Maślane ciasteczka z dżemem

Zapraszam dzisiaj na urocze, maślane ciasteczka. Bardzo smaczne, kruche, waniliowe. Wyglądają ślicznie i świetnie smakują. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko będzie troszkę zabawy z wycinaniem ciasteczek (co ja akurat lubię). Do przełożenia ciasteczek użyłam dżemu porzeczkowego i wiśniowego, ale z dowolnym dżemem będą dobrze smakować. Bardzo polecam te proste, ładne drobiazgi (przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Maślane ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem
Składniki:
340g mąki
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżeczki
200g miękkiego masła
150g dżemu, np. porzeczkowego lub innego w kolorze czerwonym

1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 60 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 12-14 minut (na funkcji góra-dół piec w temperaturze 190-200°C).

4. Po wyjęciu z pieca ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.

5. Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.

Udanych wypieków:)

35 komentarzy do “Maślane ciasteczka z dżemem”

  1. no niestety mnie rowniez ciasto nie wyszlo, po wyjeciu z lodowki kruszylo sie i nie dalo rozwalkowac, potem juz bylo tylko gorzej, kleilo sie do walka i stolnicy. ciastka zrobilam recznie formujac kulki i je rozplaszczajac.

    Odpowiedz
  2. wyszly super naprawde dobre….mam nadzieje ze doszla fotka,czekam na kolejne przepisy tymczasem upieke cos ze starszych przepisòw xxx

    Odpowiedz
  3. witam serdecznie,ojejku tak mi sie podobaja te ciasteczka,ale komentarze….nie sa zachecajace….co zrobic? jeszcze pomysle…w tym roku pod choinke postanowilam podarowac wszystkim troche ciasteczek i pròbuje wszystkich przepisòw….jak narazie top 1 ROZKI KOKOSOWE.milej soboty xxx

    Odpowiedz
  4. Ciastka wyszły super, jeśli się kruszyły przy wałkowaniu to może za duzo mąki dałaś? Ja właśnie wręcz przeciwnie trochę więcej musiałam dać. Wszyscy są zachwyceni, a ciastka super chrupią ;)

    Odpowiedz
  5. Witam:)
    wspaniale że córeczka też pomagała, cieszę się, że smakowały,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Zrobilam z 3,5 letnia corcia swietne do wspolnej zabawy choc przenoszenie na bleche nie jest wcale latwe. Ja przenosilam cale kolka na blaszke a srodek serduszka wycinalam juz na blaszce jest o wiele latwiej. Pyszne pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. brzmi wspaniale, w cytrynowej wersji muszą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz