Kokosanki mleczne

Smaczne kokosanki na skondensowanym mleku. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i klejące, idealne. Jedne z najlepszych kokosanek jakie jadłam. Podczas pieczenia ładnie pachną i nie można się doczekać ciasteczek. Do tego są mega szybkie w przygotowaniu, parę minut i gotowe. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z super książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles, którą polecam).

kokosanki

Kokosanki mleczne
Składniki:
200g wiórków kokosowych
200-230ml skondensowanego słodzonego mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 krople aromatu migdałowego
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

1. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, powstanie gęsta, klejąca masa, jeśli masa będzie sucha proszę dolać jeszcze skondensowanego słodzonego mleka).

2. Z ciasta formować w wilgotnych dłoniach kulki i układać je na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami, następnie delikatnie spłaszczać.

3. Kokosanki mleczne piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg (góra-dół 180°C) przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

kokosanki

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Kokosanki mleczne”

  1. Przed chwileczką zrobiłam kokosanki – są przepysze! Chcę je zawieźć dziś do mamy, będą jako deser do kawki. Mam nadzieję, że dotrwają, bo mój mąż już wokół nich chodzi… :)

    Odpowiedz
  2. Wczoraj zrobiłam z mlekiem skondensowanym niesłodzonym i były bez smaku, za to dziś ze słodzonym skondensowanym pychota!! :)) Pozdrowionka serdeczne!! :)

    Odpowiedz
  3. Szkoda, że się Pani rozczarowała, może za bardzo je chwaliłam,
    ostatnio nawet myślałam o Pani:), nic dawno Pani nie pisała,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Smak jest dobry tylko takie suchawe i jakby za duzo maki dodalam wiecej mleka Ale bez skutku, byc moze maja byc takie tylko ja wyobrazilam je sobie inaczej. Dziekuje za szybka odpowiedz,i jeszcze raz pozdrawiam,Twoje przepisy sa rewelacyjne!

    Odpowiedz
  5. Kasia: – właśnie upiekłam je jeszcze raz, smakują nawet lepiej niż poprzednie, nie wiem czemu Pani nie wyszły, przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Moniaaa: – mleko słodkie skondensowane jest bardziej gęste, ciasteczka będą lepsze,

    Kasia: – bardzo mi przykro to dziwne, że ciasto było nieklejące, dodała Pani 200ml? proszę dodać więcej mleka, zaraz upiekę je jeszcze raz ,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  7. czy jest różnica między mlekiem skondensowanym, a słodzonym skondensowanym? może nie wyjść? czy po prostu będą mniej słodkie?? Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  8. Witam serdecznie ,cos mi Nie wyszlo,ciasto bylo suche i wcale Nie klejace! Wszystko wg przepisu! Pomocy! W smaku suche i maczne oj oj to niemozliwe jak do tej pory nawet torty skomplikowane byly super! Milego wieczoru!

    Odpowiedz
  9. Uwielbiam kokosanki, ogólnie używam zupełnie innego przepisu ale nie mogę się doczekać aby wypróbować też ten przepis! Wyglądają smakowicie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz