Ciasteczka imbirowe – Najsmaczniejsze ciasteczka imbirowe jakie jadłam, są pyszne:). Miękkie, fantastycznie aromatyczne i tak akurat imbirowe. Będą to teraz jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są trudne w przygotowaniu, ale jest z nimi troszkę zabawy. Jak będziemy odmierzać melasę, to wcześniej szklankę posmarujmy olejem, wtedy łatwiej dodamy ją do ciasta (nie trzeba będzie skrobać szklanki). Cóż więcej mogę dodać… po prostu smaczne, korzenne ciasteczka z mocniejszą nutką imbirową, bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony o bardzo sympatycznej nazwie „First look, then cook”. Pozdrawiam:)
Ciasteczka imbirowe
Składniki:
330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek
1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.
2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.
4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać. Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.
6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam. Są pyszne. Ale faktycznie, chyba od świeżego imbiru, lekko szczypią w język. Następnym razem dam jedną łyżkę imbiru. Nie miałam melasy, więc dałam syrop klonowy. Kolor ciasteczek wyszedł podobny do oryginału. Ciasteczka troszkę inaczej popękały, nie tak efektownie. Dałam mniej cukru, pół szklanki. I dałam trochę mąki krupczatka sugerując się wpisem poprzedniczki.
Szkoda, że nie mozna załączać foto:)
Dałam 2 płaskie suszonego+1płaską świeżego imbiru. Są pyszne! Wieczorem robię kolejną porcję ale zmniejszę cukier. Aha i dałam 1/4 mąki krupczatki. Powoduje kruchość. Dziękuję
Łyżka imbiru suszonego ma być płaska? Są opakowania np.15 gramów i nie wiem jak to potraktować. Imbir lubię, ale nie chciałabym przesadzić.
proszę dać płaskie, są mocno imbirowe, pozdrawiam
Wyglądają smakowicie:)
Nabrałam na nie ochoty na święta. Czy są mocno imbirowe? Czy jak na pierwszy raz trochę zmniejszyć imbiru w proszku i świeżego? W jakim cukrze są obtaczane? Na zdjęciu widać jakby był to cukier drobniejszy od naszego drobnego do wypieków.
może być cukier drobny do wypieków, pozdrawiam
Hej
jaka ma być to melasa? trzcinowa czy buraczana bo widze ze są różne rodzaje melasy
chciałabym te ciatseczka zrobić dla dzieci
oba rodzaje się nadają, piekłam z tą i z tą, ostatnio używam buraczanej,
pozdrawiam
pomyślę nad tym, cieszę się, że ciasteczka smakowały, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka upieczone, Muszę przyznać, że są rewelacyjne, chociaż trochę szczypią w język, ale to pewnie dlatego, że dodałam za dużo imbiru. Pachną cudnie, szybko się je robi i na pewno na stałe zagoszczą wśród moich wypieków. Następne ciastka będą te ze stempelkiem. Pozdrawiam. Aha! Tort – nagroda- prezentuje się przepięknie. Może byś tak Mała Cukierenko zdradziła kilka tajników dekorowania ciast/tortów? Byłoby to bardzo przydatne dla takich antytalentów jak ja w dziedzinie dekoratorstwa:))
na pewno nic im się nie stanie, mogą poleżeć, pozdrawiam serdecznie
Witam.Mam pytanie,czy mogę zrobić te ciasteczka tydzień przed świętami i trzymać w puszcze?Chciałabym je zrobić na prezent;)I to samo dotyczy ciasteczek z syropem klonowym,czy nic im się nie stanie,jak poleżą kilka dni w szczelnej puszcze?Pozdrawiam!
cieszę się, że smakowały, ja uwielbiam te ciasteczka, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je dzisiaj, są genialne! Mocno imbirowe. Dałam biały cukier zamiast brązowego i miód gryczany zamiast melasy.
trudno mi powiedzieć, szkoda że nie popękały
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dokłsdnie tak jak w przepisie, wyszły przepyszne i już się zjadły ;) tylko, że mi nie popękały tak pięknie jak na zdjęciu, dlaczego?
wspaniale:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są pyszne.. zamiast melasy dodałam miód naturalny lekko scukrzony i wyszły :) Polecam przepis :)