Ciasteczka misie

Ciasteczka misie – Słodkie, kruche ciasteczka w kształcie misiów dla najmłodszych. Bardzo smaczne, kakaowe i odrobinę waniliowe. Będą ładną ozdobą przyjęcia urodzinowego. Uważam, że ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu, tylko podczas wałkowania podsypujmy ciasto mąką, bo trochę się klei, a kiedy będziemy piec ciasteczka, to proszę je doglądać, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić. Bardzo polecam, ogólnie uważam, że przepis jest świetny (przepis ze strony the-cookie-fairy).

Ciasteczka misie

Ciasteczka misie
Składniki na około 25 ciasteczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka

Ciasteczka:
1. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zmięknie. Dodać cukier puder i dalej ucierać składniki przez około 3 minuty na kremową, jasną masę.

2. Dodać żółtko, aromat i dokładnie wymieszać.

3. Dodać mąkę, przez chwilę mieszać mikserem, a następnie rękoma zagnieść miękkie ciasto.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta wstawić na około 2 godziny do lodówki.

5. Każde schłodzone ciasto krótko zagnieść, żeby trochę zmiękło i następnie, podsypując mąką, rozwałkować, na dwa cienkie prostokąty. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 6cm i mniejsze o średnicy 3cm. Na jeden duży okrąg przypadają dwa małe, z czego jeden cały na buzię, a drugi przepoławiamy na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne okręgi, a do ciemnego dwa jasne.

Ciasteczka misie

6. Duże okręgi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małego przepołowionego okręgu robimy uszy, lekko dociskając je do ciasta, a drugi mały kładziemy w całości, żeby stanowił buzię, jak na zdjęciu powyżej.

7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 8 minut (na funkcji góra-dół w 180°C), tylko proszę uważać i doglądać ciasteczek, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
8. Cukier puder utrzeć z odrobiną mleka (jeśli lukier będzie za rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać jeszcze mleka). Przełożyć połowę do szprycy z cienką końcówką lub do woreczka foliowego, odciąć róg i ozdobić ciasteczka, robiąc jasnym lukrem oczka i na ciemnych buziach linię nosa i uśmiech.

9. Do pozostałego lukru dodać kakao, przełożyć go do woreczka lub szprycy z cienką końcówką i skończyć oczka, robiąc małą kropkę na jasnym lukrze oraz linię nosa i uśmiech na jasnych ciasteczkach.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka misie

Print Friendly, PDF & Email

64 komentarze do “Ciasteczka misie”

  1. Ciasteczka rewelacja robię je synkowi do przedszkola dzieciaki są szczęśliwe do tego smak nieziemski ja dodaje jeszcze olejek o smaku pomarańczy :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto tak jak pisały poprzedniczki niewdzięczne. Do wałkowania się nie nadaje. Po upieczeniu uszka odpadają. W smaku bardzo smaczne, ale trzeba coś w przepisie zmodyfikować ;)

    Odpowiedz
  3. strasznie niewdzięczne te ciasto. Wogóle nie mogłam sobie z nim poradzić albo się łamało albo lepiło do wszystkiego. u mnie niewypał :(

    Odpowiedz
    • Albo ja coś robię źle, albo ten przepis jest trefny. Z tą ilością mąki wychodzi krem a nie ciasto. Piec też trzeba dłużej niż podano.

      Odpowiedz
  4. czy ciasteczka można zagnieść i zamrozić a zrobić je po 3dniach w lodówce? chce rozłożyć przygotowania przed córki urodzinami.

    Odpowiedz
  5. Witam, zastanawiam się nad jedną kwestią. Czy gdybym zamiast miksowania składników jak w przepisie, po prostu składniki na ciasto zagniotła na stolnicy jak na każde kruche to wpłynęło by to jakoś na konsystencję ciasta i efekt końcowy?
    Pozdrawiam i będę wdzięczna za odpowiedź.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz