Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą – Uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym, mają w sobie to „coś” i nie można im się oprzeć. Na ten przepis trafiłam przypadkowo, ale od razu przypadł mi do gustu. Ciasteczka są bardzo, bardzo smaczne. Nie można skończyć na jednym, myślisz o nich dopóki się nie skończą. Cudownie pachną masłem orzechowym, wanilią i ten aromat roznosi się po całym domu podczas pieczenia. Dodanie kremu czekoladowego urozmaica smak, zapach i ciasteczka ładnie, ciekawie się prezentują z mozaiką. Z wierzchu są chrupiące, a w środku delikatnie miękkie. Do tego są naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu, zrobienie ciasta zajmie nam około 10 minut, a później już tylko pieczenie. Rewelacyjne, pyszne ciasteczka, bardzo polecam…
Ciasteczka z masłem orzechowym i nutellą
Składniki:
100g miękkiego masła orzechowego
100g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki nutelli
1. Oba masła zmiksować razem na średnich obrotach, aż ładnie się połączą (około 2-3 minut).
2. Dodać cukier, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i jajko, dobrze wymieszać.
3. Wsypać obie mąki i wymieszać. Dodać dwie łyżki nutelli i krótko zamieszać, aby zostały smugi czekoladowego kremu, żeby nie wmieszało się w ciasto (jak na zdjęciu powyżej).
4. Formować z ciasta kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami, delikatnie je spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim przełożymy ciasteczka.
Udanych wypieków:)
Cieszę się, że smakowały,
to nie wina czekolady nutella też jest słodka, proszę dodać mniej cukru,
pozdrawiam:)
Ciasteczka są przepyszne, przy czym jak dla mnie troszkę za słodkie- może to wina czekolady którą dałam (zamiast nutelli). Następnym razem dam mniej cukru :D
dzisiaj syn upiekł te ciasteczka, są przepyszne
pozdrawiam serdecznie
To już mój kolejny sprawdzony przepis z „Małej Cukierenki”. Ciasteczka mają bardzo oryginalny smak – polecam!
Moja córcia uwielbia piec ciasteczka więc na pewno wypróbujemy ten przepis
cieszę się że ciasteczka smakowały, bardzo podobają mi się Pani zmiany,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczne te ciasteczka, dodałam pół na pól cukru białego z ciemnym muscovado i zamiast nutelli dałam starta na tarce czekolade mleczna. Coś wspaniałego, jeszcze dobrze nie ostygły a ja zjadłam 6! Sporo rosną, więc następnym razem, trochę zmniejszę ilość proszku i sody.
Zdecydowanie polecam bo są niesamowite!
tak rewelacyjnie wyglądają,że chyba upiekę na święta…mniam,mniam.
Świetny przepis, wszystkim te genialne ciasteczka smakują ;) Bardzo polecam.
Ciasteczka wyszły suuper, smaczne słodkie przypominaja pieguski. Polecam naprawde fajny przepis :)
Właśnie je piekę, zobaczymy jak wyjdą, na pewno podzielę się z Wami opinią po ich spróbowaniu :)
oj ja też uwielbiam :)
Czuję, że spróbuję! Uwielbiam ciasteczka……Pozdrawiam:)
Ależ one piękne! Mam chęć też takie zrobić :)
Super!
Kruche przyjemności;))