Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 bit

1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.

6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.

7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Ciasto 3 bit

Print Friendly, PDF & Email

107 komentarzy do “Ciasto 3 bit”

  1. Przykro mi, może jakaś nieświeża,
    cieszę się, że ciasto smakowało:), dziękuję za komentarz i miłe słowa,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. super jest to ciasto , zrobiłam na święta . Tylko jakoś szybko mi śmietana skwaśniała mimo tego że ciasto było w lodówce :(

    Odpowiedz
  3. Droga Mała Cukierenko, piszę po raz kolejny i dziękuję Ci za bajecznie słodkie Święta dzięki Twoim przepisom, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  4. Zapomniałam dodać – właśnie przygotowujemy je z moim 2,5 letnim synkiem. Uwielbia patrzeć jak rozsmarowuję masę kajmakową. Kubuś angażuje się w układanie herbatników (a jaką ma z tego frajdę!!!) Polecam dla wszytskich rodziców, aby pociechy włączać w jego robienie! :))

    Odpowiedz
  5. Pyszne ciacho! Kto spróbuje – od razu chce przepis… Robię nieraz z dodatkową warstwą herbatników polaną polewą i posypaną płatkami migdałów. Też wychodzi super!

    Odpowiedz
  6. Ciasto – rewelacja. Robię je już po raz drugi. Tym razem na imieniny mojego taty. Dziękuję za ten i inne przepisy juz wypróbowane. Pozdrawiam goraco!

    Odpowiedz
  7. Smak ciasta:) wynagrodził drobne potyczki przy jego wykonaniu. Oczywiście musiałam skosztować pierwsza. Napewno moim chłopakom posmakuje tak samo jak mnie.

    Odpowiedz
  8. Budyń ma być bardzo gęsty, co do śmietany to nie wiem czemu się nie ubiła, przykro mi,
    i w tych dniach nic mi najczęściej nie wychodzi:P,
    mam nadzieję, że będzie smakowało,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz