Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia

1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).

3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Udanych wypieków :)

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki”

  1. Super są te ciastka. Bardzo szybkie do zrobienia, nie za słodkie i znikają równie szybko jak się robią 😉 ja je troszkę spłaszczam na blasze i w moim piekarniku muszę piec 30 minut, żeby w środku się dobrze upiekły.

    Odpowiedz
  2. Witam,
    Można je zrobić w ciemnej wersji, tj z kakao lub czekolada? Jeśli tak to poproszę o info ile kakao dodać i czy ewentualnie gorzka czekolada ?

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam przed chwilą, rzeczywiście szybciutko się je robi, polecam , bo można zrobić szybciutko przed nie zapowiedzianymi gośćmi

    Odpowiedz
  4. Witam,
    baardzo zaciekawił mnie ten przepis ;) proszę mi tylko powiedzieć-pieczem na grzałce dolnej i termoobiegu, czy tylko na samym termoobiegu?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Ciasteczka wyglądają przepięknie i mam straszną ochotę wypróbować przepis. Czy mogę pominąć żółtko lub czymś je zastąpić? Mam alergię na jajka :( Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Czasami, w różnych wypiekach, można zamienić jajko na pogniecionego banana. Ale wiąże się to z nutą bananowego posmaku w wypieku :)

      Odpowiedz
    • Można. 1 łyżka siemienia lnianego (proszek) plus 3 łyżki wody i na 15 minut do lodówki. Jest to odpowiednik jednego jajka.

      Odpowiedz
  6. Ciasteczka rewelacja! Idealne do zjedzenia przy blasku choinki. Kruchutkie i bardzo aromatyczne Wyszło ok.40 sztuk i rozeszły się w 2 dni Wszyscy się zajadają i proszą żebym zrobiła ich więcej :) Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  7. Upiekłam na maśle kozim z migdałami – moje dziecko jest alergikiem dlatego zmiany w składnikach :)
    Wyszły super :) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Czy to musi być masło? Ja zrobiłam z margaryny do pieczenia. W środku mi się nie wypiekły, a na wierzchu za bardzo spiekly. Tylko ja tak potrafię :)

    Odpowiedz
  9. Wyglądają przepysznie! Muszę zrobić! Pytanie tylko czy można zamiast maki pszennej dodać bezglutenowej? Bo ja jestem na diecie bez glutenu :(

    Odpowiedz
  10. Witam, własnie zabieram się za ciastka, ale okazało się ze nie mam aromatu waniliowego, czy zamiast tego może być cukier wanilinowy? i w jakiej ilości?

    Odpowiedz
  11. Ja wlasnie jestem w trakcie pieczenia, późna pora, ale chodziły mi po głowie kilka dni. Nie wiem jak smakują ale pachną pysznie , pewnie tez tak smakują w koncu maślane wiec musza być pycha. Zaraz zabieram sie za obtaczanie w cukrze.przepis super, żadnych poprawek

    Odpowiedz
  12. Witam
    Ciasteczka wyglądają niezwykle apetycznie, ale nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za orzechami. Czy zamiast tego można dodać rodzynki lub inne bakalie?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  13. Dobry wieczór, czy zamiast orzechów laskowych moga byc orzeszki ziemne solone? Dziekuję za odpowiedź, bardzo lubie Pani bloga
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  14. Witam.właśnie je piękę,ale mi się „rozlały” i mam problem, żeby je wyciągnąć -bardzo sa kruche. Pytanie-co robię źle???

    Odpowiedz
  15. W zeszłym roku upiekłam po raz pierwszy (komentarz z 22 listopada :). W tym roku rodzina już się sama upomina o te ciasteczka. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
  16. rewelecja!!!!!! same rozpływaja sie w ustach ,ale mam pytanko…
    chociaż trzymałam je w piekarniku ponad 12 minut w srodku byly jakby niedopieczone….. co zrobic zeby nastepnym razem tak nie bylo???

    Odpowiedz
  17. Upiekłam, wyszły SUPER! Pierwsze ciastka, które mi się udały… Początkowo byłam przerażona konsystencją ciasta, ale efekt końcowy jest baaaaardzo smaczny :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz