Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).
3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Udanych wypieków :)
Ja pieke je już dwadziescia minut i są surowe 🙁
na pewno nie są surowe, jak je Pani wyjmie z piekarnika to jak ostygną stwardnieją, pozdrawiam
Zrobiłam przed chwilą, rzeczywiście szybciutko się je robi, polecam , bo można zrobić szybciutko przed nie zapowiedzianymi gośćmi
Ja zrobiłam z orzechami włoskimi są pyszne s ten smak masła cudowny
Ile sztuk ciasteczek wychodzi z podanej porcji? Pytam bo mam zamiar jutro upiec na święta ;)
około 45 sztuk, pozdrawiam
Super wychodzą..pyszne swietny przepis. dzięki
Robiłam dziś z synem :) bardzo nam smakowały ! Dziękujemy za przepis
Witam,
baardzo zaciekawił mnie ten przepis ;) proszę mi tylko powiedzieć-pieczem na grzałce dolnej i termoobiegu, czy tylko na samym termoobiegu?
Pozdrawiam.
Piekłam na samym termoobiegu, pozdrawiam
Ciasteczka wyglądają przepięknie i mam straszną ochotę wypróbować przepis. Czy mogę pominąć żółtko lub czymś je zastąpić? Mam alergię na jajka :( Pozdrawiam!
Czasami, w różnych wypiekach, można zamienić jajko na pogniecionego banana. Ale wiąże się to z nutą bananowego posmaku w wypieku :)
Można. 1 łyżka siemienia lnianego (proszek) plus 3 łyżki wody i na 15 minut do lodówki. Jest to odpowiednik jednego jajka.
A proszek do pieczenia?
Ciasteczka rewelacja! Idealne do zjedzenia przy blasku choinki. Kruchutkie i bardzo aromatyczne Wyszło ok.40 sztuk i rozeszły się w 2 dni Wszyscy się zajadają i proszą żebym zrobiła ich więcej :) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie!
Upiekłam na maśle kozim z migdałami – moje dziecko jest alergikiem dlatego zmiany w składnikach :)
Wyszły super :) pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Te ciastka są okropnie suche i kompletnie bez smaku.
Czy to musi być masło? Ja zrobiłam z margaryny do pieczenia. W środku mi się nie wypiekły, a na wierzchu za bardzo spiekly. Tylko ja tak potrafię :)
musi Pani zmniejszyć temperaturę pieczenia i będzie dobrze, pozdrawiam serdecznie
Jak długo można przechowywać?Chcę je dołączyć do wypieków bożonarodzeniowych.
ja je przechowywałam 3 tygodnie w puszce, pozdrawiam
Wyglądają przepysznie! Muszę zrobić! Pytanie tylko czy można zamiast maki pszennej dodać bezglutenowej? Bo ja jestem na diecie bez glutenu :(
myślę, że można, pozdrawiam