Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).

3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.

4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.

6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Ciastka kokosowe z polewą karmelową”

  1. Mała cukierenko te ciasta sa pyszne!!!! twoje przepisy sa zawsze pewne i pełne smaku!!!

    prosze Cie zdradz mi jakiego aparatu i obiektywow uzywasz?

  2. Piekę i gotuje z Kuchni i ten przepis sobie zaznaczyłam, żeby zrobić. Ale u Ciebie wyglądają one dużo ładniej :). Jutro je upiekę, uwielbiam kokosanki :). Pozdrawiam gorąco!

  3. wlasnie siedzi w piekarniku, ale ja dalam 400g mleka, nie 400ml i to bylo i tak calkiem duzo, 400ml to prawie 2 razy wiecej, wiec czy to aby nie pomylka? (puszka mleka to ok 400g)

  4. Moja polewa nie do końca chciała zgęstnieć ale i tak było pyszne! Mąż zażyczył sobie żebym następnym razem dodała sezamu ;)

  5. tak, jest pyszne, serdecznie polcam! mimo, ze moje wygladalo zupelnie inaczej niz to na zdjeciu :))) (jasniejsze i na mleku porobily sie male bable, wiec polewa sie bardziej pofalowala…) :)

  6. u mnie też były bąble, ale jak polewa ostygła to się wyrównała i ja moje ciastka trochę przetrzymałam w piekarniku, dlatego takie ciemno brązowe,
    cieszę się, że smakowały,
    pozdrawiam ciepło

  7. oczywiście przypaliłam masę karmelową, ale i tak były pyszne, wszystkie zjedzone :) bardzo w moim guście i smaku, pozdrawiam !
    czekam na zapowiedziany tort kokosowy… mmmm :)

  8. przykro mi że się przypaliło, ale cieszę się, że smakowało:)
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  9. mniam! przez Mała Cukierenkę nie mam wolnego tygodnia , żeby nie zrobić czegoś słodkiego i pysznego! KAŻDY przepis wygląda tak apetycznie ( i za każdynm razem pysznie smakuje!) że nie mogę przejść obok niego obojętnie kończąc tylko na przeczytaniu go :D gratuluję bloga i zazdroszczę! ;)

  10. bardzo dziękuję za tak miły komentarz, sprawił mi wiele radości,
    cieszę się, że słodkości smakują:)
    pozdrawiam serdecznie

  11. Zaraz biore sie za robienie jak tylko dzieci
    położę spać , mam tylko pytanie czy cos innego zamiast miodu można
    dodać , bo synek nie może go jeść ?

  12. Witam. Jak mam mleko zagęszczone 8% tłuszczu to ile masła jeszcze dodać do polewy? bo wydaje mi się, że 90g może być za dużo.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.