Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Wersją z wiórkami super.w środku kruche na zewnątrz chrupiace.jednak 5 łyżek cukru 😉
Dodałam więcej mąki razem 4 łyżki, masła mniej 130 g, cukru 5 łyżek( ale mogłoby być jeszcze mniej, myslę że 4 wystarczą) szczyptę soli i wiórków kokosowych 4 łyżki, nie schładzalam w modówce tylko zaraz po wymieszaniu formowalam rękoma ciasteczka grubości ok 1.5 cm u kładałam na blasze w odstępie ok 2 cm, wyszły obłędne, dziękuję za przepis🥰
Dzień dobry, czy można użyć masła klarowanego?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,
u mnie niestety ciastka też rozlały się na duże płaskie placki (pewnie dlatego, że dałam mąkę migdałową zamiast pszennej), ale w żaden sposób nie umniejszyło to ich smakowitości. Troszkę też pokruszyły się i miałam pyszną granolę na śniadanie :).
Pozdrawiam
Ps 1. Na chwilę wpadłam do Małej Cukierenki, ale na pewno wrócę tu jeszcze :))
Ps 2. Czy można by na stronie zrobić opcję drukowania, albo zapisu do pdf? Chętnie założyłabym na dysku folder „Mała Cukierenka” ;)
A czy konieczne jest wkladanie ich na 3 h do zamrażarki? Czy można od razu formować i piec?
a nie mozna masy po prostu uformować recznie i nakladac na blache?
Rozlały sie co zrobiłam nie tak ?
Zamiast ciasteczek mam całą blachę do pokrojrbia na ciasteczka
jeśli będzie Pani używać tego samego masła radzę dodać więcej mąki, pozdrawiam serdecznie
ciasteczka supcio nie zdążyły wystygnac, i juz ich nie bylo:)
Wyrobiłam ciasto wedlug podanego przepisu ale juz widzac je w piekarniku wiem, że coś poszło nie tak… ciasteczka się rozlały na papierze do pieczenia… następnym razem spróbuje dodać więcej mąki
Dzień dobry! Czy można zamiast cukru dodać ksylitol i też wyjdą? :)
myślę, że tak, pozdrawiam