Ciasteczka imbirowe – Najsmaczniejsze ciasteczka imbirowe jakie jadłam, są pyszne:). Miękkie, fantastycznie aromatyczne i tak akurat imbirowe. Będą to teraz jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są trudne w przygotowaniu, ale jest z nimi troszkę zabawy. Jak będziemy odmierzać melasę, to wcześniej szklankę posmarujmy olejem, wtedy łatwiej dodamy ją do ciasta (nie trzeba będzie skrobać szklanki). Cóż więcej mogę dodać… po prostu smaczne, korzenne ciasteczka z mocniejszą nutką imbirową, bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony o bardzo sympatycznej nazwie „First look, then cook”. Pozdrawiam:)
Ciasteczka imbirowe
Składniki:
330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek
1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.
2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.
4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać. Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.
6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.
Udanych wypieków:)
trochę mniej niż kostka masła, ciut więcej niż 3/4 kostki masła,
pozdrawiam
a 12 łyżek masla ile to jest – kostka? Może trochę mniej lub więcej? Proszę przybliżyć…
bardzo się cieszę,
dziękuję
pozdrawiam ciepło
zn pokazałam..
Są pyszne, polazłam je na mojej stronie:)
Melasę chyba można zastąpić miodem. Podobna konsystencja i smak, ale kolor może wyjść inny. Przynajmniej tak zastępowałam w przypadku grahamek, w których składzie była melasa – wychodziły jasne, ale smaczne. :)
wydaje mi się, że nie, ja nie wiem czym zastąpić,
pozdrawiam
Czy można czymś zastąpić melasę?
Ja daje zamiast melasy miód i jest ok
Jestem zainteresowana zakupem Państwa cisteczek owsianych , imbirowych, korzennych w ilości około 80000 szt rocznie
czy mogłabym prosic o ofertę
Anna Cichosz
*imbirowe oczywiście :):)
Ciasteczka imbiorowe to jedne z lepszych ciastek, pięknie pachnie w domu podczas pieczenia i podczas jedzenia :)
Uwielbiam takie spękane ciasteczka …już sobie wyobrażam jak to pysznie się w nie wgryźć:)
Jak fajnie popękane! Cudowne ciacha :)
Natalio! Wyglądają cudnie, a te spękania dodają im uroku! Na pewno spróbuję, bo szykuję się na tydzień urlopu niedługo, to poszaleję:). Dziękuję za ciepłe słowa zostawiane u mnie, pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam piec ciasteczka. Twoje wyglądają pięknie :)