czuć jego zapach) zmniejszyć ogień i smażyć kuleczki na ciemno – złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osączać je na papierowych ręcznikach.
4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
można ją pominąć, pozdrawiam
Czy ta skórka pomarańczowa jest konieczna ? Mam straszną ochotę na takie pączusie ale nie mam jej pod ręką właśnie ;( . Mg zrobić je beż tej skórki ?
myślę że tak, pozdrawiam
czy ser z wiaderka na sernik może być do tych pączuszków ?
ja użyłam tortowej, pozdrawiam
Witam, zwykła mąka czy tortowa? Pozdrawiam.
cieszę się:) również pozdrawiam
bardzo smaczne pozdrawiam
twarożku kanapkowo – sernikowego „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Czyli konkretnie jakiego serka Pani używa? Pozdrawiam
bardziej jak na sernik, może almette, pozdrawiam
witam. Jaki to serek kanapkowo-sernikowy, homogenuzowany, czy typu almette? Pozdrowienia
trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się, że może być za tłusty, pozdrawiam
Czy serek mascarpone sie nadaje do tych paczuszkow czy bedzie za tlusty? Pozdrawiam
myślę, że tak pozdrawiam