Konkurs słodkie przedwiośnie

Wiosna zbliża się już wielkimi krokami i aby Wam umilić czekanie na tę wspaniałą porę roku, Mała Cukierenka razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, w którym znajdziecie dekoracje komunijne i wiele akcesoriów do przygotowania eleganckiego przyjęcia, postanowili zorganizować konkurs.

Sklep ZlotyAniol.pl ufundował wspaniałe nagrody:

1. Nagroda – Patera trójpoziomowa ze srebrnym rdzeniem i białymi talerzami zdobionymi wytłaczanymi ornamentami.

patera

2. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą biały

3. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą błękitny

kubki

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy napisać o swoich ulubionych, drobnych słodkościach, które lubicie sobie przyrządzić, aby umilić wieczór, śniadanie lub obdarować ukochane osoby, wziąć do pracy…

Odpowiedzi proszę podawać w komentarzu pod postem do czwartku 6 marca (włącznie). Bardzo mile widziane zdjęcia i przepisy własnego autorstwa.

Zdjęcia proszę przesyłać na adres [email protected] lub dodawać na Facebooku Małej Cukierenki. Jedna osoba może przysłać 3 zgłoszenia.
Wszystkie zdjęcia będą opublikowane na Facebooku Małej Cukierenki w specjalnie założonym albumie.

W piątek 7 marca najciekawsze/interesujące odpowiedzi zostaną nagrodzone.

Nagrody będą wysyłane tylko na polski adres.

Serdecznie zapraszam do zabawy:)

Pozdrowienia z Małej Cukierenki

Złoty Anioł dekoracje komunijne

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Konkurs słodkie przedwiośnie”

  1. Moim ulubionym i szybkim smakołykiem jest – RAFAELLO, bez pieczenia, na krakersach.
    2 duże paczki superkrakersów Lajkonik,
    200 g wiórków kokosowych,
    1 cukier waniliowy,
    1/2 litra mleka,
    250 g masła roślinnego,
    3/4 szklanki cukru,
    2 żółtka,
    2 płaskie łyżki maki pszennej,
    2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego.

    Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym,dodać mąkę i budyń,
    i 1/2 szkl. mleka,wszystko razem zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru.
    Dodać przygotowaną masę,gotować do konsystencji budyniu,wystudzić,
    Zmiksować masło,stopniowo dodawać wystudzony budyń, dodać 3/4 wiórków kokosowych i wymieszać.
    Na papierze ułożyć krakersy,na nie dać 1/3 porcji masy,na to znów krakersy i ostatnia warstwę tworzy
    masa. Wierzch posypać resztą wiórków
    i wstawić do lodówki na 3 godziny min.
    RAFAELLO jest niesamowicie pyszne,,,,,,a dla fantazji można ozdobić je owocami.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Mój sposób na umilenie wieczoru z ukochanym, to kawa mrożona,ale nie taka zwykła,
    lecz podana po królewsku, czyli bardzo wykwintnie.
    Oto mój przepis autorski, wart wypróbowania !
    Kawa mrożona po królewsku
    -4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej-dosłodzonej do smaku miodem
    -30 ml wódki orzechowej (Soplica)
    -30 ml likieru kawowego (Carpie Diem albo Cafe)
    -szczypta cynamonu ,chili,czerwonego pieprzu bądź białego
    -4 łyżeczki lodów waniliowo – orzechowych
    -2 łyżki śmietany kremówki – ( ubita śmietana 30%)
    -2 łyżki wiórków kokosowych ,uprażonych na suchej patelni(wystudzonych!)
    Czereśnie do dekoracji,bądź inne aktualnie świeże owoce.
    Kawę zaparzyć w małej ilości wody,lekko wystudzić i dosłodzić do smaku miodem
    (miodu nie dajemy do gorącego,ponieważ traci wartości odżywcze)
    Uzupełnić woda mineralną- (najlepiej wysokozmineralizowaną )do pełnego kubka.
    Połowę odlać do dzbanuszka,wstawić do lodówki.
    Do reszty dosypać przyprawy i zrobić kostki lodu.
    Do schłodzonych szklanek wrzucić kostki lodu,dolać kawę z dzbanuszka,
    wódkę orzechową i likier,nałożyć lody,bitą śmietanę ,oprószyć wiórkami kokosowymi.
    Udekorować czereśniami.
    Zapewniam,że kawa smakuje wybornie,ochładza,pobudza i jest bardzo wyrazista w smaku.
    Zapraszam do degustacji,,mniam,,,prawda że pycha???

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam je za ich bardzo szybkie przygotowanie i za ilość smaków, w których mogą występować… A chodzi mi o niezawodne Muffiny!
    Przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników suchych z mokrymi, a później już tylko czekanie aż wyrosną pięknie w swoich papilotkach :)

    Przepis, który nigdy mnie nie zawiódł:
    Składniki:
    -260g mąki
    -140g cukru+cukier waniliowy
    -niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
    -niepełna łyżeczka sody
    -1 jajko
    -1 szklanka mleka
    -100ml oleju

    Suche składniki mieszamy razem, mokre mieszamy razem, łączymy, następnie wlewamy do foremek (papilotki standardowo napełniamy do 3/4 wysokości) i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

    Sam przepis podstawowy może wydawać się dosyć jałowy, ale cała tajemnica tkwi oczywiście w dodatkach! A tutaj ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia :)

    Podaję kilka sprawdzonych połączeń:
    1. posiekana biała czekolada i czerwone porzeczki, a na wierzchu kruszonka,
    2. posiekana mleczna lub ciemna czekolada, a nawet starty na tarce marcepan, po nałożeniu w papilotki kilka pokrojonych truskawek, posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi,
    3. biała czekolada i maliny lub jagody (z jagodami należy uważać, bo zbyt duża ilość nie pozwoli urosnąć babeczkom), suszona żurawina,
    4. zgniecione 2 banany (mogą zastąpić jajko) dodajemy do składników mokrych, po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy muffinki masą kajmakową,
    5. ok. 3 łyżki mąki zastępujemy 3 łyżkami kakao, a mleko zastępujemy dużym (ok. 400g) jogurtem wiśniowym, najlepiej z kawałkami owoców,
    6. cukier zastępujemy miodem (dodajemy do mokrych składników ok. 2/3 szklanki miodu), do suchych składników dodajemy po łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika oraz 2 łyżki kakao, a także posiekaną ciemną czekoladę, po upieczeniu możemy wykonać polewę czekoladową lub polać muffiny roztopioną czekoladą – ta wersja zastąpiła u mnie piernik na Boże Narodzenie ;)
    7. rozgniatamy 2 banany, dodajemy do mokrych składników, a mleko zastępujemy taką samą ilością maślanki truskawkowej, posypujemy po upieczeniu cukrem pudrem

    Z prostych muffinek możemy zrobić tzw. cupcakes, wystarczy tylko 'założyć im czapeczki’ :)
    1. muffinki z podstawowego przepisu zdobimy serkiem mascarpone zmieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią, a na wierzu pokrojonymi truskawkami,
    2. inną czapeczką może być ubita kremówka z mascarpone, odrobiną soku z cytryny i cukrem pudrem,
    3. kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a na końcu dodajemy odrobinę rozpuszczonej kawy (możemy trochę usztywnić krem odrobiną rozpuszczonej i wystudzonej wcześniej żelatyny)
    4. z kremówki z dodatkiem mascarpone możemy tak naprawdę zrobić każdy krem, możemy dodać pokrojone owoce, posiekaną czekoladę, rozpuszczoną czekoladę, syropy smakowe, czy barwniki jeśli chcemy kolorowe babeczki.

    Jak dla mnie muffiny są bardzo wygodnym i szybkim wypiekiem, a także bardzo łatwo jest je zapakować i dać komuś w prezencie :)
    Wiem jedno, mój Ukochany potrafi w mgnieniu oka pochłonąć połowę upieczonych muffinek ;)

    Pozdrawiam serdecznie i wysyłam na maila zdjęcie pierniczkowych babeczek polanych czekoladą oraz marcherwkowych cupcakes z cytrynowym mascarpone :)

    Odpowiedz
  4. Uwielbiam tartaletki,ale większych rozmiarów-pieczone w ramekinach. Mają uroczy kształt, można je podać zarówno w foremkach jak i bez. Zawsze stosuję ten sam przepis na kruchy podkład:
    40 g masła
    1 jajko
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka łyżek zimnej wody
    Masło posiekać i zagnieść ciasto ze wszystkich składników, dodając po łyżce wody jeśli ciasto jest za suche. Uformować kulę i wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni. Foremki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wylepić ciastem. Podpiec ok. 10 minut z obciążeniem (np. fasola).
    Podany przepis wystarcza na 6 ramekinów.
    Na podpieczony spód kładę to, na co mam ochotę, np…
    -łyżkę dżemu, a na to masę jak na sernik,
    -pokrojone jabłka z cynamonem, a na to masę maślano-makową,
    -łyżkę dżemu, bitą śmietanę i duuużo owocow,
    -albo to, na co dzisiaj mam ochotę i przesyłam zdjęcie:) – masę czekoladową z chili i malinami. Jak dla mnie te trzy składniki to jedno z idealnych połączeń!

    Masa czekoladowa z chili
    125 ml śmietanki 36%
    125 ml jogurtu greckiego
    tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka chili
    2 jajka
    Śmietankę z jogurtem zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać cukier i przyprawy. Jajka roztrzepać, dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać. Całość wylać na podpieczone spody, na wierzchu ułożyć maliny. Piec jeszcze 20 minut.

    Ta wersja jest wyjątkowo praktyczna-nie dość, że pyszna, to jeśli chcemy podarować taką tartaletkę komuś w prezencie, nie musimy się obawiać, że się rozpadnie „w transporcie”, ponieważ ma dość zwartą strukturę.
    A im bliżej wiosny, tym większa dowolność w wyborze owoców! Czekam na truskawki…

    Odpowiedz
  5. A na szybko i bez pieczenia polecam – krówkę bez pieczenia! ;) Baaardzo słodka i smaczna, przełożona masą kajmakowa i budyniową. Deser ten również gości w moim domu bardzo często.

    Składniki:
    spód: około 20 sztuk herbatników, około 10 sztuk słonych krakersów (w zależności od wielkości blachy),
    jedna puszka masy gotowej krówkowej/kajmaku,
    masa budyniowa: ¾ l mleka, 2 budynie śmietankowe, 4 łyżki cukru, pół kostki masła
    wierzch: gorzka czekolada – 70% kakao

    Na blachę wyłożyć herbatniki (pozostałe zostawić do wyłożenia na wierzch) i wysmarować gotową masą krówkową. Zagotować pół litra mleka, w ¼ wymieszać cukier i budynie. Do gotującego się mleka wlać budyń i gotować do gęstości. Do gorącego łyka po łyżce wmieszać masło i ucierać pałką.Ciepły budyń wylać na herbatniki posmarowane kajmakiem.Ułożyć słone krakersy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą wylać na wierzch

    Odpowiedz
  6. 250g margaryny
    1/2 szkl. cukru
    żółtko
    3 łyżki kakao
    torebka cukru waniliowego
    łyżeczka alkoholu lub kilka kropel aromatu
    2 opakowania herbatników
    wiórki kokosowe

    Utrzeć margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Pokruszyć drobno herbatniki, dodać do masy, pod koniec ucierania dodać alkohol lub aromat i wsypać kakao.

    Formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Przed podaniem włożyć do lodówki.

    Te małe słodkie kuleczki towarzyszą mi od wczesnego dzieciństwa. Był to mój pierwszy „wypiek” jakiego nauczyła mnie mama. Robiłam je wspólnie z koleżankami w podstawówce, na każdą rodzinną imprezę. Towarzyszyły mi również gdy moja córeczka przyszła na świat. Są tak pyszne, że zawsze połowę masy wyjadałam zanim zdążyłam uformować kuleczki.

    Odpowiedz
  7. W niedzielne poranki często robię śniadania na słodko – mieszam w jednej misce 2 jajka, 3 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru/ jogurtu greckiego z odrobinką mleka oraz aromatu waniliowego ; w drugiej – 2 szklanki mąki, cukier waniliowy, cynamon i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszam suche składniki z mokrymi i dodaję rozgniecionego, przejrzałego banana. Placuszki smażę krótko na oleju lub klarowanym maśle, podaję z nutellą, dżemami lub owocami. Rewelacyjne.

    Odpowiedz
  8. Ja uwielbiam robić puszysty krem z ciemnej czekolady połączony z konfiturą z czarnej porzeczki. Smak jest wprost obłędny! Już nie mogę się doczekać, kiedy w końcu będę mogła pójść do ogrodu i poskubać świeże porzeczki z krzaczka… Hmmm…:)
    Pozdrawiam Bogusia

    Odpowiedz
  9. Mój deserek,nie ma konkretnego przepisu, nie trzeba poświęcać dużo czasu a wychodzi pychotka, to jest przekładaniec coś z niczego, często piekę różne ciasta i jak to bywa zostają mi składniki typu, śmietana, serek mascarpone, biszkopty, beza, owoce. Więc na dno naczynia, może to być duży kieliszek kładę pokruszone biszkopty lub beze, mogą być tez różne ciasteczka, następna warstwa to bita śmietana bądź mieszany serek mascarpone ze śmietaną, następna warstwa to owocowy mus, mogą to być owoce mrożone, świeże bądź z puszki, po porostu je miksujemy i nakładamy na śmietanę. Na koniec można posypać orzeszkami lub czekoladą. Smacznego!

    Odpowiedz
  10. Nie wiem, czy to drobna słodkość, ale na pewno zdrowa! Zawsze w spiżarce mam przechowane mielone migdały i orzechy, dużo bakalii i ukochane marchewki, z których mogę zrobić szybkie i zdrowe ciasto marchewkowe. W połączeniu z serkiem kremowym jest po prostu rewelacyjne! Nie mogę się już doczekać popołudnia, kiedy z filiżanką kawy i kawałkiem Marchewkowca wyjdę na taras, aby spałaszować go w promieniach słońca ;)

    Składniki:
    ciasto: 175ml oleju słonecznikowego, 125g cukru trzcinowego, 3 jajka, 4-5 marchwi startej na dużych oczkach, garść rodzynek, 50g posiekanych orzechów włoskich, 50g posiekanych migdałów, skórka starta z jednej pomarańczy, 125 g mąki, 100g mielonych migdałów i 100g mielonych orzechów, 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
    polewa: 20g masła, 180g serka kremowego, miód od smaku, 4 łyżki soku z pomarańczy

    Wykonanie:
    Cukier i jajka zmiksować na gładką masę, dodać marchew, wszystkie bakalie i skórkę pomarańczową.
    Następnie dodać składniki suche, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika – delikatnie połączyć z masą.
    Masę przelać do formy, wyłożonej papierem, wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 40-45 minut.
    Po upieczeniu (patyczek włożony w środek ciasta, nie może się kleić) odstawić do wystygnięcia.

    Składniki glazury połączyć i zmiksować na gładko lub utrzeć pałką, a następnie posmarować polewą powierzchnię ciasta.
    Ciasto najlepiej schłodzić około godziny w lodówce.

    Odpowiedz
  11. Pomysł na mniej kaloryczne pączki z piekarnika bardzo mi się podoba :) Zachęcam innych do wzięcia udziału w zabawie! O nagrody pocieszenia też warto powalczyć – gorąca czekolada w sweterkowym kubku jest jeszcze smaczniejsza ;)

    Odpowiedz
  12. Słodkości, które poprawią mi każdy humor i nie potrafię sobie odmówić – donuts! Jak na prawdziwą amerykomaniaczkę przystało, uwielbiam te „kółka”, które pasują nie tylko do tłustego policjanta siedzącego w wozie! :D Lubię kupne, ale największą (poza jedzeniem) przyjemność sprawia mi robienie ich i ozdabianie! Oprócz tego, moje donuts nie powodują wyrzutów sumienia – są pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim oleju , więc zawsze można zjeść jednego więcej! Dla wszystkich łasuchów takich jak ja podaję przepis:
    1 szkl mleka
    1 łżcz cukru
    3,5 szkl mąki
    2 żółtka
    2 łżcz cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    90g masła roztopionego
    aromat waniliowy
    szczypta soli
    25g drożdży świeżych/8g suchych
    Tak jak w przypadku zwyklego ciasta drożdżowego – rozczyn, poczekac az wyrosnie, wyrobic ciasto i.. znow poczzekac az wyrosnie 2h. Potem juz tylko szklanka, kieliszek, i wycinamy nasze cudeńka na grubośc 1-1,5 cm;) 15 min w 180 st. i zrobione!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz