Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli

1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).

2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą”

  1. Wyglądają przepysznie i aż mam ochotę wypróbować, ale zastanawiam się ile takich ciasteczek (mniej więcej oczywiście ;)) wychodzi z tej ilości składników? :)

    Odpowiedz
  2. Właściwie przypadkiem natrafiłam na ten przepis, ale zdecydowałam się na jego wypróbowanie. Bardzo się z tego cieszę, bo było warto. Baaaaaardzo pyszne!

    Odpowiedz
  3. Witam.

    Wczoraj po znalezieniu tego przepisu pobiegłam do sklepu po pracy i kupiłam masło orzechowe. Nie mogłam oprzeć się pokusie, by upiec te ciasteczka :) Przepis jest banalnie prosty. Moją modyfikacją było dodanie posiekanej czekolady z orzechami zamiast nutelli. Są przepyszne, chociaż trochę za słodkie więc następnym razem dodam mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  4. Niedobre te ciasteczka, nie warte tyle roboty. Apetycznie wyglądają, jednak nie rozumiem tych zachwytów. Spośród wielu próbujących smakowały tylko młodszemu synkowi, który zjada wszystko co ma cukier, mąż stwierdził, że niepotrzebnie dodawałam orzechy (chyba mu chodziło o masło orzechowe, bo orzechów nie było). Polecam inne przepisy Małej Cukierenki

    Odpowiedz
  5. dobrze że zaistniała tak wspaniała strona, dzięki której tak dużo możemy się nauczyć – co do ciasteczek, jestem ciasteczkowym potworem więc choćby za chwilkę je robię!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz