Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli

1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).

2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do wpisu „Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą”

  1. Fantastyczne te ciasteczka, dodałam pół na pól cukru białego z ciemnym muscovado i zamiast nutelli dałam starta na tarce czekolade mleczna. Coś wspaniałego, jeszcze dobrze nie ostygły a ja zjadłam 6! Sporo rosną, więc następnym razem, trochę zmniejszę ilość proszku i sody.
    Zdecydowanie polecam bo są niesamowite!

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka są przepyszne, przy czym jak dla mnie troszkę za słodkie- może to wina czekolady którą dałam (zamiast nutelli). Następnym razem dam mniej cukru :D

    Odpowiedz
  3. Jeśli można spytać te 100 g masła orzechowego to ile to będzie tak w łyżeczkach ? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam ciasteczka już dwa razy.
    Za pierwszym razem wyszły troszkę za duże, ale smak rewelacja, za drugim razem wyszły idealnie (człowiek uczy się na błędach :)).
    Uwielbiam je :)

    Odpowiedz
  5. Właśnie zajadam się tymi cudnymi ciasteczkami! Mi również wyszły za duże, bo pięknie rosną. Drugim razem zrobię mniejsze i będzie więcej :). Od kiedy znalazłam tę stronę, nie kupuję już ciastek w sklepach, tylko piekę, bo są zdrowsze i pyszniejsze. Zawsze mi się wydawało, ze to czasochłonne i trudne. A tutaj przepisy są bajecznie proste i jaki efekt!
    Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  6. A co jakby dodać trochę posiekanych orzechów laskowych? Zaraz biegnę do sklepu po nutellę i masło orzechowe i zabieram się do pieczenia! Wyglądają cudownie

    Odpowiedz
  7. dobrze że zaistniała tak wspaniała strona, dzięki której tak dużo możemy się nauczyć – co do ciasteczek, jestem ciasteczkowym potworem więc choćby za chwilkę je robię!

    Odpowiedz
  8. Niedobre te ciasteczka, nie warte tyle roboty. Apetycznie wyglądają, jednak nie rozumiem tych zachwytów. Spośród wielu próbujących smakowały tylko młodszemu synkowi, który zjada wszystko co ma cukier, mąż stwierdził, że niepotrzebnie dodawałam orzechy (chyba mu chodziło o masło orzechowe, bo orzechów nie było). Polecam inne przepisy Małej Cukierenki

    Odpowiedz
  9. Witam.

    Wczoraj po znalezieniu tego przepisu pobiegłam do sklepu po pracy i kupiłam masło orzechowe. Nie mogłam oprzeć się pokusie, by upiec te ciasteczka :) Przepis jest banalnie prosty. Moją modyfikacją było dodanie posiekanej czekolady z orzechami zamiast nutelli. Są przepyszne, chociaż trochę za słodkie więc następnym razem dodam mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  10. Właściwie przypadkiem natrafiłam na ten przepis, ale zdecydowałam się na jego wypróbowanie. Bardzo się z tego cieszę, bo było warto. Baaaaaardzo pyszne!

    Odpowiedz
  11. Wyglądają przepysznie i aż mam ochotę wypróbować, ale zastanawiam się ile takich ciasteczek (mniej więcej oczywiście ;)) wychodzi z tej ilości składników? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz