Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka 1
przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

313 komentarzy do “Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Jak zwykle ciasta mi się nie udawały może złe proporcję. Te ciasto mnie zdziwiło… wszystko było w nim idealne… NAJLEPSZE ciasto jakie zrobiłam! zdziwiłam się trochę składnikom i myślałam, że nie wyjdzie ale wyszło idealne!! PYSZNEEE

    Odpowiedz
  2. Bardzo sceptycznie do tego podchodzilam… Ciasto z mikrofali? No ale dobra spróbuję. Zamiast nutelli roztopilam czekoladę i wyszło boskooooo ❤️❤️❤️ i smakuje jak z piekarnika… Tylko brakuje brzegów od blaszki przypieczonych ❤️❤️ mniam mniam pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Bajka! Co prawda nie dałam nutelli, ale i tak wyszło wystarczająco dobre. Brakuje tylko przypieczonych od blaszki brzegów, poza tym, gdyby podać gościom polane czekoladą, to pewnie nikt by się nie zorientował, że to mikrofalówkowy wytwór. To teraz tylko poeksperymentować… może z orzechami? Przyprawą do piernika? Jabłkiem zamiast kakao, może jabłecznik wyjdzie?

    Odpowiedz
  4. Wyprobowalam ten przepis, ale albo zrobilam cos zle (wszystko wedlug podanych proporcji) albo cos jest nie tak z przepisem. :/ ciasto wyszlo gumowe

    Odpowiedz

Dodaj komentarz