Nie wiem, czy to na pewno ciasto milionera, ale na pewno ma milion kalorii:) Bardzo smaczne i słodkie, na kruchym cieście, z gęstym karmelem, orzechami i dużą ilością czekolady. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do mojego ciasta milionera dodałam solonych orzeszków ziemnych i uważam, że świetnie wszystko razem smakowało. Miało specyficzny smak, ale nie było czuć soli. Oczywiście możemy użyć orzeszków nie solonych lub innych orzechów, polecam laskowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam na film (przepis ze strony taste ).
Przepis z FILMEM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto milionera z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g masła roztopionego
Karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
70g jasnego brązowego cukru
60g masła
Wierzch:
150g orzeszków ziemnych, użyłam solonych (możemy użyć dowolnych orzechów, laskowe będą świetne)
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (możemy też użyć mlecznej)
80ml śmietanki kremówki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Ciasto:
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wlać masło, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Karmel:
5. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać, mieszając. Kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ciągle mieszając, trzymać ją tak przez 8 minut (zobacz FILM).
6. Na upieczone ciasto wylać karmelową masą i wstawić je z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 1-2 godziny do ostygnięcia.
Wierzch:
7. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi.
8. Ciasto z masą karmelową posypać orzeszkami i polać czekoladą, równomiernie ją rozprowadzić i odstawić ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki, ale proszę wyciągnąć je pół godziny przed podaniem).
9. Ciasto podajemy pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
A czy ten przepis sprawdzi się w tortownicy o średnicy 23 cm?
ile ml to nie wiem, ale to taka właśnie puszka mleka „GOSTYŃ”, pozdrawiam
Mam pytanko?Ta puszka z mleka to „GOSTYŃ” taka firma? A ile ml?
nie ugotowane na karmel, ma być z puszki płynne,
pozdrawiam ciepło
mam pytanie- mleko słodzone skondensowane płynne a nie ugotowane na karmel tak? nie bardzo rozumiem:)
beata: – nie ma w cieście jajek, myślę że nie za bardzo, radzę użyć mleka słodzonego skondensowanego, będzie lepsze,
pozdrawiam ciepło
a czy karmel gotowy z puszki sprawdzi się?
A nie ma w cieście jajka?
użyłam blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm,
pozdrawiam serdecznie
A jaki wymiar brytfanny?
:) wspaniale, bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Dopiero co wyjęłam z lodówki, ale nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam kawałek… pychotka super ciasteczko, z pewnością zagości nie jeden raz na domowym stole ;D. Polecam
gotowego z puszki,
pozdrawiam
Mam pytanie, jakiego mleka skondensowanego użyłaś?
Gotowego czy sama gotowałaś?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)