Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com
Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.
2. Dodać mleko, olej, wymieszać.
3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.
4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.
5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.
6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).
Smacznego:)
bardzo dobre
świetne ale mi z kubka się wylało za drugim razem <33
Było pyszne
CIASTO BOMBA IDEALNE !!!
A jak ktoś nie ma mikrofali to w piekarniku jak piec ?
Wow wyszło przepyszne
Wyszło za pierwszym razem, świetne, można pokombinować z dodatkami i smakami. Często piekę z Pani przepisów i nigdy mnie nie zawiodły.
Przepyszne, tylko nie wiem dlaczego wylatywało mi ciasto z kubka.
Zamały kubek
Super. Ja zamiast oleju dałem margarynę którą gotowałem kilka minut razem a haszem na małym ogniu, reszta tak samo. Rewelka taki kubek trzepie kilka godzin.
Można dodać dżem lub powidła zamiast nitelli
Przepyszne
Ciasto wyszło petarda. Dodałam trochę banana i na koncu dolalam mleka bo było za gęste moim zdaniem. Polecam ❤️
Ani proszku ani sodki nie trzeba wyszło super smaczne
BOMBA !!! REWELACJA !!! Wychodzi za każdym razem przepyszne. Kilka prób było nieudanych, co w przypadku
100°/. antyralencia i tak było sukcesem, ale warto było ! Zaczęłam nawet modyfikować:: cynamonowe, bananowe, cytrynowe,pomarańczowe……
Dzięki temu przepisowi wyrosłam na Gwiazdę. DZIĘKI. Pozdrawiam.
😆❤👌
To moje pierwsze ciasto z kubka. Wyszło rewelacyjne. Na ciepłe ciasto dałem gałkę lodów waniliowych – niebo w gębie.
a moża dodać w połowie krem na bazie masła ?
Smaczne ciasto. Akurat skończył mi się w domu cukier i – ciasto bez cukru też jest bardzo dobre.