Kolorowe kruche ciasteczka

Kolorowe kruche ciasteczka – Smaczne, ładne ciasteczka, które swoim kolorem cieszą oczy, od razu jakoś tak weselej:). Bardzo szybkie i łatwe z przygotowaniu. Ciasteczka są maślane, delikatnie cytrynowe z aromatem śmietankowym. Podczas pieczenia ładnie rosną, więc pamiętajmy, aby zachować między nimi odstępy. Możemy również przygotować w innej wersji smakowej, bez skórki i aromatu śmietankowego, tylko z aromatem waniliowym lub cukrem waniliowym. Polecam…

Kolorowe kruche ciasteczka

Kolorowe kruche ciasteczka
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
starta skórka z pół cytryny
80-100g kolorowej posypki cukrowej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (przez około 3 minuty). Zmniejszyć obroty na najniższe i dodać jajko, aromat oraz skórkę cytrynową, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko, ale dokładnie wymieszać.

3. Kolorową posypkę wysypać na talerzyk lub do miseczki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posypce, lekko dociskając. Kulki układać na blaszce do pieczenia i trochę spłaszczać. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg przez 15-16 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

45 komentarzy do “Kolorowe kruche ciasteczka”

  1. Bardzo dobre. Dodałam 1/2 szklanki cukru zamiast 2/3 i wyszły baaardzo słodkie. Dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi, polecam dodać max. 1/3 szklanki cukru.

    Odpowiedz
  2. Kochana a powiedz mi ile ci wyszło ciasteczek z tej porcji skladników ??? jakie miej wiecj odstepy robic i co najwazniejsze, ile moga stac takie cuda??? Sa tak piekne ze chetnie zrobiłabym ich wiecej , wlozyła do sloja zeby dodatkowo pieknie wygladaly , tylko hmm wlasnie il eone moga stac ??? Pozdrawiam i czekam na odp :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz