Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).
3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Udanych wypieków :)
Piekę co roku, odkąd znalazłam ten przepis.
To już tradycja kilkuletnia.
Nie wyobrażam sobie adwentu bez tych ciasteczek.
Proste w wykonaniu i przepyszne 😋
Uwielbiam te ciasteczka szybko się je robi tylko ja daje zmielone migdaly i zapach migdałowy,no są mega!!! takie maslano migdalowe, każdemu smakują jak czestuje
Jutro piekę!
SUPER CIASTECZKA!
Te ciasteczka są przepyszne! Robiłam je już w zeszłym roku i myślę, że zostaną u nas na zawsze.;))
Czy mogę dodać cynamon?
myślę, że tak, pozdrawiam
Super są te ciastka. Bardzo szybkie do zrobienia, nie za słodkie i znikają równie szybko jak się robią 😉 ja je troszkę spłaszczam na blasze i w moim piekarniku muszę piec 30 minut, żeby w środku się dobrze upiekły.
A bez termoobiegu można upiec? Jak tak to ile minut należy piec.
tyle samo piec, pozdrawiam
Witam,
Można je zrobić w ciemnej wersji, tj z kakao lub czekolada? Jeśli tak to poproszę o info ile kakao dodać i czy ewentualnie gorzka czekolada ?