Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).
3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Udanych wypieków :)
Upiekłam, wyszły SUPER! Pierwsze ciastka, które mi się udały… Początkowo byłam przerażona konsystencją ciasta, ale efekt końcowy jest baaaaardzo smaczny :)
bardzo się cieszę, że smakowały:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
rewelecja!!!!!! same rozpływaja sie w ustach ,ale mam pytanko…
chociaż trzymałam je w piekarniku ponad 12 minut w srodku byly jakby niedopieczone….. co zrobic zeby nastepnym razem tak nie bylo???
bardzo się cieszę, że smakowały, proszę piec dłużej 15 minut,
pozdrawiam ciepło
Ja zrobiłem półksiężyce zamiast kulek. Też polecam ;)
dobry pomysł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
W zeszłym roku upiekłam po raz pierwszy (komentarz z 22 listopada :). W tym roku rodzina już się sama upomina o te ciasteczka. Dzięki za przepis.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Hej ile wychodzi ciasteczek z podanej porcji, chciałabym jutro zrobić je dla przyjaciół :)
około 30 sztuk, pozdrawiam
a ja mam takie pytanie czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie?
tak mogą być, pozdrawiam
super dzięki za szybką odpowiedź ,pozdraiam
Ciasteczka są przepyszne! Zresztą inne Pani przepisy też są świetne. Od jakiegoś czasu piekę tylko z Panią i wszystko wychodzi super. :)
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i smacznego
Witam.właśnie je piękę,ale mi się „rozlały” i mam problem, żeby je wyciągnąć -bardzo sa kruche. Pytanie-co robię źle???
Przykro mi, proszę zmienić masło lub dodać ze 3 łyżki mąki więcej, pozdrawiam
Dobry wieczór, czy zamiast orzechów laskowych moga byc orzeszki ziemne solone? Dziekuję za odpowiedź, bardzo lubie Pani bloga
pozdrawiam:)
cieszę się:)
myślę, że mogą być, będą ciekawie smakować, pozdrawiam
Witam
Ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie, ale nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za orzechami. Czy zamiast tego można dodać rodzynki lub inne bakalie?
Pozdrawiam :)
tak, można użyć innych bakalii, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka upiekłam, są bardzo pyszne – polecam wszystkim niezdecydowanym – pozdrawiam :-)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasteczka rewelacja! Uwielbiam takie! Mniam!
bardzo się cieszę Pani Magdo, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić takie ciasteczka na wigilię, kiedy najlepiej je upiec, żeby nie straciły świeżości? pozdrawiam
można je upiec już teraz i trzymać w zamkniętej puszce, pozdrawiam
są przepyszne
Czy można zastąpić mąkę pszenną na jakąś inną?
mysle, ze tak, pozdrawiam
Ja wlasnie jestem w trakcie pieczenia, późna pora, ale chodziły mi po głowie kilka dni. Nie wiem jak smakują ale pachną pysznie , pewnie tez tak smakują w koncu maślane wiec musza być pycha. Zaraz zabieram sie za obtaczanie w cukrze.przepis super, żadnych poprawek
Czy nalezy wczesniej nagrzac piekarnik?
tak, pozdrawiam
Ciasteczka mega pyszne
Witam, własnie zabieram się za ciastka, ale okazało się ze nie mam aromatu waniliowego, czy zamiast tego może być cukier wanilinowy? i w jakiej ilości?
tak można około 15g, pozdrawiam
Wyglądają przepysznie! Muszę zrobić! Pytanie tylko czy można zamiast maki pszennej dodać bezglutenowej? Bo ja jestem na diecie bez glutenu :(
myślę, że można, pozdrawiam
Jak długo można przechowywać?Chcę je dołączyć do wypieków bożonarodzeniowych.
ja je przechowywałam 3 tygodnie w puszce, pozdrawiam
Czy to musi być masło? Ja zrobiłam z margaryny do pieczenia. W środku mi się nie wypiekły, a na wierzchu za bardzo spiekly. Tylko ja tak potrafię :)
musi Pani zmniejszyć temperaturę pieczenia i będzie dobrze, pozdrawiam serdecznie
Te ciastka są okropnie suche i kompletnie bez smaku.
Upiekłam na maśle kozim z migdałami – moje dziecko jest alergikiem dlatego zmiany w składnikach :)
Wyszły super :) pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka rewelacja! Idealne do zjedzenia przy blasku choinki. Kruchutkie i bardzo aromatyczne Wyszło ok.40 sztuk i rozeszły się w 2 dni Wszyscy się zajadają i proszą żebym zrobiła ich więcej :) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie!
A proszek do pieczenia?
Ciasteczka wyglądają przepięknie i mam straszną ochotę wypróbować przepis. Czy mogę pominąć żółtko lub czymś je zastąpić? Mam alergię na jajka :( Pozdrawiam!
Czasami, w różnych wypiekach, można zamienić jajko na pogniecionego banana. Ale wiąże się to z nutą bananowego posmaku w wypieku :)
Można. 1 łyżka siemienia lnianego (proszek) plus 3 łyżki wody i na 15 minut do lodówki. Jest to odpowiednik jednego jajka.
Witam,
baardzo zaciekawił mnie ten przepis ;) proszę mi tylko powiedzieć-pieczem na grzałce dolnej i termoobiegu, czy tylko na samym termoobiegu?
Pozdrawiam.
Piekłam na samym termoobiegu, pozdrawiam
Robiłam dziś z synem :) bardzo nam smakowały ! Dziękujemy za przepis
Super wychodzą..pyszne swietny przepis. dzięki
Ile sztuk ciasteczek wychodzi z podanej porcji? Pytam bo mam zamiar jutro upiec na święta ;)
około 45 sztuk, pozdrawiam
Ja zrobiłam z orzechami włoskimi są pyszne s ten smak masła cudowny
Zrobiłam przed chwilą, rzeczywiście szybciutko się je robi, polecam , bo można zrobić szybciutko przed nie zapowiedzianymi gośćmi
Ja pieke je już dwadziescia minut i są surowe 🙁
na pewno nie są surowe, jak je Pani wyjmie z piekarnika to jak ostygną stwardnieją, pozdrawiam
Witam,
Można je zrobić w ciemnej wersji, tj z kakao lub czekolada? Jeśli tak to poproszę o info ile kakao dodać i czy ewentualnie gorzka czekolada ?
A bez termoobiegu można upiec? Jak tak to ile minut należy piec.
tyle samo piec, pozdrawiam
Super są te ciastka. Bardzo szybkie do zrobienia, nie za słodkie i znikają równie szybko jak się robią 😉 ja je troszkę spłaszczam na blasze i w moim piekarniku muszę piec 30 minut, żeby w środku się dobrze upiekły.