Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem – Mój kolejny, wspaniały, słodki deser bezowy. Jest pyszny, aromatyczny od cynamonu i goździków. Krem przygotowałam z bitej śmietany i z miękkich karmelków Werther’s Original. Cukierki są smaczne i bardzo łatwo jest z nich przygotować karmel. Całość świetnie smakuje i ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Bezy możemy upiec nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym, zamkniętym pojemniku. Jeśli śmietankę ubijemy z fixem to ciastka postoją w chłodnym miejscu przez 3 dni. Bardzo polecam…

Zapraszam do zabawy, do rozdania są 4 zestawy cukierków. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie:
Co pysznego przygotowalibyście z cukierków Werther’s Original?
Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzu pod postem do środy 29 listopada (włącznie). W czwartkowym poście opublikuje wybrane, najciekawsze komentarze. Wybrane osoby proszę o przysłanie swoich danych adresowych na e-mail: [email protected]
Cukierki będą wysyłane na polski adres. Jedna osoba może dodać dwa komentarze.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem
Składniki na 11 bezowych gniazdek:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Krem:
75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Bezy:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut.

3. Do piany z białek dodać cynamon, goździki i wymieszać krótko mikserem.
Z bezy formować gniazdka bezowe albo przy pomocy łyżki (patrz FILM) albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 6B).

4. Gotowe gniazdka bezowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Bezy pozostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Krem:
5. Do rondelka przełożyć cukierki i 4 łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i wanilią, dodać do niej troszkę ciepły karmel i wymieszać krótko szpatułką, aby powstał marmurkowy wzór.
Sporą łyżkę gotowego kremu nakładać na bezy (patrz FILM).

Dodatkowo:
7. Do rondelka przełożyć cukierki (100g) i śmietankę, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.
Karmelem polać bezy (patrz FILM) i udekorować je pierniczkami.
Na koniec bezy posypałam odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem”

  1. Z cukierków Werther’s Original przygotowałabym krem do nadziania eklerów! Wystarczyłoby rozpuszczone cukierki zmiksować z kremem budyniowym lub mascarpone. Wierzch udekorowałabym polewą czekoladowo-kawową, żeby delikatnie przełamać słodycz. Wiem, że byłoby to przepyszne! :)

    Odpowiedz
  2. Tradycyjny sernik gotowany na herbatnikach z gładką polewą a’la mirror glaze z cukierków Werther’s Original. Wierzch posypany delikatnie rozkruszonymi orzechami laskowymi. Sama siebie przekonałam i będę działać w kuchni :)

    Odpowiedz
  3. Nie jestem najlepsza w pieczeniu, choc sie staram. Ja polaczylabym czekolade, precelki, sol, orzeszki i oczywiscie cukierki. Rozpuszczony karmel bylby spoiwem a czekolada slodkim dodatkiem polanym na calosc. Zobilabym batony na drugie sniadanie do pracy <3

    Odpowiedz
  4. A może by tak zaskoczyć gości na święta piernikiem z niespodzianką?! Połowę ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć ciasno jeden przy drugim przez środek formy cukiereczki Werther’s Original i przykryć resztą ciasta. Upiec. Ot z zewnątrz zwykły piernik oprószony śniegiem (cukier puder)… ale środek miałby wyjątkowy! Mmm… jak pomyślę o takim pierniku to mam ochotę go zrobić! Słodki by był, pachnący piernikowo-karmelowo, nietuzinowy i apetyczny tak że… Mikołaj nawet by się skusił:) Intryguje mnie takie połączenie, a was?

    Odpowiedz
  5. Zdecydowanie zrobiłabym ulubiony przez moje dzieci (i nie tylko.. ;) sernik karmelowy. Chociaż te bezowe gniazdka też wyglądają obłędnie..

    Odpowiedz
  6. Najchętniej z cukierków zrobiłabym likier, który uwielbiam :) polewe do lodów oraz kremowe nadzienie do muffinków mojego brata a robi najlepsze muffinki i nie tylko ;) taka by była praca zespołowa przy likierze :)

    Odpowiedz
  7. Co ja zrobiłabym z tych cukierasow? Nic… Bo bym nie zdążyła! Mam w domu dwóch takich łakomczuchów że pochłaniają wszystkie słodycze :-)

    Odpowiedz
  8. Ja bym wykorzystała cukierki do polewy na mojego sernika z dynią, myślę że świetnie by pasowały i przede wszystkim smakowały :)

    Odpowiedz
  9. Drugim przepisem do którego użyłabym cukierków byłby tort bezowy. Bazą oczywiście bezy przełożone prażonymi orzechami i karmelizowanymi jabłkami, polane sosem z naszych cukierków Werther’s Orginal!

    Odpowiedz
  10. Cukierków Werther’s Orginal użyłabym jako nadzienie do czekoladowych muffinek. Po upieczeniu karmel rozplywałby się w ustach! A dodatkowo cukierki posłużyłyby za dekorację babeczek :)

    Odpowiedz
  11. Przygotowałabym tzw. szyszki z ryżu preparowanego i karmelu zrobionego z cukierków Werther’s Original. To idealna i szybka w wykonaniu przekąska dla dzieci, jak i dla dorosłych

    Odpowiedz
  12. Najchętniej wykorzystała bym cukierki do przepysznej nalewki, która wieczorami umilałaby swoją słodyczą, pomogła by się odprężyć i przenieść się w słodki świat słodyczy i rozkoszy

    Odpowiedz
  13. Czy ktoś z Was próbował kiedyś likieru z tych cukierków??
    Ja zrobiłbym likier.
    Słodki smak cukierków + ostrzejszy posmak alkoholu, jak dla mnie super.

    Odpowiedz
  14. Moja druga propozycja z cukierków Werthe*r Originals to przepyszne pierniczki nadziewane kremem z rozpuszczonych cukierków z dodatkiem miodu cynamonu oraz kardamonu.Juz sobie wyobrazam ten cudowny aromat ktory czuc w całym domu.Na koncu oczywiscie pierniczki byłyby polane czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej.I ozdobione malutkimi białymi sniezynkami

    Odpowiedz
  15. A ja z cukierków Werthe*r Orginal zrobiłabym pyszny likier i piłabym go z przyjaciółmi tworząc fajny klimat.Cukiereczki te sa pyszne,rozpływaja sie az w ustach jak o nich pomysle to juz jest wielka rozpusta.Ten pyszniutki karmel jak powstanie z rozpuszczonych cukiereczków jest cudowny a po wymieszaniu z wódeczką uderza prosto do głowy.Juz wyobrazam sobie jego słodki smaczek a pijac go potrzebny jest sliniaczek.Zeby nie pobrudzic bluzeczki pijąc prosto z buteleczki.Takze juz mi slinka leci na mysl samą o likierku zwanym Likierek Wertelek.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz