Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 bit

1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.

6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.

7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Ciasto 3 bit

Print Friendly, PDF & Email

107 komentarzy do “Ciasto 3 bit”

  1. Czy jeśli zamiast startej czekolady ułożymy na ubitej śmietanie perełki (np. Dr. Oetkera) i użyjemy lukrowych pisaków (też Dr. Oetker) nie rozpuszczą się i nie spłyną? Czy lepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem?

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie jakie pani sugeruje użyć masło ?? Robiłam Rafaello i mimo że nie mieszałam długo masa zwazona, teraz będę robić 3 bit i boję się znowu o masę ze nie wyjdzie. Czy masło typu oselka będzie ok ?? Użyłam zwykle extra i z nim nie wyszło ,jakość masełko pozostawia w obecnych czasach wiele do życzenia.

    Odpowiedz
  3. trzeba równomiernie polać masą kajmakową, żeby jak najmniej rozsmarowywać, hm… można też rozsmarowywać ciepłym nożem lub łyżką, wtedy masa będzie się mniej kleiła, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witaj, robiłam dziś to ciasto już 4 raz i zawsze mam ten sam problem :) a więc mianowicie jak nałożyć masę na herbatniki aby nie podnosiły się do góry rozmarowując masę? zawsze ciasto wychodzi pyszne ale estetycznie jest masakra:) pozdrawiam, megi

    Odpowiedz
  5. ciasto wyszło rewelacyjne :* jak nie mam smykałki do pieczenia to z małej cukierenki wychodzi mi to co to dej pory piekłam, nie wiem czym to idzie, ale chyba to w jaki sposób napisane jest wykonanie. pozdraiwiam buziaki

    Odpowiedz
  6. Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Wiem, że będzie udane, jak zawsze i jak wszystkie wykonane z tych przepisów! Szybkie, słodkie, nie wiem dlaczego smakuje zwłaszcza męskiej części każdego przyjęcia ;) A teraz zabieram się za kolejne – ciasto czekoladowe – będę piekła je pierwszy raz. Jutro 2 urodziny mojego synka!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz