Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 bit

1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.

6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.

7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Ciasto 3 bit

Print Friendly, PDF & Email

107 komentarzy do “Ciasto 3 bit”

  1. Ciasto robiłam już kilka razy. Jest boskie! :) Raz tylko przez przypadek przebiłam śmietanę i zrobiło się masło, ale i tak ciasto wyszło dobre :)

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam Pani wypieki. Jestem początkującą piekarką, a dzięki Pani przepisom nasz dom cudownie pachnie. Próbowałam kilku przepisów i ciasta zawsze się udają. To jest słodkie. Idealne na ponure, zimowe wieczory. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Hej chętnie zostanę na Twoim Blogu z ciastami jestem cukiernikiem z zawodu więc mam tu wiele inspiracji i nie raz skorzystałam z przepisu i skorzystam L(

    Odpowiedz
  4. Ja do kremu dodaję jeszcze pokrojone banany (ze względu na męża, który nie lubi ciast ale jak jest z bananami to zje ;) ) do budyniu dodaję również 2-3 żółtka jajka – masa jest smaczniejsza, i daję więcej cukru i masła – pół szklanki cukru i kostka masla ale muszę spróbować z mniejszą ilością cukru, czasem krem dzielę na dwie części dzięki czemu mam więcej warstw herbatników. Herbatników używam kakaowych. Używam też zwykłej śmietany ( 18 ) co dodeje troszke kwaśnego smaku do tych słodkości :) ciasto pyszne w sobote robie na urodziny dla córeczki

    Odpowiedz
  5. masa ucierana będzie bardziej jak krem, tak to będzie tłusty budyń, ale może będzie ok bo tu niema tak dużo masła, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. czy można zamiast ucierać masło,dodać je do gotującego budyniu dobrze zamieszać do rozpuszczenia sie i taki budyń wyłożyć na herbatniki ?? nie mam miksera i z tad takie pytanie ..czym to sie rożni

    Odpowiedz
  7. Cóż tu pisać kolejny niezawodny przepis z tej strony!
    Goście byli zachwyceni a mąż pokusił się nawet o stwierdzenie że to najlepsze ciasto!!
    Teraz biorę się za wesołego przekładańca.:)
    Dziękuje i wszystkim polecam tego bloga bo JEST ŚWIETNY!

    Odpowiedz
  8. Pyszne ciasto! Dziewczyny, jeśli chcecie, by herbatniki nie były takie twarde to skropcie każde ciastko wodą rozrobioną z cukrem. Tylko nie polewajcie zbyt mocno. Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  9. Witam, bardzo mi zalezy na odpowiedzi, na jakiej blaszce robione jest to ciasto? Kwadratowa czy prostokątna? o jakich wymiarach? Z góry dziękuję:)

    Odpowiedz
  10. Czy jeśli zamiast startej czekolady ułożymy na ubitej śmietanie perełki (np. Dr. Oetkera) i użyjemy lukrowych pisaków (też Dr. Oetker) nie rozpuszczą się i nie spłyną? Czy lepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem?

    Odpowiedz
  11. Mam pytanie jakie pani sugeruje użyć masło ?? Robiłam Rafaello i mimo że nie mieszałam długo masa zwazona, teraz będę robić 3 bit i boję się znowu o masę ze nie wyjdzie. Czy masło typu oselka będzie ok ?? Użyłam zwykle extra i z nim nie wyszło ,jakość masełko pozostawia w obecnych czasach wiele do życzenia.

    Odpowiedz
  12. trzeba równomiernie polać masą kajmakową, żeby jak najmniej rozsmarowywać, hm… można też rozsmarowywać ciepłym nożem lub łyżką, wtedy masa będzie się mniej kleiła, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Witaj, robiłam dziś to ciasto już 4 raz i zawsze mam ten sam problem :) a więc mianowicie jak nałożyć masę na herbatniki aby nie podnosiły się do góry rozmarowując masę? zawsze ciasto wychodzi pyszne ale estetycznie jest masakra:) pozdrawiam, megi

    Odpowiedz
  14. ciasto wyszło rewelacyjne :* jak nie mam smykałki do pieczenia to z małej cukierenki wychodzi mi to co to dej pory piekłam, nie wiem czym to idzie, ale chyba to w jaki sposób napisane jest wykonanie. pozdraiwiam buziaki

    Odpowiedz
  15. Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Wiem, że będzie udane, jak zawsze i jak wszystkie wykonane z tych przepisów! Szybkie, słodkie, nie wiem dlaczego smakuje zwłaszcza męskiej części każdego przyjęcia ;) A teraz zabieram się za kolejne – ciasto czekoladowe – będę piekła je pierwszy raz. Jutro 2 urodziny mojego synka!

    Odpowiedz
  16. Robiłam to ciasto późnym wieczorem w sobotę i wyszło fantastyczne !!! tylko budyniu nie przykrywam folia bo za długo bym czekała aż się schłodzi za do daję garnek do zimnej wody i jest szybciutko :) palce lizać! polecam :)

    Odpowiedz
  17. Ciasto rewelacyjne!! Herbatniki chrupią, a całośćjest nie za słodka, co najważniejsze zawsze wychodzi :) Do kremu dodaję łyżeczkę rumu.

    Odpowiedz
  18. Wszystko ładnie i pięknie, ale jak do śmietany dodałem fixy i cukier puder to cała mi się zważyła, ale na szczęście ją uratowałem. Ogólnie pyszne :)

    Odpowiedz
  19. Mój przepis jest nieco inny : herbatniki, budyń, herbatniki, dżem porzeczkowy, krakersy, kajmak, i bita śmietana połączona z uprażonymi migdałami, a na wierzch starta gorzka czekolada… bardzo podobnie, ale dżem nadaje cudnego smaku :)

    Odpowiedz
  20. Dziękuję za przepis, wyszło proste i smaczne oraz efektowne ciasto :)
    Mi też wyszły grudki, mimo że budyń zimny a masło mięciutkie, ale po połączeniu obu składników mikserem, wymieszałam je dobrze okrągłą kopystką i grudki zostały roztarte w pył :)

    Odpowiedz
  21. przykro mi, ale wygląda na to że budyń do końca nie wystygł lub masło nie miało temperatury pokojowej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. Zrobiłam wczoraj to ciasto. I wyszło mi!
    Cieszę się tak bardzo, ponieważ jeszcze żadne ciasto mi w życiu nie wyszło :)
    Po prostu nie jestem stworzona do takich prac, a tu proszę… Chyba przepis na prawdę jest bardzo dobry i nie można w nim nic zepsuć :)

    Odpowiedz
  23. Przykro mi, może jakaś nieświeża,
    cieszę się, że ciasto smakowało:), dziękuję za komentarz i miłe słowa,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  24. super jest to ciasto , zrobiłam na święta . Tylko jakoś szybko mi śmietana skwaśniała mimo tego że ciasto było w lodówce :(

    Odpowiedz
  25. Droga Mała Cukierenko, piszę po raz kolejny i dziękuję Ci za bajecznie słodkie Święta dzięki Twoim przepisom, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  26. Zapomniałam dodać – właśnie przygotowujemy je z moim 2,5 letnim synkiem. Uwielbia patrzeć jak rozsmarowuję masę kajmakową. Kubuś angażuje się w układanie herbatników (a jaką ma z tego frajdę!!!) Polecam dla wszytskich rodziców, aby pociechy włączać w jego robienie! :))

    Odpowiedz
  27. Pyszne ciacho! Kto spróbuje – od razu chce przepis… Robię nieraz z dodatkową warstwą herbatników polaną polewą i posypaną płatkami migdałów. Też wychodzi super!

    Odpowiedz
  28. Ciasto – rewelacja. Robię je już po raz drugi. Tym razem na imieniny mojego taty. Dziękuję za ten i inne przepisy juz wypróbowane. Pozdrawiam goraco!

    Odpowiedz
  29. Smak ciasta:) wynagrodził drobne potyczki przy jego wykonaniu. Oczywiście musiałam skosztować pierwsza. Napewno moim chłopakom posmakuje tak samo jak mnie.

    Odpowiedz
  30. Budyń ma być bardzo gęsty, co do śmietany to nie wiem czemu się nie ubiła, przykro mi,
    i w tych dniach nic mi najczęściej nie wychodzi:P,
    mam nadzieję, że będzie smakowało,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  31. Nie wiem co robiłam nie tak :(- masa budyniowa wyszła bardzo gęsta więc dodałam więcej masła. Następnie śmietanka 36% schłodzona nie chciała się ubić na sztywno pomogły dopiero fixy. Teraz leżakuje do jutra aż syn wróci z internatu. Mamusia dogadza swojemy synkowi:). Mam nadzieję, że będzie smakowało. Chyba w tych :( dniach nie należy piec.

    Odpowiedz
  32. Piękne! Ja robię dość podobne, przy czym dolna warstwa to rzeczywiście herbatniki, górna to jednak słone krakersy :) masa jest 'kaszomannowa’, a góra bitej śmietany zwieńczona jest skruszonymi krakersami! Również pycha i tylko serce boli, gdy rozum kalkuluje liczbę kalorii :P

    Odpowiedz
  33. Perfekcyjne zdjęcia, aż ma się ochotę sięgnąć ręką do monitora i ugryźć ;-)
    Dla mnie, osoby zajmującej się komputerami, zastanawiająca jest też nazwa tego pysznie wyglądającego ciasta…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz