Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli

1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).

2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).

Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą

4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą”

  1. Ciasteczka są przepyszne, przy czym jak dla mnie troszkę za słodkie- może to wina czekolady którą dałam (zamiast nutelli). Następnym razem dam mniej cukru :D

    Odpowiedz
  2. Fantastyczne te ciasteczka, dodałam pół na pól cukru białego z ciemnym muscovado i zamiast nutelli dałam starta na tarce czekolade mleczna. Coś wspaniałego, jeszcze dobrze nie ostygły a ja zjadłam 6! Sporo rosną, więc następnym razem, trochę zmniejszę ilość proszku i sody.
    Zdecydowanie polecam bo są niesamowite!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz