Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia

1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).

3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Udanych wypieków :)

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Print Friendly, PDF & Email

69 komentarzy do “Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki”

  1. Zrobiłam przed chwilą, rzeczywiście szybciutko się je robi, polecam , bo można zrobić szybciutko przed nie zapowiedzianymi gośćmi

    Odpowiedz
  2. Witam,
    baardzo zaciekawił mnie ten przepis ;) proszę mi tylko powiedzieć-pieczem na grzałce dolnej i termoobiegu, czy tylko na samym termoobiegu?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka wyglądają przepięknie i mam straszną ochotę wypróbować przepis. Czy mogę pominąć żółtko lub czymś je zastąpić? Mam alergię na jajka :( Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Czasami, w różnych wypiekach, można zamienić jajko na pogniecionego banana. Ale wiąże się to z nutą bananowego posmaku w wypieku :)

      Odpowiedz
    • Można. 1 łyżka siemienia lnianego (proszek) plus 3 łyżki wody i na 15 minut do lodówki. Jest to odpowiednik jednego jajka.

      Odpowiedz
  4. Ciasteczka rewelacja! Idealne do zjedzenia przy blasku choinki. Kruchutkie i bardzo aromatyczne Wyszło ok.40 sztuk i rozeszły się w 2 dni Wszyscy się zajadają i proszą żebym zrobiła ich więcej :) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  5. Upiekłam na maśle kozim z migdałami – moje dziecko jest alergikiem dlatego zmiany w składnikach :)
    Wyszły super :) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Czy to musi być masło? Ja zrobiłam z margaryny do pieczenia. W środku mi się nie wypiekły, a na wierzchu za bardzo spiekly. Tylko ja tak potrafię :)

    Odpowiedz
  7. Wyglądają przepysznie! Muszę zrobić! Pytanie tylko czy można zamiast maki pszennej dodać bezglutenowej? Bo ja jestem na diecie bez glutenu :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz