Kolorowe Mini Bezy – Dzisiaj długo wyczekiwany przepis na mini bezy :). Przepis jest bardzo prosty, bezy są śliczne, urocze i idealnie nadają się do ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kolorowe Mini Bezy
Składniki:
150g białka w temperaturze pokojowej (białko tak około z 4 jajek)
280g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
brokat jadalny
1. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut (patrz FILM).
2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy.
Aby otrzymać kolorowe bezy do środka rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu (patrz FILM) lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka.
3. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach/ puszkach (ja przechowuję je tak około 2 miesiące).
Udanych wypieków :)
Witam. A czy jadalny brokat daje się po upieczeniu czy przed
?
I czemu mój kształt bez zrobił się taki 'niewyraźny’ ? :( pierwszy raz robilam
brokat daje się przed pieczeniem, mam nadzieję, że dała Pani cukier kryształ, pozdrawiam
Mała cukierenko
A dlaczego w Twoich przepisach na bezy czasami do białek wsypujemy od razu cały cukier a czasami dosypujemy powoli w trakcie ubijania?
Witam różnie można robić bezy, przy tych mini bezach daje na początku żeby było łatwiej, pozdrawiam
Witam, czy po zakończeniu suszenia zostawić bezy w zamkniętym piekarniku czy uchylić drzwiczki?
można uchylić, pozdrawiam
Witam. Moje bezy właśnie się pieką. Mam tylko pytanie czy bezy w srodu powinny być ciągnące czy suche całkowicie? Jaka powinna być ich prawidłowa konsystencja wewnątrz? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
jak mają być dłużej przechowywane to powinny być suche w środku, pozdrawiam
Witam, niestety moje bezy już po godzinie z hakiem zbrązowiały w piekarniku, były wysuszone na wiór. Temp była 110st. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam cukier puder… To dlatego? Co poszło nie tak?
Musi Pani dać mniejszą temperaturę i radzę użyć cukru kryształu, pozdrawiam
Mam pytanie czy mogę dać mniej cukru, np 150g? Czy w takim wypadku nie wyjdą albo będą zupełnie niesłodkie?
będzie słodka, nie wiem czy dobrze będzie trzymać kształt, pozdrawiam
Witam.
A czy może być cukier puder?
I zwykly mikser ręczny?
nie może być cukier puder, ręczny mikser może być, pozdrawiam serdecznie
Witam,
W przepisie podaje Pani czas suszenia 2h40min a w filmie 2h 15min….który czas jest prawidłowy?
Pozdrawiam
radzę suszyć dłużej, pozdrawiam
Dzień dobry, czy mogłaby Pani polecić rękaw do dekoracji i końcówki.
Bo co kupuje to nie wychodzą aż tak piękne jak u Pani. Może moj błąd ale warto zapytać :) pozdrawiam
końcówek używam maki Wilton, a worki kupuję na stronie fabryka cukiernika.pl, dość duże worki pakowane po 100 sztuk nie maja firmy, pozdrawiam
W jakiej temperaturze suszyć w piekarniku gazowym starego typu bez termoobiegu?
trudno mi powiedzieć, też chyba gdzieś 100C z tego co pamiętam to takie piekarniki też trochę zawyżały temperaturę, a jeśli nie zawyża to 110C,
pozdrawiam
Jak duza jest szansa na to, że mi sie nie udadzą? 2 lewe ręce
prześliczne, bardzo chciała bym wykonac takie sama *.*
Pozdrawiam
są tak proste, że na pewno się udadzą, pozdrawiam
Dzień dobry. Czy te beziki można piec na funkcji Góra-dół a nie w termoobiegu?
tak można, ale nie wiem czy dwie blachy naraz ładnie się wysuszą,
pozdrawiam
Coś niesamowitego! Biorę się zaraz aby na święta mieć już z głowy. Tak jak i pierniczki z Pani przepisu. Są cudowne
Wyglądają bajecznie:)
Białe beziki wychodzą super,ale jak dodaje barwnika w żelu to masa zaczyna się lać i nie wychodzą ładne kształty tylko takie paćki :( co robię nie tak?
myślę, że za dużo barwnika, pozdrawiam serdecznie
a mogę zabarwić barwnikiem w proszku? tylko takie posiadam w tej chwili. jeśli tak to w którym momencie
dodać barwnik.
myślę, że można spróbować, pozdrawiam
Dzień dobry. Czy dobrze rozumiem żeby wbić białka i jeszcze przed ubijaniem wsypać cały cukier i ubijać?
tak białka z cukrem od razu, pozdrawiam
O przepraszam, właśnie zauważyłam odpowiedź na końcu opisu (wcześniej widziałam tylko film) :)
Witam,
Chciałam zapytać jak długo i w jaki sposób można przechowywać te bezy?
Pozdrawiam
Jakiej firmy barwników uzywasz ?