Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Ciasteczka są przepyszne, wszystkie zniknęły tak szybko jak się tylko pojawiły… Dałam 100 g cukru i 1 łyżkę miodu, następnym razem zmniejszę jeszcze trochę ilość cukru ale za to przygotuję ich dwa razy więcej :-) Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry!
    Właśnie zamierzam dziś zrobić te ciasteczka po raz drugi. Są przepyszne, ale tym razem dodam mniej cukru. Serdecznie polecam i dziękuję za ten przepis i myślę, że niedługo pokuszę się na ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. a ja zamiast żurawiny daję daktyle, które są same w sobie słodkie i nie używam cukru, ewentualnie 2 łyżki miodu ;) nie daję również mąki, żeby były bezglutenowe (oczywiście płatki owsiane też używam bezglutenowe) – są pyszne i zajadają się nimi również osoby, które nie są ma co dzień zwolennikami zdrowej, albo zdrowszej kuchni :) pyszne są również w wersji z samodzielnie wykonanym masłem orzechowym, polecam ;)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam dziś ciasteczka wg twojego przepisu. Wyszły obłędnie. Bardzo dziękuję za przepis i z chęcią wypróbuję inne.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam ciasteczka z Pani przepisu :-) tlyko niepotrzebnie dodałam miód zamiast cukru i troszke się przypalily ale mimo to i tak były smaczne :-)
    Super ma Pani tutaj przepisy! ciagle korzystam
    Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  6. Ja też już od dłuższego czasu robię te ciasteczka i zawsze idą błyskawicznie ;-)
    Również ja zmodyfikowałam przepis i robię zupełnie bez cukru. Słodycz z żurawin nam w zupełności wystarcza. Zmniejszyłam ilość masła, bo było dla nas za tłusto ;-).
    Mój przepis: 400g płatków owsianych, kostka masła (200g), żurawina 200-300 g, cztery łyżki mąki orkiszowej, dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, 2 jajka, nie daję do lodówki, od razu robię kulki, spłaszczam i na blachę, piekarnik góra dół 170st, 12-15 min. i nie ruszam dopóki nie wystygną, bo inaczej się mogą pokruszyć, po wystygnięciu są super!
    Dziękuję za inspirację ;-)

    Odpowiedz
  7. Moje ciasteczka są w lodówce, zmniejszyłam ilość żurawiny zastępując słonecznikiem i dynią. Ciekawe jakie wyjdą :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz