Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem – Mój kolejny, wspaniały, słodki deser bezowy. Jest pyszny, aromatyczny od cynamonu i goździków. Krem przygotowałam z bitej śmietany i z miękkich karmelków Werther’s Original. Cukierki są smaczne i bardzo łatwo jest z nich przygotować karmel. Całość świetnie smakuje i ciastka wyglądają bardzo apetycznie. Bezy możemy upiec nawet z dwutygodniowym wyprzedzeniem i przechowywać je w suchym, zamkniętym pojemniku. Jeśli śmietankę ubijemy z fixem to ciastka postoją w chłodnym miejscu przez 3 dni. Bardzo polecam…

Zapraszam do zabawy, do rozdania są 4 zestawy cukierków. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie:
Co pysznego przygotowalibyście z cukierków Werther’s Original?
Odpowiedzi proszę umieszczać w komentarzu pod postem do środy 29 listopada (włącznie). W czwartkowym poście opublikuje wybrane, najciekawsze komentarze. Wybrane osoby proszę o przysłanie swoich danych adresowych na e-mail: [email protected]
Cukierki będą wysyłane na polski adres. Jedna osoba może dodać dwa komentarze.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem
Składniki na 11 bezowych gniazdek:
Beza:
3 białka (z dużych jaj)
150g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Krem:
75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original
2 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Bezy:
1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm (patrz FILM). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce do pieczenia.

2. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut.

3. Do piany z białek dodać cynamon, goździki i wymieszać krótko mikserem.
Z bezy formować gniazdka bezowe albo przy pomocy łyżki (patrz FILM) albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki (użyłam tylki Wilton 6B).

4. Gotowe gniazdka bezowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Bezy pozostawiłam do ostygnięcia w piekarniku.

Krem:
5. Do rondelka przełożyć cukierki i 4 łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i wanilią, dodać do niej troszkę ciepły karmel i wymieszać krótko szpatułką, aby powstał marmurkowy wzór.
Sporą łyżkę gotowego kremu nakładać na bezy (patrz FILM).

Dodatkowo:
7. Do rondelka przełożyć cukierki (100g) i śmietankę, podgrzewać mieszając, aż cukierki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, karmel ma być delikatnie ciepły.
Karmelem polać bezy (patrz FILM) i udekorować je pierniczkami.
Na koniec bezy posypałam odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Cynamonowe Gniazdka Bezowe z Karmelem”

  1. Karmelowych cukierków Werther’s Original najchętniej zjadłabym same bo je uwielbiam! Gdybym jednak musiała je na coś zamienić to z racji nadchodzących Świąt wtopiłabym je w pierniczki. Mogłabym to zrobić albo roztopione dodając do surowego ciasta by po upieczeniu nabrały karmelowego smaku, albo robiąc z nich piernikowe witrażyki, tzn. w surowych pierniczkach zrobiła duże wycięcie i w nie nasypałabym pokruszone cukierki by po upieczeniu roztapiając się stworzyły „szkiełko”. Mogłabym też po lukrowaniu pierniczków posypać drobno pokruszonymi cukierkami by stworzyły na wierzchu „złoty pył” lub nawet polukrować roztopionymi Werther’s Original zamiast polewy czekoladowej czy „zwykłego” lukru. Myślę że wszystkie te pomysły byłyby przebojem w te Święta :)

    Odpowiedz
  2. Zrobilabym ptysie oblane polewą z cukierków Werthe’r Orginal i do tego pyszną kawę z bitą śmietaną z dodatkiem pokruszonych cukierków Werther’s :)

    Odpowiedz
  3. Gdy oglądałam przepis na te wspaniałe bezy i zobaczyłam, że można te cukierki tak cudownie rozpuścić (czego nigdy nie robiłam) Od razu wpadł mi do głowy pewien pomysł na deser. Moją propozycją na wykorzystanie Werther’s Original to: pokroić owoce- myślę, że jabłka świetnie się sprawdzą- w dość grube plastry (Może by tak powycinać gwiazdy? :D ), nabić na patyczki, oblać karmelem z cukierków, odstawić do lodówki do stężenia a potem zamoczyć ponownie, tym razem w czekoladzie- gorzka super by się sprawdziła- by nie było za słodko- i udekorować na przykład orzeszkami *-* Myślę, że byłoby to PRZE-PY-SZNE! Mniam:) Na pewno spróbuję!

    Odpowiedz
  4. Moje dzieci lubią wszelkiego rodzaju ciastka,więc z pewnością wykorzystałabym cukierki do ciastek z jabłkami ,albo rogalików.Karmel świetnie pasowałby do rurek z kremem które ostatnio robiłam.Karmel z cukierkow połączyłabym z ciastem marchewkowym.

    Odpowiedz
  5. Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Druga propozycja na wykorzystanie cukierków Werther’s Original to domowej roboty praliny, które stałyby się bombonierką ♥ Jedną bazą do wykonania pralin byłyby rozpuszczone cukierki plus słodka śmietanka. Druga baza to cukierki połączone ze śmietanką oraz mocną kawą. Nadzienie zależy od naszej fantazji. Doskonale pasuje tutaj nadzienie w postaci zmielonych migdałów, wiórków kokosowych czy orzechów laskowych. W tym zestawieniu widzę również suszoną śliwkę z czekoladą. Dla dorosłych zrobiłabym wersję z nadzieniem adwokatowym.

    Odpowiedz
  7. Jako, że zbliża się okres świąteczny, to z cukierków Werther’s Original przygotowałabym słodki likier. Z racji Świąt likier powstałby w dwóch wersjach: jedna wersja o wyrazistym smaku oryginalnych cukierków, podkręcona nieco słodką śmietanką, druga natomiast to likier z delikatną nutą przypraw korzennych.

    Odpowiedz
  8. Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa :) Mam zawsze lepiła niewielki, podłużne szyszki, obfite w toffi… smak był nieziemski :) Czasami końcówkę takiej szyszki maczała w czekoladzie – to dopiero rozpusta! Jako, że była z nas rodzina łakomczuchów, toffi było tak dużo, że czasem ciężko było szyszki pogryźć! Pamiętam, jak kiedyś w takiej szyszce „zgubiłam” trzy mleczaki na raz :D Niestety teraz sklepowe szyszki są bardzo suche, to absolutnie nie ten smak jaki pamiętam z dzieciństwa… Szyszki posypywałyśmy czasem makiem, ja posypałabym je też sezamem, solą… może do środka dodałabym trochę kawy? Ale z tradycją nie ma co za wiele kombinować. Szyszki z cukierków Werther’s Original byłyby na poły dla smaku a na poły dla wspomnień :)

    Odpowiedz
  9. Myślę, że świetnym pomysłem byłby tort na bazie tych cukierków. Lubię wykorzystywać do kremów znane batoniki, czy cukierki, dlatego karmelowy krem z miękkich cukierków Werther’s Original plus ciemny biszkopt to dobry plan na urodziny lub inną okazję :)

    Odpowiedz
    • Ja wykorzystałabym cukierki do zrobienia karpatki.Urzyłabym ich do kremu i odrobiną karmelu polałabym ciasto.Karmel swietnie smakował by z lodami

      Odpowiedz
  10. Z cukierków Werther’s Original zrobilabym pyszne puszyste muffinki, które by miały smietanowo-karmelową piankę i posypane by były migdałami.
    Hmm az marzy mi się zabrać za robienie deseru

    Odpowiedz
  11. Uwielbiam karmel Z tych cukierków najchętniej zrobiłabym sos o smaku słonego karmelu, ten zdecydowanie jest moim ulubionym ❤️ Potem ten sos podałabym z lodami i z ciepłą szarlotką, ale najchetniej to bym nawet caly łyżką zjadła

    Odpowiedz

Dodaj komentarz