Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).
Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka
1. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.
Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Mała cukierenko te ciasta sa pyszne!!!! twoje przepisy sa zawsze pewne i pełne smaku!!!
prosze Cie zdradz mi jakiego aparatu i obiektywow uzywasz?
Aż ślinka cieknie na sam widok :)
Piekę i gotuje z Kuchni i ten przepis sobie zaznaczyłam, żeby zrobić. Ale u Ciebie wyglądają one dużo ładniej :). Jutro je upiekę, uwielbiam kokosanki :). Pozdrawiam gorąco!
piekłam w wersji migdałowej a nie kokosowej :) pyszne i mega słodkie!!!
też je robiłam :) pychotka, bardzo wciągające :)))
Na bank je zrobię, nie odpuszczę:)
Wyglądają cudownie! I są kokosowe, mniam. Uwielbiam :)
Pozdrowienia!
I can imagine how sweet it is. Lovely combination of coconut and caramel! You have really wonderful recipes for sweets here.
są pyszne !!!
a czy zamiast trzcinowego mogę dać zwykły cukier?
Polewa musi być wspaniała! Dobrze, że mam pod ręką czekoladę, bo takie apetyczne te zdjęcia :)
tak można dać zwykły cukier,
pozdrawiam
wlasnie siedzi w piekarniku, ale ja dalam 400g mleka, nie 400ml i to bylo i tak calkiem duzo, 400ml to prawie 2 razy wiecej, wiec czy to aby nie pomylka? (puszka mleka to ok 400g)
tak ma Pani rację chodzi o 400g, już poprawiłam, puszka ma zdaje się 530g,
dziękuję
pozdrawiam
Wlaśnie zrobiłam i dodałam na wierzch orzechów włoskich utłuczonych ale wyszlo pyszne dziekuje pozdrawiam
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam ciepło i smacznego!
Wyglądają niezwykle kusząco :)
Moja polewa nie do końca chciała zgęstnieć ale i tak było pyszne! Mąż zażyczył sobie żebym następnym razem dodała sezamu ;)
też myślałam o sezamie, będzie pysznie:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
tak, jest pyszne, serdecznie polcam! mimo, ze moje wygladalo zupelnie inaczej niz to na zdjeciu :))) (jasniejsze i na mleku porobily sie male bable, wiec polewa sie bardziej pofalowala…) :)
u mnie też były bąble, ale jak polewa ostygła to się wyrównała i ja moje ciastka trochę przetrzymałam w piekarniku, dlatego takie ciemno brązowe,
cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Kompletnie przepisu nie polecam, to co się stało z polewą w piekarniku to jakaś masakra : /
własnie upiekłam :) pyszne
bardzo słodkie
ale synus powiedział
niezla wyżerka
cieszę się, że smakowały,
dziękuję za komenatrz,
pozdrawiam ciepło
oczywiście przypaliłam masę karmelową, ale i tak były pyszne, wszystkie zjedzone :) bardzo w moim guście i smaku, pozdrawiam !
czekam na zapowiedziany tort kokosowy… mmmm :)
przykro mi że się przypaliło, ale cieszę się, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Można zamiast mąki tortowej dodać mąkę kurpiowską.?
myślę, że można dodać,
pozdrawiam
witam ja dodalam zamiast pol szklanki kokosu to pol szklanki orzechow wloskich mielonych pyszne wyszlo pozd
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
PRZEPYSZNE!!! moja córka nie może się od nich oderwać… zero pracy a efekt powalający – jak zawsze… pozdrawiam
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam ciepło
mniam! przez Mała Cukierenkę nie mam wolnego tygodnia , żeby nie zrobić czegoś słodkiego i pysznego! KAŻDY przepis wygląda tak apetycznie ( i za każdynm razem pysznie smakuje!) że nie mogę przejść obok niego obojętnie kończąc tylko na przeczytaniu go :D gratuluję bloga i zazdroszczę! ;)
bardzo dziękuję za tak miły komentarz, sprawił mi wiele radości,
cieszę się, że słodkości smakują:)
pozdrawiam serdecznie
Zaraz biore sie za robienie jak tylko dzieci
położę spać , mam tylko pytanie czy cos innego zamiast miodu można
dodać , bo synek nie może go jeść ?
proszę go pominąć i już nic nie dawać w zamian, pozdrawiam
Zrobie na wyjazd do Bialki tatrzsnskiej bedzie na relaks po podrozy
Mam mleko zageszczone nieslodzone czy z takiego też można zrobić masę? Ile powinnam dodać cukru lub miodu?
wydaje mi się że około 200-250g cukru, dosyć dużo, żeby masę zagęścić, pozdrawiam
Jak dlugo utrzymuja ciasteczka swierzosc? moge je zrobic na tydzien przed Swietami?
myślę, że najlepiej tak do 5 dni, pozdrawiam
Witam. Jak mam mleko zagęszczone 8% tłuszczu to ile masła jeszcze dodać do polewy? bo wydaje mi się, że 90g może być za dużo.
proszę użyć jak jest w przepisie i mleko skondensowane słodzone,
pozdrawiam
ciastka są obłędne! goście pierwszy raz wzdychali, coś w deseń „omgrhh!” „mmmmm” itp. bardzo polecam