Bardzo smaczne ciastka czekoladowe z dużą ilością kakao i czekolady. Aromatyczne, miękkie, z wierzchu odrobinę chrupiące. Jedne z najlepszych ciastek czekoladowych, jakie jadłam. Wcześniej upiekłam je tylko z gorzką czekoladą, ale o wiele lepiej smakują z dodatkiem mlecznej i tak podałam w przepisie. Pamiętajmy, aby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami w trakcie pieczenia, ponieważ robią się płaskie i rosną. Cóż jeszcze mogę dodać, bardzo polecam je osobom, które uwielbiają czekoladę:).
Ciastka czekoladowe
Składniki na około 30 sztuk:
200g miękkiego masła
180g cukru
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
240g mąki pszennej
40g dobrego gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Wymieszać razem mąką, kakao, sodę i szczyptę soli.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie dodać cukier i ucierać przez około 3 minuty.
3. Kolejno dodawać po jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
4. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).
5. Dodać czekoladę mleczną i gorzką, krótko wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce. Należy zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ w trakcie pieczenia robią się płaskie. Piekłam ciasteczka w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-17 minut.
Udanych wypieków:)
Ciastka super, bardzo czekoladowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
mniam mniam :)
A czy to ciasto nadaje się do wykrawania go foremkami czy muszą być takie kuleczki zrobione jak podano w przepisie? Skoro rosną to pewnie te wycięte kształty by się rozlały za bardzo?
raczej się nie nadają do wykrawania, pozdrawiam
Właśnie się pieką :) Po raz drugi już, bo obejść się bez nich za długo nie można. rewelacja!!! Dzięki za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wspaniałe są, właśnie się zajadam :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję!
Ciasteczka sa rewelacyjne!!! ja uzywam cukru pudru,zamiast krysztalu i 3 jajek sredniej wielkosci-ciasto nie jest AZ tak geste ;)))
bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały:)
pozdrawiam serdecznie
Piekłam ciastka czekoladowe z najróżniejszych przepisów. Ten jest najlepszy! Gorąco polecam, moja rodzina, która męczy mnie, żebym je znów upiekła – także ;)