Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się trochę schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Można spokojnie zrobić „ciasteczka stempelki”, proszę tylko pamiętać, aby stempelki podsypywać trochę mąką. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe pychotki umilą nam jesienne i zimowe wieczory, bardzo polecam…

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%)
110g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.

2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach w kształcie lisków nożem zrobiłam żyłki (patrz FILM).
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

58 komentarzy do “Kruche Cynamonowe Ciasteczka”

  1. Super przepis! Szybkie, proste i pyszne (nawet spalone 🤪). Nie trzeba tak długo czekać aż się schłodzi – rozwalkowalam ciasto na papierze do pieczenia (bo ciepłe ciężko odkleić i przenieść na blachę), wycięliśmy, i usunęliśmy co zbędne. Upiekły się, są pysznie maślane. 😋

    Odpowiedz
  2. Najlepszy i niezwykle prosty przepis na ciasteczka. Upiekłam ich już cale mnóstwo! Z cynamonem, przyprawą piernikową lub kakao. Przypraw daje nieco więcej niż w przepisie. Ale są przepycha!

    Odpowiedz
  3. Robilam dzisiaj z córkami ciasteczka z tego przepisu. Szybko pyszne i bez problemu się wałkowało i wycinało. 3 blaszki mi wyszły następnym razem podwójna porcja pójdzie

    Odpowiedz
  4. Czy ciasto z tego przepisu nada sie do takiego tloczonego walka? Stempelki ladnie sie odbily, wydaje mi sie, ze wzor z walka tez by sie ladnie przeniosl. Co o tym myslisz?

    Odpowiedz
  5. Faktycznie nie łatwo rozwałkować ciasto, ale przykryłam folią spożywczą i nie było problemu z walkowaniem. Próba przedświąteczna zrobiona, ciastka pyszne, dodałam więcej cynamonu + mielone goździki. Pycha! Uwielbiam Pani przepisy.

    Odpowiedz
  6. Ciasteczka te mogą leżec w metalowym pudełku nawet trzy miesiące. Im dłużej leżą tym są smaczniejsze :-) Wiem co piszę, sprawdziłam

    Odpowiedz
  7. Przepyszne ,tylko do następnych dodam troszkę więcej cynamonu
    Ja dodałam jeszcze drobnych wiórek kokosowych – miodzio – zamierzam do następnych dodać zmielone włoskie orzechy/mój orzech nieźle obrodził/ Wydaje mi się że ten przepis można traktować jako baza kruchych ciasteczek i dodawać co kto chce i tak będą rozpływać się w ustach/znikają nie wiedzieć kiedy/ Cudo przepis .Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz