Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…
Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady
1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.
2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.
6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.
7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.
Smacznego:)
A ktoś próbował ciasto 3 bit bez pieczenia?
Niestety zważyła sie masa budyniowa..może było za ciepłe masło
Kolejne ciasto zrobione. Pyszne i pięknie się prezentuje. I to co w ciastach lubię najbardziej – proste w przygotowaniu i łatwe w zrobieniu.
Muszę koniecznie je zrobić! :) Mam tylko pytanie, na jaki wymiar blachy są podane składniki?
Blaszka o wymiarach 25x25cm, pozdrawiam
Ciasto robiłam już kilka razy. Jest boskie! :) Raz tylko przez przypadek przebiłam śmietanę i zrobiło się masło, ale i tak ciasto wyszło dobre :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
może Pani zrobić 2 dni wcześniej, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasto mogę z robić wczesniej np. 2 -3 dni, czy herbatniki za bardzo zmiękną i nie będzie już takie dobre?
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Zrobilam’ bylo super. Przepisie n’a 5
cieszę się :) pozdrawiam
Pycha:)
miło mi:) dziękuję bardzo za komentarz, pozdrawiam ciepło
Uwielbiam Pani wypieki. Jestem początkującą piekarką, a dzięki Pani przepisom nasz dom cudownie pachnie. Próbowałam kilku przepisów i ciasta zawsze się udają. To jest słodkie. Idealne na ponure, zimowe wieczory. Pozdrawiam
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Hej chętnie zostanę na Twoim Blogu z ciastami jestem cukiernikiem z zawodu więc mam tu wiele inspiracji i nie raz skorzystałam z przepisu i skorzystam L(