Kolorowe kruche ciasteczka – Smaczne, ładne ciasteczka, które swoim kolorem cieszą oczy, od razu jakoś tak weselej:). Bardzo szybkie i łatwe z przygotowaniu. Ciasteczka są maślane, delikatnie cytrynowe z aromatem śmietankowym. Podczas pieczenia ładnie rosną, więc pamiętajmy, aby zachować między nimi odstępy. Możemy również przygotować w innej wersji smakowej, bez skórki i aromatu śmietankowego, tylko z aromatem waniliowym lub cukrem waniliowym. Polecam…
Kolorowe kruche ciasteczka
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
starta skórka z pół cytryny
80-100g kolorowej posypki cukrowej
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (przez około 3 minuty). Zmniejszyć obroty na najniższe i dodać jajko, aromat oraz skórkę cytrynową, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko, ale dokładnie wymieszać.
3. Kolorową posypkę wysypać na talerzyk lub do miseczki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posypce, lekko dociskając. Kulki układać na blaszce do pieczenia i trochę spłaszczać. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg przez 15-16 minut.
Udanych wypieków:)
Ależ one cudowne!:) Koniecznie zapisuję:)
doskonałe zdjęcia, jak zawsze :-)
Dzieciaki były zachwycone ;)
Idealne na długie zimowe wieczory z książką!
Hej,
wygladaja wspaniale – moje dzieciaki zjadaja najpierw kolorowa posypke – a dopiero potem ciastka! :)
pozdr
Ania
Bardzo, bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
moje właśnie wyszły z piekarnika, są piękne i przepyszne! :)
Uważam, że bardziej kruche,
pozdrawiam:)
Wyglądają prześlicznie! Bardziej kruche, czy mięciutkie?
sliczne :)
przepiękne ciasteczka i zdjęcia. rewelacja.
Łał, boskie! Takie kolorowe, karnawałowe ciacha :)
Podobają mi się bardzo.
Radosne i śliczne:). Zachęcają wyglądem!
Buziaki!
Jakie kolorowe cudeńka! Wyglądają pysznie!
Urocze