Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).
3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Udanych wypieków :)
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i smacznego
Ciasteczka są przepyszne! Zresztą inne Pani przepisy też są świetne. Od jakiegoś czasu piekę tylko z Panią i wszystko wychodzi super. :)
super dzięki za szybką odpowiedź ,pozdraiam
tak mogą być, pozdrawiam
a ja mam takie pytanie czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie?
około 30 sztuk, pozdrawiam
Hej ile wychodzi ciasteczek z podanej porcji, chciałabym jutro zrobić je dla przyjaciół :)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
W zeszłym roku upiekłam po raz pierwszy (komentarz z 22 listopada :). W tym roku rodzina już się sama upomina o te ciasteczka. Dzięki za przepis.
dobry pomysł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłem półksiężyce zamiast kulek. Też polecam ;)
bardzo się cieszę, że smakowały, proszę piec dłużej 15 minut,
pozdrawiam ciepło
rewelecja!!!!!! same rozpływaja sie w ustach ,ale mam pytanko…
chociaż trzymałam je w piekarniku ponad 12 minut w srodku byly jakby niedopieczone….. co zrobic zeby nastepnym razem tak nie bylo???
bardzo się cieszę, że smakowały:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam, wyszły SUPER! Pierwsze ciastka, które mi się udały… Początkowo byłam przerażona konsystencją ciasta, ale efekt końcowy jest baaaaardzo smaczny :)