Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com
Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.
2. Dodać mleko, olej, wymieszać.
3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.
4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.
5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.
6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).
Smacznego:)
Jak zwykle ciasta mi się nie udawały może złe proporcję. Te ciasto mnie zdziwiło… wszystko było w nim idealne… NAJLEPSZE ciasto jakie zrobiłam! zdziwiłam się trochę składnikom i myślałam, że nie wyjdzie ale wyszło idealne!! PYSZNEEE
Pyszne mocno czekoladowe no co tu więcej mówić pyszne 😃
Dodałam zamiast nutelli, masę kajmakową i łyżkę wiórków kokosowych. Smak obłędny.
A trzeba proszek do pieczenia??????
jakie pyszne polecam
Bardzo pyszne polecamm
Bez rewelacji ale jak brakuje czegos na zab to rzeczywiscie expres, no i w przepisie brakuje,proszku lub sodki
Bardzo sceptycznie do tego podchodzilam… Ciasto z mikrofali? No ale dobra spróbuję. Zamiast nutelli roztopilam czekoladę i wyszło boskooooo ❤️❤️❤️ i smakuje jak z piekarnika… Tylko brakuje brzegów od blaszki przypieczonych ❤️❤️ mniam mniam pozdrawiam serdecznie
Ja wogóle nie daje nutelli ani żadnej czekolady i wychodzi dobre.
Pyszne ! najlepsze jakie jadłam !
Bajka! Co prawda nie dałam nutelli, ale i tak wyszło wystarczająco dobre. Brakuje tylko przypieczonych od blaszki brzegów, poza tym, gdyby podać gościom polane czekoladą, to pewnie nikt by się nie zorientował, że to mikrofalówkowy wytwór. To teraz tylko poeksperymentować… może z orzechami? Przyprawą do piernika? Jabłkiem zamiast kakao, może jabłecznik wyjdzie?
Wyprobowalam ten przepis, ale albo zrobilam cos zle (wszystko wedlug podanych proporcji) albo cos jest nie tak z przepisem. :/ ciasto wyszlo gumowe
No u mnie też jakieś dziwne
U mnie tak samo :/
U mnie też gumowe i suche. Zrobiłam bez nutelli. Dodałam miód
A u mnie niestety zakalec :/ ale nigdy nie miałam talentu do pieczenie to może dlatego najprostsze ciasta mi nie wychodzą
a czy w piekarniku można zrobić takie ciasto? jeżeli tak to w jakiej temp. i jak długo ?
niestety niedobre, wyszła mączna opona gumowa, może mniej mąki
Wyjdzie bez nutelli ? W domu ani nutelli ani czekolady a do sklepu cholernie daleko
Wyjdzie bo ja też robiłam bez nutelli
Trzymałam za długo w micro, wyszło mi suche ;( ale zjadłam mniam mniam, przepis bomba! Dzięki!
Zamiast Nutelli można dodać małe kawałeczki czekolady i wyjdzie bosko