Ciasteczka misie – Słodkie, kruche ciasteczka w kształcie misiów dla najmłodszych. Bardzo smaczne, kakaowe i odrobinę waniliowe. Będą ładną ozdobą przyjęcia urodzinowego. Uważam, że ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu, tylko podczas wałkowania podsypujmy ciasto mąką, bo trochę się klei, a kiedy będziemy piec ciasteczka, to proszę je doglądać, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić. Bardzo polecam, ogólnie uważam, że przepis jest świetny (przepis ze strony the-cookie-fairy).
Ciasteczka misie
Składniki na około 25 ciasteczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka
Ciasteczka:
1. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zmięknie. Dodać cukier puder i dalej ucierać składniki przez około 3 minuty na kremową, jasną masę.
2. Dodać żółtko, aromat i dokładnie wymieszać.
3. Dodać mąkę, przez chwilę mieszać mikserem, a następnie rękoma zagnieść miękkie ciasto.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta wstawić na około 2 godziny do lodówki.
5. Każde schłodzone ciasto krótko zagnieść, żeby trochę zmiękło i następnie, podsypując mąką, rozwałkować, na dwa cienkie prostokąty. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 6cm i mniejsze o średnicy 3cm. Na jeden duży okrąg przypadają dwa małe, z czego jeden cały na buzię, a drugi przepoławiamy na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne okręgi, a do ciemnego dwa jasne.
6. Duże okręgi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małego przepołowionego okręgu robimy uszy, lekko dociskając je do ciasta, a drugi mały kładziemy w całości, żeby stanowił buzię, jak na zdjęciu powyżej.
7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 8 minut (na funkcji góra-dół w 180°C), tylko proszę uważać i doglądać ciasteczek, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
8. Cukier puder utrzeć z odrobiną mleka (jeśli lukier będzie za rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać jeszcze mleka). Przełożyć połowę do szprycy z cienką końcówką lub do woreczka foliowego, odciąć róg i ozdobić ciasteczka, robiąc jasnym lukrem oczka i na ciemnych buziach linię nosa i uśmiech.
9. Do pozostałego lukru dodać kakao, przełożyć go do woreczka lub szprycy z cienką końcówką i skończyć oczka, robiąc małą kropkę na jasnym lukrze oraz linię nosa i uśmiech na jasnych ciasteczkach.
Udanych wypieków:)
Witam. Jak długo moża przechowywać ciasteczka? Czy po 4 dniach będą już twarde? Pozdrawiam
będą dobre po 4 dniach, pozdrawiam