Nie wiem, czy to na pewno ciasto milionera, ale na pewno ma milion kalorii:) Bardzo smaczne i słodkie, na kruchym cieście, z gęstym karmelem, orzechami i dużą ilością czekolady. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Do mojego ciasta milionera dodałam solonych orzeszków ziemnych i uważam, że świetnie wszystko razem smakowało. Miało specyficzny smak, ale nie było czuć soli. Oczywiście możemy użyć orzeszków nie solonych lub innych orzechów, polecam laskowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam na film (przepis ze strony taste ).
Przepis z FILMEM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto milionera z orzechami
Składniki:
Ciasto:
190g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g masła roztopionego
Karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
70g jasnego brązowego cukru
60g masła
Wierzch:
150g orzeszków ziemnych, użyłam solonych (możemy użyć dowolnych orzechów, laskowe będą świetne)
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (możemy też użyć mlecznej)
80ml śmietanki kremówki
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Ciasto:
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wlać masło, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Karmel:
5. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać, mieszając. Kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ciągle mieszając, trzymać ją tak przez 8 minut (zobacz FILM).
6. Na upieczone ciasto wylać karmelową masą i wstawić je z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 1-2 godziny do ostygnięcia.
Wierzch:
7. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi.
8. Ciasto z masą karmelową posypać orzeszkami i polać czekoladą, równomiernie ją rozprowadzić i odstawić ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki, ale proszę wyciągnąć je pół godziny przed podaniem).
9. Ciasto podajemy pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Bardzo dobre zrobiłam go wczoraj pozdrawiam serdeczne ;)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Wyszło świetnie, przepyszne :)
wygląda przepysznie!
Dziękuję za odpowiedź :)
wydaje mi się, że tak samo jest słodki, różnica jest pewnie jakaś znikoma:) ale tak o 10g może Pani dać mniej cukru,
pozdrawiam
Ciasto wygląda naprawdę zabójczo :) Czy orientuje się może Pani ile odpowiednio mniej powinnam użyć cukru jeśli chciałabym użyć białego? Zdaje mi się, że brązowy jest mniej słodki, ale mogę się mylić :)
Miliony to to ciasto ma kalorii. :D
Zjadłbym z przyjemnością. :)
Ale wyglada pysznie! Mnaim! Idealne do weekendowej kawy! :))
Wioleta: – tak, wystarczy tylko wymieszać, pozdrawiam
Yumi, ale bym schrupala!
Zgadzam się, musi być pyszne. Przepis zapamiętany, pewnie niedługo wypróbuję. Spód to nie jest tradycyjne kruche ciasto, nie trzeba go zagniatać, wystarczy tylko wymieszać składniki?
…widzisz i nie grzmisz;-) tyle kalorii;-) ale ciasto warte grzechu:) wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje aż nie mogę śliny powstrzymać:) muszę je koniecznie zrobić:)
o rany, aż ślinka cieknie! nabrałam na nie ochoty:)
Omnomnomnom.! Ślinotoku dostałam;P