Gorąca czekolada – Bardzo smaczna gorąca czekolada, wydaje mi się, że najlepsza jaką piłam. Nie za słodka, delikatnie gęsta, mleczna. Bez likieru również świetnie smakuje, po prostu dobry podstawowy przepis na czekoladę. Dodatki smakowe już sami możemy dowolnie kreować, według własnego gustu. Bardzo polecam, fantastycznie poprawia humor.
Gorąca czekolada
Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)
Do dekoracji:
płatki migdałowe
czekoladki
1. Przygotować 4 szklanki i do każdej wlać po łyżce likieru.
2. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.
3. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.
4. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać płatkami migdałowymi, ozdobić czekoladkami.
Smacznego:)
dobrze napisany przepis. wszystko przejrzyste
Pyszna czekolada, dziękuję za przepis. Niedawno odkryłam Pani bloga, ale z pewnością będę z niego często korzystać, wypróbowałam dopiero kilka przepisów ale wszystko wyszło pyszne :). Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam