Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…

Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.

4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).

Udanych wypieków:)

Korzenne kruche ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

80 komentarzy do wpisu „Korzenne kruche ciasteczka”

  1. Właśnie piekę te cudowne ciasteczka:)
    Zapach przypraw rozprzestrzenił się po całym mieszkaniu. Nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.
    Pozdrawiam:)

  2. Ciasteczka były cudowne w smaku:)
    Obawiałam się czy posmakują moim dzieciom (w końcu dosyć intensywnie pachną przyprawami korzennymi), ale nie mogły się oderwać od blaszki:)
    Super przepis!
    Dzisiaj powtórka z rozrywki.

  3. Ciasteczka pyszne ze szklanką mleka, w sam raz dla Mikołaja ;)
    jedyne co mi nie pasuje, to troszkę wyszły za tłuste :( ale i tak wsuwam bez opamiętania :D
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

  4. witam goraco,naprawde fantastyczne,niestety zniknely i nie zdazylam pstryknac fotki ale napewno zrobie je jeszcze raz. milego dnia. xxx

  5. Witam, chciałam zapytać czy zamiast tych przypraw moge dać gotową przyprawę korzenną? Jak tak to ile? i czy dodawać cynamon?
    Ciasteczka wygladaja obłędnie, moi mężczyźni nie mogą sie doczekać aż je upiekę :))

  6. tak można dodać przyprawę korzenną tak około z 3 łyżeczki i ja bym jeszcze dodała z 1 łyżeczkę cynamonu,
    pozdrawiam ciepło

  7. A mi się nie udały. Zrobiłam wczoraj i zupełnie sie rozlały na blasze, straciły kształt , mimo że podczas wykrawania konsystencja była dobra.

  8. Witam . Właśnie upiekłam te ciasteczka . Wyszły pyszne . Zamiast sody użyłam proszku do pieczenia . Do ozdoby ( poza czekoladą ) wykorzystałam płatki migdałowe i perełki Dr Oetkera . Ciasteczka nie tylko są bardzo smaczne ale i prezentują się wspaniale . Przepis jest świetny . Dziękuję .

  9. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam ciasteczka, wyszły zachwycająco piękne i smaczne. I takie świąteczne :) Planuję zabrać je wieczorem na rodzinną Wigilię, z pewnością zrobią furorę.
    A teraz próbuję ich po prostu nie zjeść ;)
    Wesołych Świąt!

  10. o nie wiem, nie robiłam domku, te ciasteczka nie są twarde, a tu chyba będą takie potrzebne, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.