Babeczki drożdżowe z żurawiną – Przepyszne, rewelacyjne babeczki z żurawiną. Bardzo apetyczne, nie za słodkie, pięknie pachnące, po prostu idealne. Łatwe w przygotowaniu, ponieważ ciasto od początku jest gęste i nie trzeba go długo wyrabiać, szybko zaczyna odchodzić od rąk. Wyglądają wspaniale i tak też smakują, śniadanie z takimi babeczkami będzie bajeczne :), polecam…
Babeczki drożdżowe z żurawiną
składniki na 12 sztuk:
250g mąki
1 jajko
50g masła
75ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30g drożdży
szczypta soli
100g suszonej żurawiny
1. Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi. Odrobinę przestudzić (ale żeby było ciepłe).
2. Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.
3. Wsypać żurawinę i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Piec babeczki w temperaturze 160-170oC przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
GENIALNE!
zjadłam pierwszą jeszcze ciepłą;) zrobiłam podwójną porcję wyszło coś około 30 babeczek. pomysł z żurawiną -extra.
w związku z pieczeniem mam zaś pytanie, bo nigdy nie wiem jak powinno być przy drożdżowym. wkładamy ciasto do jakiego piekarnika?? nagrzanego do tem. pieczenia? nagrzanego do niższej tem.? (jeśli tak to do jakiej? ) czy to bez znaczenia?
pozdrawiam
witam:)
cieszę się, że babeczki smakowały,
Zawsze wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, do podanej temperatury pieczenia, chyba że w przepisie jest inaczej, ale to już wtedy będzie dokładnie opisane.
pozdrawiam
Właśnie wyrastają na mące razowej. Pewnie nie będą takie puszyste jak na zwykłej białej, ale to nic :)
będą dobre, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie:)
Są bardzo dobre :) choć słabo wyrosły i są dosyć kruche i zupełnie niepuszyste. Ale super z dżemem :)
A czy zamiast żurawiny można dodać czekolade???
witam,
myślę, że można
pozdrawiam
nie miałam szczęscia do babeczek muffinek itp i dzis zrobiłam po raz pierwszy te drozdzowe tyle ze z czekolada bo tylko to miałam.sa pyszne i puszyste.musiałam tylko skrócic czas pieczenia z 20 min do ok 12 bo mam małe foremki .POzdrawiam i jeszcze kiedy na pewno tu zaglądne.wesołych świąt
bardzo się cieszę, również życzę Wesołych Świąt!
pozdrawiam ciepło
Hej:)
A można dać do srodka takiej babeczki np. jabłka?
inne bakalie jak najbardziej, ze świeżymi owocami to za bardzo nie wiem jaki będzie efekt, ale odradzałabym
pozdrawiam
Babeczki wyśmienite , pierwszy raz zrobiłam i wyszły naprawdę rewelacyjnie – zrobiłam z podwójnej porcji .Jedną cześć zrobiłam z żurawiną , a drugą z rodzynkami i orzechami – też rewelacja – proponuję spróbować nie zawiedziesz się.Pozdrawiam gorącą – polecam swój prosty placek z brzoskwiniami z puszki
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 budyń śmietankowy (bez cukru) + 1 łyza cukru
0,5 szlk. mleka
1 aromat do ciasta – ja używam pomarańczowy
3/4 kostki margaryny Kasi
100 gram orzechów – mogą być włoskie, laskowe lub pomieszane – rozdrobnione ale nie na mąkę
Utrzeć ciasto mikserem – masło+cukier+żółtka+soda+mąka+aromat – w takiej kolejności
Brzoskwinie odcedzić na sicie – pokroić w kostkę , podzielić na dwie równe części
Budyń rozpuścić w mleku i dodać 1 łyżkę cukru – nie więcej
Ugotować budyń na soku z brzoskwiń – ostudzić
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tortownicy , przykryć połową brzoskwiń , na nie wyłożyć budyń tworząc łyżką wysepki , na bydyń poukładać resztę brzoskwiń.
Ubić piane z białe z dodatkiem 3 – 4 łyżeczek cukru , gdy piana będzie sztywna dodać orzechy (mogą być też wiórki kokosowe – wedle smaku)
Pianę wyłożyć na ciasto – piec w piekarniki nagrzanym do 200 st. C około 1 godziny .
Podawać dobrze wystudzone .Pyszne, delikatne , świeże.
GORĄCO POLECAM – SMACZNEGO!!!!!
Bardzo dziękuję za przepis, brzmi wspaniale, na pewno wypróbuję,
pozdrawiam ciepło
Można to zrobić bez Żórawiny ?
tak można, pozdrawiam
Muffinki rewelacja – przepis bardzo prosty i co najważniejsze błyskawicznie się robią – zrobiłam z rodzynkami i chyba do wieczora ich już nie będzie :)
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie