Maślane ciasteczka z dżemem

Zapraszam dzisiaj na urocze, maślane ciasteczka. Bardzo smaczne, kruche, waniliowe. Wyglądają ślicznie i świetnie smakują. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko będzie troszkę zabawy z wycinaniem ciasteczek (co ja akurat lubię). Do przełożenia ciasteczek użyłam dżemu porzeczkowego i wiśniowego, ale z dowolnym dżemem będą dobrze smakować. Bardzo polecam te proste, ładne drobiazgi (przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Maślane ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem
Składniki:
340g mąki
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżeczki
200g miękkiego masła
150g dżemu, np. porzeczkowego lub innego w kolorze czerwonym

1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 60 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 12-14 minut (na funkcji góra-dół piec w temperaturze 190-200°C).

4. Po wyjęciu z pieca ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.

5. Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do “Maślane ciasteczka z dżemem”

  1. Zrobiłam je z połowy porcji na próbę, wyszły przepyszne. Dałam mniej cukru, zmniejszyłam nieco mąki na konto mielonych migdałów, dałam skórkę i sok z 1 cytryny, wyszły super cytrynowe, przełożyłam galaretką cytrynową i domowej roboty powidłami z czarnej porzeczki. Trochę zabawy z rozwałkowaniem ciasta ale warto się potrudzić. Polecam do tych ciasteczek kwaskowate dżemiki. Dziękuję za inspirację :)

    Odpowiedz
  2. wielkie dzieki – dzis zabieram sie do roboty – bo zdaje sie ze juz wszystko przygotowane na swieta a Twoje ciasteczka mnie oczarowaly i jeszcze w chwili relaksu sobie powycinam :)
    pozdrawiam i zycze wesolych Świat!!! :)

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry,
    dosyć cienko, tak z 3 -4 mm, ja robiłam tak na oko, żeby tak zgrabnie wyglądały
    Wesołych Świąt,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Serduszko wycięłam foremką tescoma, kupiłam ją w zestawie z 6 serduszkami-foremkami od największej do najmniejszej:) ale nie pamiętam gdzie je kupiłam w jakimś sklepie internetowym, gwiazdki wycięłam foremkami używanymi przy tortach angielskich, czyli do lukru plastycznego lub marcepanu, kupiłam je w Tk Maxx,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Niestety mi ciasteczka nie wyszły, już od godziny męczę się by rozwałkować ciasto ale albo pęka albo się tak klei do stolnicy, że nie można oderwać ciasteczek.
    Czy napewno w przepisie nie było mowy o jajkach?
    W zeszłym tygodniu piekłam ciasteczka korzenne, przepis był bardzo podobny zamiast cukru waniliowego była przyprawa korzenna tylko że zawierał jeszcze 2 zółtka.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • A posypuje Pani stolnice mąką by ciasto rozwałkować, ja robię wszystkie tak ciasteczka i nigdy nie miałam problemu z rozwałkowaniem,nic mi się nie przykleja,nie pęka ;) Proszę spróbować, może moja rada rozwiąże Pani problem.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz