Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…

Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.

4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).

Udanych wypieków:)

Korzenne kruche ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

80 komentarzy do wpisu „Korzenne kruche ciasteczka”

  1. Właśnie piekę te cudowne ciasteczka:)
    Zapach przypraw rozprzestrzenił się po całym mieszkaniu. Nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka były cudowne w smaku:)
    Obawiałam się czy posmakują moim dzieciom (w końcu dosyć intensywnie pachną przyprawami korzennymi), ale nie mogły się oderwać od blaszki:)
    Super przepis!
    Dzisiaj powtórka z rozrywki.

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka pyszne ze szklanką mleka, w sam raz dla Mikołaja ;)
    jedyne co mi nie pasuje, to troszkę wyszły za tłuste :( ale i tak wsuwam bez opamiętania :D
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

    Odpowiedz
  4. witam goraco,naprawde fantastyczne,niestety zniknely i nie zdazylam pstryknac fotki ale napewno zrobie je jeszcze raz. milego dnia. xxx

    Odpowiedz
  5. Witam, chciałam zapytać czy zamiast tych przypraw moge dać gotową przyprawę korzenną? Jak tak to ile? i czy dodawać cynamon?
    Ciasteczka wygladaja obłędnie, moi mężczyźni nie mogą sie doczekać aż je upiekę :))

    Odpowiedz
  6. tak można dodać przyprawę korzenną tak około z 3 łyżeczki i ja bym jeszcze dodała z 1 łyżeczkę cynamonu,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  7. A mi się nie udały. Zrobiłam wczoraj i zupełnie sie rozlały na blasze, straciły kształt , mimo że podczas wykrawania konsystencja była dobra.

    Odpowiedz
  8. Witam . Właśnie upiekłam te ciasteczka . Wyszły pyszne . Zamiast sody użyłam proszku do pieczenia . Do ozdoby ( poza czekoladą ) wykorzystałam płatki migdałowe i perełki Dr Oetkera . Ciasteczka nie tylko są bardzo smaczne ale i prezentują się wspaniale . Przepis jest świetny . Dziękuję .

    Odpowiedz
  9. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam ciasteczka, wyszły zachwycająco piękne i smaczne. I takie świąteczne :) Planuję zabrać je wieczorem na rodzinną Wigilię, z pewnością zrobią furorę.
    A teraz próbuję ich po prostu nie zjeść ;)
    Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  10. o nie wiem, nie robiłam domku, te ciasteczka nie są twarde, a tu chyba będą takie potrzebne, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz