Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Dodałam więcej mąki razem 4 łyżki, masła mniej 130 g, cukru 5 łyżek( ale mogłoby być jeszcze mniej, myslę że 4 wystarczą) szczyptę soli i wiórków kokosowych 4 łyżki, nie schładzalam w modówce tylko zaraz po wymieszaniu formowalam rękoma ciasteczka grubości ok 1.5 cm u kładałam na blasze w odstępie ok 2 cm, wyszły obłędne, dziękuję za przepis🥰

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    u mnie niestety ciastka też rozlały się na duże płaskie placki (pewnie dlatego, że dałam mąkę migdałową zamiast pszennej), ale w żaden sposób nie umniejszyło to ich smakowitości. Troszkę też pokruszyły się i miałam pyszną granolę na śniadanie :).
    Pozdrawiam
    Ps 1. Na chwilę wpadłam do Małej Cukierenki, ale na pewno wrócę tu jeszcze :))
    Ps 2. Czy można by na stronie zrobić opcję drukowania, albo zapisu do pdf? Chętnie założyłabym na dysku folder „Mała Cukierenka” ;)

    Odpowiedz
  3. Wyrobiłam ciasto wedlug podanego przepisu ale juz widzac je w piekarniku wiem, że coś poszło nie tak… ciasteczka się rozlały na papierze do pieczenia… następnym razem spróbuje dodać więcej mąki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz