Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe – Najsmaczniejsze ciasteczka imbirowe jakie jadłam, są pyszne:). Miękkie, fantastycznie aromatyczne i tak akurat imbirowe. Będą to teraz jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są trudne w przygotowaniu, ale jest z nimi troszkę zabawy. Jak będziemy odmierzać melasę, to wcześniej szklankę posmarujmy olejem, wtedy łatwiej dodamy ją do ciasta (nie trzeba będzie skrobać szklanki). Cóż więcej mogę dodać… po prostu smaczne, korzenne ciasteczka z mocniejszą nutką imbirową, bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony o bardzo sympatycznej nazwie „First look, then cook”. Pozdrawiam:)

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe
Składniki:
330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek

1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.

2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.

4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać. Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.

5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.

6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka imbirowe

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Ciasteczka imbirowe”

  1. Zrobiłam. Są pyszne. Ale faktycznie, chyba od świeżego imbiru, lekko szczypią w język. Następnym razem dam jedną łyżkę imbiru. Nie miałam melasy, więc dałam syrop klonowy. Kolor ciasteczek wyszedł podobny do oryginału. Ciasteczka troszkę inaczej popękały, nie tak efektownie. Dałam mniej cukru, pół szklanki. I dałam trochę mąki krupczatka sugerując się wpisem poprzedniczki.

    Odpowiedz
  2. Szkoda, że nie mozna załączać foto:)
    Dałam 2 płaskie suszonego+1płaską świeżego imbiru. Są pyszne! Wieczorem robię kolejną porcję ale zmniejszę cukier. Aha i dałam 1/4 mąki krupczatki. Powoduje kruchość. Dziękuję

    Odpowiedz
  3. Łyżka imbiru suszonego ma być płaska? Są opakowania np.15 gramów i nie wiem jak to potraktować. Imbir lubię, ale nie chciałabym przesadzić.

    Odpowiedz
  4. Wyglądają smakowicie:)
    Nabrałam na nie ochoty na święta. Czy są mocno imbirowe? Czy jak na pierwszy raz trochę zmniejszyć imbiru w proszku i świeżego? W jakim cukrze są obtaczane? Na zdjęciu widać jakby był to cukier drobniejszy od naszego drobnego do wypieków.

    Odpowiedz
  5. Ciasteczka upieczone, Muszę przyznać, że są rewelacyjne, chociaż trochę szczypią w język, ale to pewnie dlatego, że dodałam za dużo imbiru. Pachną cudnie, szybko się je robi i na pewno na stałe zagoszczą wśród moich wypieków. Następne ciastka będą te ze stempelkiem. Pozdrawiam. Aha! Tort – nagroda- prezentuje się przepięknie. Może byś tak Mała Cukierenko zdradziła kilka tajników dekorowania ciast/tortów? Byłoby to bardzo przydatne dla takich antytalentów jak ja w dziedzinie dekoratorstwa:))

    Odpowiedz
  6. Witam.Mam pytanie,czy mogę zrobić te ciasteczka tydzień przed świętami i trzymać w puszcze?Chciałabym je zrobić na prezent;)I to samo dotyczy ciasteczek z syropem klonowym,czy nic im się nie stanie,jak poleżą kilka dni w szczelnej puszcze?Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam dokłsdnie tak jak w przepisie, wyszły przepyszne i już się zjadły ;) tylko, że mi nie popękały tak pięknie jak na zdjęciu, dlaczego?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz