Ciasteczka owsiane z otrębami

Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i cukrem trzcinowym. Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie karmelowe w smaku. Bardzo polecam…
Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy, a czasami niektóre dania zostały utrwalone na fotografiach „krok po kroku”. Głównie są to przepisy na obiady i kolacje, niewiele jest przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3”

Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki
Składniki:
150g cukru trzcinowego
50g miękkiego masła
2 jajka
120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach)
3-4 łyżki otrąb owsianych
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”.

2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.
Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia robią się bardzo płaskie.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół (termoobieg 170°C) przez około 13-15 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę do ostygnięcia na około 15 minut i dopiero po tym czasie przenosić ciasteczka.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki

Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia

6 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z otrębami”

  1. Skusiłam się na te ciasteczka bo uwielbiam owsiane a takiej propozycji jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Niestety zawiodłam się, bo ciastka są mega słodkie a zaznaczam ze zawsze dodaje mniej cukru niż jest w przepisie i tym razem dałam 120g. Zjadłam jedno i jestem zasłodzona :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz