Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).
Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Polewę na ciasto wylewamy gorącą i pieczemy czy lepiej przestudzić
można dać gorącą, pozdrawiam
ciastka są obłędne! goście pierwszy raz wzdychali, coś w deseń „omgrhh!” „mmmmm” itp. bardzo polecam
Witam. Jak mam mleko zagęszczone 8% tłuszczu to ile masła jeszcze dodać do polewy? bo wydaje mi się, że 90g może być za dużo.
proszę użyć jak jest w przepisie i mleko skondensowane słodzone,
pozdrawiam
myślę, że najlepiej tak do 5 dni, pozdrawiam
Jak dlugo utrzymuja ciasteczka swierzosc? moge je zrobic na tydzien przed Swietami?
wydaje mi się że około 200-250g cukru, dosyć dużo, żeby masę zagęścić, pozdrawiam
Mam mleko zageszczone nieslodzone czy z takiego też można zrobić masę? Ile powinnam dodać cukru lub miodu?
Zrobie na wyjazd do Bialki tatrzsnskiej bedzie na relaks po podrozy
proszę go pominąć i już nic nie dawać w zamian, pozdrawiam
Zaraz biore sie za robienie jak tylko dzieci
położę spać , mam tylko pytanie czy cos innego zamiast miodu można
dodać , bo synek nie może go jeść ?
bardzo dziękuję za tak miły komentarz, sprawił mi wiele radości,
cieszę się, że słodkości smakują:)
pozdrawiam serdecznie
mniam! przez Mała Cukierenkę nie mam wolnego tygodnia , żeby nie zrobić czegoś słodkiego i pysznego! KAŻDY przepis wygląda tak apetycznie ( i za każdynm razem pysznie smakuje!) że nie mogę przejść obok niego obojętnie kończąc tylko na przeczytaniu go :D gratuluję bloga i zazdroszczę! ;)
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam ciepło