Meksykańskie ciasto czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe – Pyszne, kruche ciasto z cynamonem i goździkami. Wierzch pokryty jest kremową, delikatną masą, zrobioną ze śmietanki, miodu i gorzkiej czekolady. Odrobina chili dodaje ciekawej nutki pikanterii. Nie przepadam za ostrymi potrawami, więc dodałam tylko szczyptę. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu i uważam, że to interesujący przepis, który warto wypróbować. Aromatyczne, bardzo czekoladowe i kremowe ciasto, polecam :) (przepis trochę zmodyfikowany z książki Dr. Oetker „Czekoladowe Ciasta”).

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
20g kakao
2 szczypty proszku do pieczenia
szczypta mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
60g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
300g śmietanki 30%
1,5 łyżki płynnego miodu
250g gorzkiej czekolady 60%
szczypta chili

1. Wyrobić ciasto z podanych składników. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem, przełożyć 2/3 ciasta i wylepić nim dno. Z pozostałego ciasta zrobić brzeg na wysokość około 2 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić tortownicę na 1 godzinę do lodówki.

2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25 minut.

3. Śmietanę wymieszać z miodem i chili, zagotować. Zdjąć z ognia, włożyć połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa zacznie trochę gęstnieć, przełożyć ją na ostygnięty spód. Odstawić w zimne miejsce, najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.

Udanych wypieków :)

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Meksykańskie ciasto czekoladowe”

  1. Zdecydowanie przemawiają do mnie takie zestawienia smakowe. Trzeba będzie upiec :)
    I pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba, z tymi kolorkami w tle. Smakowicie!

  2. Uwielbiam takie ciekawe polczenia, wiec przepis musial trafic do wyprobowania. Ciasto musialam jednak lekko zmodyfikowac i dodac do ciasta na spod troche smietany i jajko. Nie wiem czy to moje dosc male doswiadczenie w pieczeniu, ale po wymieszaniu skladnikow otrzymalam proszek, ktory potrzebowal czegos by go polaczyc. Pozniej bylo juz tylko slodko i pikantnie :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.