Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Ciasteczka są przepyszne, wszystkie zniknęły tak szybko jak się tylko pojawiły… Dałam 100 g cukru i 1 łyżkę miodu, następnym razem zmniejszę jeszcze trochę ilość cukru ale za to przygotuję ich dwa razy więcej :-) Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam
miło mi:) pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry!
Właśnie zamierzam dziś zrobić te ciasteczka po raz drugi. Są przepyszne, ale tym razem dodam mniej cukru. Serdecznie polecam i dziękuję za ten przepis i myślę, że niedługo pokuszę się na ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak, pozdrawiam
witam czy można dodać płatki górskie zwykłe
brzmi przepysznie, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
a ja zamiast żurawiny daję daktyle, które są same w sobie słodkie i nie używam cukru, ewentualnie 2 łyżki miodu ;) nie daję również mąki, żeby były bezglutenowe (oczywiście płatki owsiane też używam bezglutenowe) – są pyszne i zajadają się nimi również osoby, które nie są ma co dzień zwolennikami zdrowej, albo zdrowszej kuchni :) pyszne są również w wersji z samodzielnie wykonanym masłem orzechowym, polecam ;)
życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam ciepło
Zrobiłam dziś ciasteczka wg twojego przepisu. Wyszły obłędnie. Bardzo dziękuję za przepis i z chęcią wypróbuję inne.
Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowały pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz:)
Zrobiłam ciasteczka z Pani przepisu :-) tlyko niepotrzebnie dodałam miód zamiast cukru i troszke się przypalily ale mimo to i tak były smaczne :-)
Super ma Pani tutaj przepisy! ciagle korzystam
Pozdrawiam :-)
Bardzo dziękuję za przepis, wypróbuję, pozdrawiam serdecznie
Ja też już od dłuższego czasu robię te ciasteczka i zawsze idą błyskawicznie ;-)
Również ja zmodyfikowałam przepis i robię zupełnie bez cukru. Słodycz z żurawin nam w zupełności wystarcza. Zmniejszyłam ilość masła, bo było dla nas za tłusto ;-).
Mój przepis: 400g płatków owsianych, kostka masła (200g), żurawina 200-300 g, cztery łyżki mąki orkiszowej, dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, 2 jajka, nie daję do lodówki, od razu robię kulki, spłaszczam i na blachę, piekarnik góra dół 170st, 12-15 min. i nie ruszam dopóki nie wystygną, bo inaczej się mogą pokruszyć, po wystygnięciu są super!
Dziękuję za inspirację ;-)
mam, nadzieję, że smakowały, pozdrawiam
Moje ciasteczka są w lodówce, zmniejszyłam ilość żurawiny zastępując słonecznikiem i dynią. Ciekawe jakie wyjdą :)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie :)