Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki – Maślane ciasteczka obtoczone w puszku z cukru pudru przypominają zimowe śnieżki. Bardzo smaczne, orzechowo – waniliowe. Kruche, delikatne, cudownie pachnące, rozpływają się w ustach. Wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, są to najszybsze ciasteczka jakie do tej pory piekłam, a są takie pyszne! Bardzo polecam :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1 żółtko
50g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300g mąki
100g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia

1. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

2. Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto (patrz FILM).

3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Udanych wypieków :)

Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki

Print Friendly, PDF & Email

69 komentarzy do “Ekspresowe Ciasteczka Śnieżynki”

  1. W zeszłym roku upiekłam po raz pierwszy (komentarz z 22 listopada :). W tym roku rodzina już się sama upomina o te ciasteczka. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
  2. rewelecja!!!!!! same rozpływaja sie w ustach ,ale mam pytanko…
    chociaż trzymałam je w piekarniku ponad 12 minut w srodku byly jakby niedopieczone….. co zrobic zeby nastepnym razem tak nie bylo???

    Odpowiedz
  3. Upiekłam, wyszły SUPER! Pierwsze ciastka, które mi się udały… Początkowo byłam przerażona konsystencją ciasta, ale efekt końcowy jest baaaaardzo smaczny :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz