Kolorowe kruche ciasteczka – Smaczne, ładne ciasteczka, które swoim kolorem cieszą oczy, od razu jakoś tak weselej:). Bardzo szybkie i łatwe z przygotowaniu. Ciasteczka są maślane, delikatnie cytrynowe z aromatem śmietankowym. Podczas pieczenia ładnie rosną, więc pamiętajmy, aby zachować między nimi odstępy. Możemy również przygotować w innej wersji smakowej, bez skórki i aromatu śmietankowego, tylko z aromatem waniliowym lub cukrem waniliowym. Polecam…
Kolorowe kruche ciasteczka
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
starta skórka z pół cytryny
80-100g kolorowej posypki cukrowej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (przez około 3 minuty). Zmniejszyć obroty na najniższe i dodać jajko, aromat oraz skórkę cytrynową, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko, ale dokładnie wymieszać.
3. Kolorową posypkę wysypać na talerzyk lub do miseczki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posypce, lekko dociskając. Kulki układać na blaszce do pieczenia i trochę spłaszczać. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg przez 15-16 minut.
Udanych wypieków:)
Robię kolejny raz do szkoły dla mojej córeczki są super.
mało roboty a efekt wyśmienity
można pominąć, pozdrawiam
Czy trzeba z tą skórką cytryny?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę kolejny wspaniałych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie kończę ostatnią porcję, wyglądają prześlicznie a smakują nieziemsko :3
to bardzo miłe:) cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
ciasteczka przepyszne! pachnie nimi cały mój dom, a ja jedząc je, nie wiem czy delektować się smakiem czy zapachem :)
bardzo mi przykro,
pozdrawiam
Ciasteczka wyglądają bajecznie! zrobiłam podwójną porcję, zachowałam odstęp a tu po 5 minutach wszystko się złączyło! i rośnie. wygląda to jak wielki naleśnik :(
Witam,
też wyjdą dobre, ale nie tak smaczne jak na maśle,
pozdrawiam
witam
czy w tym przepisie można zastąpić masło margaryną? Czy też wyjdą smaczne?
są wspaniałe, wyszły znakomicie i są smakowite:)
wyglądają zachęcająco
mój problem z cukrową posypką polega na tym, że wygląda doskonale i cieszy oko, ale zupełnie mi nie smakuje ;) sama pewnie udekorowałabym ciacha płatkami migdałów albo czymś w tym stylu :)