Babeczki drożdżowe z żurawiną – Przepyszne, rewelacyjne babeczki z żurawiną. Bardzo apetyczne, nie za słodkie, pięknie pachnące, po prostu idealne. Łatwe w przygotowaniu, ponieważ ciasto od początku jest gęste i nie trzeba go długo wyrabiać, szybko zaczyna odchodzić od rąk. Wyglądają wspaniale i tak też smakują, śniadanie z takimi babeczkami będzie bajeczne :), polecam…
Babeczki drożdżowe z żurawiną
składniki na 12 sztuk:
250g mąki
1 jajko
50g masła
75ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30g drożdży
szczypta soli
100g suszonej żurawiny
1. Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi. Odrobinę przestudzić (ale żeby było ciepłe).
2. Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.
3. Wsypać żurawinę i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Piec babeczki w temperaturze 160-170°C przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków :)
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Muffinki rewelacja – przepis bardzo prosty i co najważniejsze błyskawicznie się robią – zrobiłam z rodzynkami i chyba do wieczora ich już nie będzie :)