Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…
Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady
1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.
2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.
6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.
7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.
Smacznego:)
bardzo dziękuję za rady, skorzystam, cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Ja do kremu dodaję jeszcze pokrojone banany (ze względu na męża, który nie lubi ciast ale jak jest z bananami to zje ;) ) do budyniu dodaję również 2-3 żółtka jajka – masa jest smaczniejsza, i daję więcej cukru i masła – pół szklanki cukru i kostka masla ale muszę spróbować z mniejszą ilością cukru, czasem krem dzielę na dwie części dzięki czemu mam więcej warstw herbatników. Herbatników używam kakaowych. Używam też zwykłej śmietany ( 18 ) co dodeje troszke kwaśnego smaku do tych słodkości :) ciasto pyszne w sobote robie na urodziny dla córeczki
masa ucierana będzie bardziej jak krem, tak to będzie tłusty budyń, ale może będzie ok bo tu niema tak dużo masła, pozdrawiam
czy można zamiast ucierać masło,dodać je do gotującego budyniu dobrze zamieszać do rozpuszczenia sie i taki budyń wyłożyć na herbatniki ?? nie mam miksera i z tad takie pytanie ..czym to sie rożni
bardzo mi miło:) ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Cóż tu pisać kolejny niezawodny przepis z tej strony!
Goście byli zachwyceni a mąż pokusił się nawet o stwierdzenie że to najlepsze ciasto!!
Teraz biorę się za wesołego przekładańca.:)
Dziękuje i wszystkim polecam tego bloga bo JEST ŚWIETNY!
użyłam blaszki o wymiarach 25x25cm, pozdrawiam
Przepraszam, już widzę, ale ze mnie gapa :)
Witam,
jaka wielkość blaszki jest potrzebna na to ciasto? Standardowa prostokątna?
Pozdrawiam :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Pyszne ciasto! Dziewczyny, jeśli chcecie, by herbatniki nie były takie twarde to skropcie każde ciastko wodą rozrobioną z cukrem. Tylko nie polewajcie zbyt mocno. Pozdrawiam ;)
Blaszka o wymiarach 25x25cm, pozdrawiam
Witam, bardzo mi zalezy na odpowiedzi, na jakiej blaszce robione jest to ciasto? Kwadratowa czy prostokątna? o jakich wymiarach? Z góry dziękuję:)
Tak zrobię! Dziękuję za odpowiedź :)
mogą się rozpuścić, ja bym to zrobiła bezpośrednio przez podaniem, pozdrawiam