Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z otrębami i cukrem trzcinowym. Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie karmelowe w smaku. Bardzo polecam…
Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy, a czasami niektóre dania zostały utrwalone na fotografiach „krok po kroku”. Głównie są to przepisy na obiady i kolacje, niewiele jest przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki
Składniki:
150g cukru trzcinowego
50g miękkiego masła
2 jajka
120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach)
3-4 łyżki otrąb owsianych
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”.
2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.
Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia robią się bardzo płaskie.
3. Ciasteczka piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół (termoobieg 170°C) przez około 13-15 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę do ostygnięcia na około 15 minut i dopiero po tym czasie przenosić ciasteczka.
Udanych wypieków:)
Ciasteczka wyglądają super Mam pytanie odnośnie filiżanki gdzie można takie kupić ?
tutaj: http://sklep.maxwellandwilliams.pl/pl/c/Kilburn/150
pozdrawiam
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka pyszne – bardzo smakują mojej córeczce i mojemu mężowi ;-) Polecam!!!
Jestem w trakcie pieczenia tych ciasteczek ;-) dam znać jak wyszło i czy smakowało ;-) pozdrawiam
Skusiłam się na te ciasteczka bo uwielbiam owsiane a takiej propozycji jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Niestety zawiodłam się, bo ciastka są mega słodkie a zaznaczam ze zawsze dodaje mniej cukru niż jest w przepisie i tym razem dałam 120g. Zjadłam jedno i jestem zasłodzona :(