Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się trochę schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Można spokojnie zrobić „ciasteczka stempelki”, proszę tylko pamiętać, aby stempelki podsypywać trochę mąką. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe pychotki umilą nam jesienne i zimowe wieczory, bardzo polecam…

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%)
110g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.

2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach w kształcie lisków nożem zrobiłam żyłki (patrz FILM).
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

58 komentarzy do “Kruche Cynamonowe Ciasteczka”

  1. Ale super, muszę wypróbować! W tym roku święta u nas, więc chcę przygotować też coś nowego. Ale odkąd mam mikser ariete jakoś mi łatwiej i nabrałam więcej odwagi i chęci do eksperymentów w kuchni :D

    Odpowiedz
  2. Te ciasteczka były u nas hitem na tegorocznej Wigilii – zrobiłam zamiast pierniczków i wszyscy się zajadali. Są idealne i gdybym się nie odchudzała, już by wyszło kilka porcji. :D Super przepis, dziękuję

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry. Chciałam się spytać, jak długo można je przechowywać? Chce je zrobić na preżeby i nie wiem kiedy się za nie zabrać, żeby się nie popsuły. Dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz